Ko preveč denarja osrečuje

Preveč se ukvarjamo z mislijo, kako povečati naš kupček denarja, ob tem pa se osrečiti, je prepričan profesor iz Harvarda Michael Norton. Raziskovanje, koliko časa namenimo sreči, ki jo povzroči denar oziroma bogastvo, ga je prisililo v iskanje odgovorov, kakšna povezava je med njima.
Ko preveč denarja osrečuje

Michael Norton je raziskoval, kako in kdaj nas prevelik kupček denarja osreči (Vir slike: YouTube).

Pravzaprav je 40-letnika, sicer avtorja knjige Happy Money, zanimalo, ali zapravljamo, ko zapravljamo, pravilno. Ugotovil je, da ljudje večinoma zapravljamo zase. Skupaj z ekipo je pomislil, da to najverjetneje ni najboljša pot – da je prav to morda razlog, zakaj nas vse večji kupček denarja ne osrečuje.

V ta namen je Norton leta 2008 začel z raziskavo, v kateri so vprašani ocenili stopnjo sreče preden jim je bila predana kuverta z denarjem. Polovica je morala denar zapraviti za osebne potrebe ali darilca, preostali pa so morali donirati ali kupiti darila za nekoga drugega.

Nesrečneži in srečneži

Kaj se je zgodilo? Tisti, ki so dali denar naprej, so poročali o večji sreči in zadovoljstvu, medtem ko tisti, ki so denar zapravali zase, niso bili srečni. Ker je Norton ostal poln vprašanj, je nadaljeval z eksperimenti.

Tako je na primer prodajnikom dal 15 evrov, da jih potrošijo na sebi ali za druge sodelavce, podobno nalogo je zastavil tudi rekreativcem, in sicer naj porabijo 20 dolarjev zase ali za soigralce. Izsledki so bili enaki kot pri prvi raziskavi. Ne le to, povečala se je tudi produktivnost (v primeru darovanja denarja).

Obdarovanje za dvig učinkovosti

Prišel pa je še do ene zanimive ugotovitve: bolj, kot boste blizu (v smislu poznanstva in prijateljskih vezi) osebi, ki jih boste podarili denar ali darilce, večjo srečo vam bo to prineslo. Na delovnem mestu pa se vam bo to še dodatno obrestovalo. Že razmišljate, kako boste jutri osrečili svoje sodelavce in s tem še sebe? Povečali boste produktivnost in učinkovitost ekipe.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje