Kje roboti že ogrožajo delovna mesta?

Tretjini britanskih delovnih mest grozi, da jih bo nadomestil tehnološki napredek oziroma roboti. Teh naj bi bilo po ocenah raziskave, ki sta jo izvedla organizacija Deloitte in univerza Oxford, kar 10,8 milijonov. Najbolj so na udaru službe s slabim plačilom.
Kje roboti že ogrožajo delovna mesta?

Katera delovna mesta so varna pred roboti? (Vir slike: YouTube)

Kar 10,8 milijonov delovnih mest naj bi nadomestila avtomatizacija in roboti. Službe s slabšim plačilom naj bi bile kar petkrat bolj na udaru kot preostale. Stanje v Londonu je morda najbolj zastrašujoče.

Čeprav izsledki raziskave kažejo pesimistične napovedi, pa vendarle ni vse črno. Raziskava namreč namiguje, da bodo s tem nastajala nova delovna mesta, da se bodo na ta račun dobičkonosne panoge še okrepile in povečale. Raziskava ugotavlja tudi, da London že danes izgubi od dva do tri odstotka delovnih mest na leto, a se ob tem odpirajo nova delovna mesta. V zadnjih sedmih letih je London ustvaril (neto) 300 tisoč delovnih mest. Investicije in robotika ter višje število diplomantov uvršča Veliko Britanijo na dobro pozicijo pri (iz)koriščanju sprememb na trgu dela.

Kdo se boji robotov?

Na udaru so tudi delovna mesta v ZDA. Poglejmo, katera delovna mesta lahko roboti in pametni računalniki najbolj ogrozijo? Uradniki na uradih za posojila, receptorji in osebje, ki nudi informacije, pravni sodelavci in pravni asistenti, vozniki taksijev, varnostniki, kuharji (zlasti za pripravo hitre prehrane), natakarji, osebni finančni svetovalci, novinarji, glasbeniki in odvetniki, ugotavlja letošnje poročilo Bloomberga. Pri NCBS News na ta seznam uvrščajo tudi astronavte, vojake in varuške.

Prodajalci in tisti, ki služijo s pripravo hitre prehrane so na udaru zaradi možnosti zamenjave z avtomatiziranimi sistemi, veliko restavracij pa svojim gostom že omogoča naročanje in plačilo prek mobilnih naprav.

Več novih delovnih mest ali nov zlom?

Strokovnjaki si niso povsem enotni, kakšna bo posledica vpeljave robotov in avtomatiziranih sistemov. Nekateri menijo, da bodo s svojo prisotnostjo ustvarili več delovnih mest, drugi, da bodo povzročili nov zlom in ustvarili nepopravljive posledice na področju sociale.

Kdo je najbolj varen?

Katera delovna mesta pa naj bi bila najbolj varna? Po mnenju portala Make Use of so to umetniki, profesionalni športniki, področje zdravstva (tu je veliko negotovosti, nekateri ocenjujejo, da bodo roboti opravljali operacije), učitelji (tudi tu je veliko negotovosti), politika in odvetništvo. Zato mnogi svetujejo, da se osredotočimo na področja, ki zahtevajo delovna mesta s človeškim pridihom – ustvarjalnost, intuicijo, inovacijo in podobno. Takšna delovna mesta bodo vedno varna, pravijo.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje