Ko preveč denarja osrečuje

Preveč se ukvarjamo z mislijo, kako povečati naš kupček denarja, ob tem pa se osrečiti, je prepričan profesor iz Harvarda Michael Norton. Raziskovanje, koliko časa namenimo sreči, ki jo povzroči denar oziroma bogastvo, ga je prisililo v iskanje odgovorov, kakšna povezava je med njima.
Ko preveč denarja osrečuje

Michael Norton je raziskoval, kako in kdaj nas prevelik kupček denarja osreči (Vir slike: YouTube).

Pravzaprav je 40-letnika, sicer avtorja knjige Happy Money, zanimalo, ali zapravljamo, ko zapravljamo, pravilno. Ugotovil je, da ljudje večinoma zapravljamo zase. Skupaj z ekipo je pomislil, da to najverjetneje ni najboljša pot – da je prav to morda razlog, zakaj nas vse večji kupček denarja ne osrečuje.

V ta namen je Norton leta 2008 začel z raziskavo, v kateri so vprašani ocenili stopnjo sreče preden jim je bila predana kuverta z denarjem. Polovica je morala denar zapraviti za osebne potrebe ali darilca, preostali pa so morali donirati ali kupiti darila za nekoga drugega.

Nesrečneži in srečneži

Kaj se je zgodilo? Tisti, ki so dali denar naprej, so poročali o večji sreči in zadovoljstvu, medtem ko tisti, ki so denar zapravali zase, niso bili srečni. Ker je Norton ostal poln vprašanj, je nadaljeval z eksperimenti.

Tako je na primer prodajnikom dal 15 evrov, da jih potrošijo na sebi ali za druge sodelavce, podobno nalogo je zastavil tudi rekreativcem, in sicer naj porabijo 20 dolarjev zase ali za soigralce. Izsledki so bili enaki kot pri prvi raziskavi. Ne le to, povečala se je tudi produktivnost (v primeru darovanja denarja).

Obdarovanje za dvig učinkovosti

Prišel pa je še do ene zanimive ugotovitve: bolj, kot boste blizu (v smislu poznanstva in prijateljskih vezi) osebi, ki jih boste podarili denar ali darilce, večjo srečo vam bo to prineslo. Na delovnem mestu pa se vam bo to še dodatno obrestovalo. Že razmišljate, kako boste jutri osrečili svoje sodelavce in s tem še sebe? Povečali boste produktivnost in učinkovitost ekipe.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje