Kdo se je letos zapisal na Kickstarterjevo “steno slavnih”?

Za Kickstarterjem je še eno izjemno uspešno leto. Poglejmo si, kdo so nesporni zmagovalci te priljubljene crowdfunding platforme v letu 2014, ki so prepričali na tisoče podpornikov, domov odnesli na milijone dolarjev in se tako zapisali v zgodovino množičnega financiranja.
Kdo se je letos zapisal na Kickstarterjevo "steno slavnih"?

Kdo se je letos zapisal na Kickstarterjevo “steno slavnih”?

Leto 2014 je za Kickstarter potekalo v znamenju izjemne rasti.

Priljubljena crowdfunding platforma, ki bo čez nekaj mesecev praznovala svoj šesti rojstni dan, je inovativnim projektom omogočila zbrati preko 530 milijonov dolarjev, s čimer je še izboljšala svoj rekord iz leta 2013, ko je bilo zbranih 480 milijonov dolarjev. Precej je zrastlo tudi število podpornikov: teh je bilo zgolj v tretji četrtini leta 2014 več kot 3.1 milijona, kar je več kot v celotnem letu 2013, ko jih je bilo skupno okoli 3 milijone!

Poglejmo si 10 najboljših projektov iz leta 2014*, ki so z dobro predstavitvijo in odličnim projektom prepričali številne podpornike in domov odnesli najvišji znesek.

10. mesto: Giroptic 360cam 

Cilj: 150.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 1.419.068 dolarjev

Število podpornikov: 3.916

Francoski startup Giroptic se je na Kickstarterju proslavil z izjemnim produktom: HD kamero, ki omogoča panoramsko slikanje in snemanje v celotnem krogu. V dveh mesecih, kolikor je trajalo zbiranje sredstev, je ekipa zbrala skoraj 10-krat več od zastavljenega cilja.

9. mesto: Bibliotheca

Cilj: 37.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 1.440.345 dolarjev

Število podpornikov: 14.884

Knjižni molj Adam Lewis Greene se je odločil, da bo temeljito prenovil Biblijo. Napisal je knjigo, ki je po njegovem mnenju veliko bolj berljiva, s čimer je navdušil precejšnje število vernikov po vsem svetu. V zadnjih treh dneh zbiranja sredstev se je namreč številka zbranih sredstev skorajda podvojila. 

8. mestoThe Avegant Glyph

Cilj: 250.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 1.509.506 dolarjev

Število podpornikov: 3.331

Podjetje Avegant je razvilo inovativen set slušalk, ki poleg zvoka omogoča tudi spremljanje vizualnih elementov skozi virtualni projektor, ki sliko predvaja direktno na oči. Zastavljeni cilj je mlado podjetje zbralo zgolj v štirih urah. 

7. mesto: Anova Precision Cooker

Cilj100.000 dolarjev

Zbranih sredstev1.811.321 dolarjev

Število podpornikov: 10.508

Kuhinjski pripomoček Anova Precision Cooker je navdušil številne gurmane, ki si tudi doma radi privoščijo kvalitetno in okusno hrano, pri tem pa prihranijo dragoceni čas za kakšna druga opravila. Z napravo namreč lahko uporabniki upravljajo kar preko mobilnega telefona. 

6. mesto: The Sense Sleep Tracker

Cilj100.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 2.410.741 dolarjev

Število podpornikov: 19.349 dolarjev

Startup Hello iz San Francisca je razvil pametni sistem za spremljanje posameznikovega počitka. Spremlja hrup, svetlobo in temperaturo ter uporabniku svetuje, kako lahko izboljša kvaliteto svojih spalnih prostorov ter se tako bolje naspi. 

5. mesto: ScIO Molecular Sensor

Cilj: 200.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 2.762.571 dolarjev

Število podpornikov: 12.958

Izraelsko podjetje Consumer Physics je razvilo inovativen molekularni senzor, ki lahko razbere kemijsko strukturo fizičnih objektov, s katerimi pride v stik, rezultate pa posreduje na uporabnikov pametni mobilnik. Tako lahko uporabnik izve, katera lubenica v trgovini je najslajša, koliko časa bo avokado še potreboval, da dozori, ter koliko kalorij bo človek zaužil z mlečnim šejkom. 

4. mesto: The Dash Wireless Headphone System

Cilj: 260.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 3.390.551 dolarjev

Število podpornikov: 15.998

Sistem Dash, ki ga je razvilo nemško podjetje Bragi, sestoji iz dveh slušalk, ki spremljata gibanje uporabnika ter merita njegov pulz, saturacijo kisika v krvi in temperaturo ter s tem omogočata optimalno športno aktivnost in redno spremljanje zdravstvenega stanja. Poleg tega pa sistem Dash lahko služi kot prostoročni Bluetooth set, ki seveda zmore predvajati tudi glasbo. 

3. mesto: The Micro 3D Printer

Cilj: 50.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 3.401.361 dolarjev

Število podpornikov: 11.855

Prvi potrošniški 3D printer na svetu, ki ga je razvilo podjetje M3D, z inovativno tehnologijo omogoča, da uporabniki kar v svojem domu uživajo vse prednosti, ki jih takšna naprava prinaša. Kljub temu da The Micro 3D Printer tehta manj kot 1 kilogram, je lahko odličen pripomoček tako za amaterje kot tudi profesionalce. 

2. mesto: PonoMusic

Cilj: 800.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 6.225.354 dolarjev

Število podpornikov: 18.220

Majhen prenosni predvajalnik glasbe Pono, ki ga je že leta 2011 začel razvijati legendarni Neil Young, je namenjen prav vsem, ki želijo uživati v čistih zvokih originalnih izvedb najboljših svetovnih glasbenikov. Gre za projekt, ki ga je podprlo kar 18 tisoč glasbenih navdušencev.

Nesporni zmagovalec: Coolest Cooler

Cilj: 50.000 dolarjev

Zbranih sredstev: 13.285.226 dolarjev

Število podpornikov: 62.642

V dobrih sedmih tednih, kolikor je trajala spletna kampanja zbiranja sredstev, je skoraj 63 tisoč podpornikov na Kickstarterju izkazalo svoje zaupanje v projekt, ki ga je ameriški podjetnik Ryan Grepper poimenoval Coolest Cooler. Z zbranimi 13,28 milijona dolarjev se je tako projekt vpisal v zgodovino Kickstarterja kot najuspešnejši projekt na tej crowdfunding platformi!

* Seznam 10 najboljših projektov na Kickstarterju v letu 2014, ki so ga pripravili pri spletni reviji Inc.com, vključuje zgolj projekte startupov, zatorej tu ne boste našli filmskih projektov, televizijskih oddaj ter obnovljenih verzij že obstoječih produktov. 

Kickstarter je čedalje bolj popularen tudi v Sloveniji!

Ne le drugod po svetu, Kickstarter si priljubljenost z izjemno hitrostjo pridobiva tudi med slovenskimi podjetniki.

Osmim našim podjetjem ali podjetnim posameznikom je v letu 2014 na omenjeni crowdfunding platformi uspelo zbrali več kot 0,56 milijona dolarjev in si tako omogočiti zadostna denarna sredstva za zagon poslovne ideje v zgodnji fazi.

Gre za projekte:

Prav vsi so izkazali odlično pripravljenost in dober produkt ter si tako zagotovili zadostno finančno podporo slovenskih in tujih crowdfunding navdušencev. Cilju pa se trenutno hitro približujeta še dva projekta: Tratar Bikes in Urban Yoga, ki sta z zbiranjem sredsev pričela v decembru.

Seznam preostalih slovenskih projektov na Kickstarterju, Indiegogu in drugih crowdfunding platformah pa si lahko ogledate v članku: Slovenci letos s crowdfundingom zbrali več kot pol milijona dolarjev >>

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje