Kolumna: Začetek in konec startupa Sunit

V naslednjih odstavkih vam predstavljamo zgodbo o neuspehu slovenskega startupa. Negotovost je tisto, kar pesti mlada podjetja v turbulentnem poslovnem okolju podjetništva. In prav iz negotovosti izhaja vse tisto, kar običajno pripelje mlado podjetje do propada
Kolumna: Začetek in konec startupa Sunit

Kolumna: Začetek in konec startupa Sunit

Kaj je negotovost? V gospodarstvu se tveganje ocenjuje z zahtevano stopnjo donosa, ki se za državne obveznice gospodarsko ”stabilnih in močnih” držav gibljejo okoli 2, 3 odstotke, za izredno tvegane, tako imenovane “junk bonds”, pa so donosi več deset odstotni.

Startupu je, vsaj v njegovem začetnem stadiju, nemogoče pripisati stopnjo tveganja. Negotovosti namreč ni možno oceniti s statističnimi orodji, negotovost je ena. Zaradi njene nestohastične narave jo je nemogoče oceniti s statističnimi modeli, saj je nepredvidljiva in negotova.

Začetek Sunit zgodbe nas pripelje za Bežigrad, v majhno študentsko stanovanje. V dneh pred Startup vikendom v Ljubljani se, z namenom pridobiti idejo za prihajajoči dogodek, v veliki meri nenačrtovano in spontano, ob kozarčku vina, sestanemo študentje različnih smeri. V slabih dveh urah viharjenja možganov iz otroških vozičkov in igračk za hišne ljubljenčke soglasno preidemo na idejo reševanja stresa, ki običajno sledi jutranjemu prebujanju.

Sledila je udeležba na Startup vikendu, na katerem so bili odzivi sprva mešani. Idejo smo težko strnili v zaključeno celoto, iskali smo variacije in pozitiven feedback, ki bi nas vzpodbudil v nadaljevanje razvijanja ideje. Težko je verjeti, da v samo dveh dneh (sicer neprekosljive koncentracije, kreativnosti in elana) celotna ekipa in člani, v večini bežnih poznanstev, lahko doživijo tako veliko število vzponov in padcev. Vseeno pa je običajno tako, da v trenutkih obupa zasije luč upanja. In tako je ekipa Sunit, z idejo jutranjega prebujanja v pravi fazi ob simulaciji sončnega vzhoda, prepoznala velik potencial v segmentu hotelov.

Zaključek Startup vikenda in osvojeno drugo mesto. Občutki so bili mešani – sreča in strah ob enem. Strah obveznosti, ki jo predstavlja nadaljevanje poti ob veliki podpori mentorjev in investitorjev. Trenutek pritiska medijev, ki so zaznali novo ”zgodbo o uspehu”. Navkljub začetni samozavesti, slednjega nismo pričakovali. Občutili smo ponos in zanos za nadaljevanje dela.

Kasneje se je izkazalo, da je bila prav pozornost javnosti in zaupanje potencialnih partnerjev tisto, kar nas je prisililo v pot podjetništva. In v tem smo prepoznali veliko napako. Namesto razvijanja ideje, grajenju na odnosih v ekipi in delovnem zagonu, smo ostali mlačni in zeleni. Intervju tam, sestanek nekje drugje. Pomembni igralci, veliko nasvetov, veliki načrti. Vmes pa zgolj malo produktivnih sestankov, kreativnih zamisli in spodbudnih besed znotraj ekipe, ki predstavlja jedro uspeha startupa.

Neuspeh sam po sebi drži močno negativno konotacijo, pa čeprav bi ga bilo potrebno obravnavati ravno nasprotno. Na tem mestu je potrebno poudariti, da propad ideje ni posledica slabega podpornega podjetniškega okolja v Sloveniji, visokih davkov oziroma politične ter družbene krize.

Osebno lahko rečem, da odgovornost v celoti leži v nas samih. V pomanjkanju energije, zagona in samokritičnosti. Realnosti se nam še od daleč ni uspelo približati, do konca smo obstali v megli, s katero smo na Startup vikendu zavzeli drugo mesto. Vseeno pa ekipi Sunit neuspeh predstavlja vse prej kot konec – neuspeh je priložnost za začetek. Nov začetek, z novimi izkušnjami, poznanstvi in znanjem. Podjetniška pot ni lahka pot, je pa pot zanimih doživetij. Se vidimo!

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje