Ko preveč denarja osrečuje

Preveč se ukvarjamo z mislijo, kako povečati naš kupček denarja, ob tem pa se osrečiti, je prepričan profesor iz Harvarda Michael Norton. Raziskovanje, koliko časa namenimo sreči, ki jo povzroči denar oziroma bogastvo, ga je prisililo v iskanje odgovorov, kakšna povezava je med njima.
Ko preveč denarja osrečuje

Michael Norton je raziskoval, kako in kdaj nas prevelik kupček denarja osreči (Vir slike: YouTube).

Pravzaprav je 40-letnika, sicer avtorja knjige Happy Money, zanimalo, ali zapravljamo, ko zapravljamo, pravilno. Ugotovil je, da ljudje večinoma zapravljamo zase. Skupaj z ekipo je pomislil, da to najverjetneje ni najboljša pot – da je prav to morda razlog, zakaj nas vse večji kupček denarja ne osrečuje.

V ta namen je Norton leta 2008 začel z raziskavo, v kateri so vprašani ocenili stopnjo sreče preden jim je bila predana kuverta z denarjem. Polovica je morala denar zapraviti za osebne potrebe ali darilca, preostali pa so morali donirati ali kupiti darila za nekoga drugega.

Nesrečneži in srečneži

Kaj se je zgodilo? Tisti, ki so dali denar naprej, so poročali o večji sreči in zadovoljstvu, medtem ko tisti, ki so denar zapravali zase, niso bili srečni. Ker je Norton ostal poln vprašanj, je nadaljeval z eksperimenti.

Tako je na primer prodajnikom dal 15 evrov, da jih potrošijo na sebi ali za druge sodelavce, podobno nalogo je zastavil tudi rekreativcem, in sicer naj porabijo 20 dolarjev zase ali za soigralce. Izsledki so bili enaki kot pri prvi raziskavi. Ne le to, povečala se je tudi produktivnost (v primeru darovanja denarja).

Obdarovanje za dvig učinkovosti

Prišel pa je še do ene zanimive ugotovitve: bolj, kot boste blizu (v smislu poznanstva in prijateljskih vezi) osebi, ki jih boste podarili denar ali darilce, večjo srečo vam bo to prineslo. Na delovnem mestu pa se vam bo to še dodatno obrestovalo. Že razmišljate, kako boste jutri osrečili svoje sodelavce in s tem še sebe? Povečali boste produktivnost in učinkovitost ekipe.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje