Na Startup vikendu Slovenija je strnilo glave več kot 330 študentov

Na Startup vikendu Slovenija, ki je potekal od 4. do 6. aprila 2014 v petih mestih na šestih lokacijah po Sloveniji, je več kot 330 študentov razvijalo podjetniške ideje in ustvarjalo svojo karierno prihodnost.
Na Startup vikendu Slovenija je strnilo glave več kot 330 študentov

Zmagovalne ekipe na lokaciji v Tehnološkem parku Ljubljana (Vir slike: Arhiv TP Lj)

Potek dogodkov

Sodelujoče študente so z motivacijskimi nagovori spodbudili v posamezni regiji uspešni in izkušeni podjetniki, ki so študentom razkrili svojo podjetniško zgodbo ter jim podali koristne nasvete iz prve roke kako se lotiti trdega podjetniškega dela in kako zgraditi uspešno podjetje.

Študentje so imeli nato priložnost predstaviti svoje podjetniške ideje ter prepričati udeležence, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Po predstavitvah so udeleženci glasovali za najboljše ideje in na podlagi števila udeležencev je bilo izbrano določeno število idej z največ glasovi. Študentje po Sloveniji so predstavili kar 90 idej, 52 idej pa je prepričalo udeležence, da imajo potencial za realizacijo.

Oblikovale so se interdisciplinarne skupine študentov različnih fakultet, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje. Študentje so dobili vsa potrebna znanja in napotke za uspešen razvoj poslovnega modela podjetja.

Zadnji dan tekmovanja so predstavili rezultate, ki so zajemali prototip, Business Model Canvas, osnutek prodajne spletne strani, anketo med potencialnimi kupci in Power Point predstavitev.

Študentom so bili skozi celoten vikend na voljo uspešni podjetniki in mentorji z različnih področij, ki so s svojimi znanji podjetniškim ekipam pomagali do čim boljšega poslovnega modela oz. prototipa podjetja.

Mentor Primož Cigler, ki se ukvarja s spletnimi rešitvami, je ekipi na fotografiji svetoval kako postaviti dobro prodajno spletno stran (Vir slike: Arhiv TP LJ)

Študentski podjetniški zmagovalci

Organizatorji so zadnji dan sestavili komisijo iz podjetnikov, mentorjev, investitorjev in predstavnikov podpornega okolja, ki je med vsemi idejami razglasila zmagovalca.

Član komisije v Ljubljani Boris Kunilo iz Javne agencije SPIRIT Slovenija je ob uvodu povedal: ”Javna agencija Spirit s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo izvaja aktivnosti s katerimi želimo spodbujati ustvarjalnost, kreativnost in podjetnost pri mladih. S tem zagotavljamo mladim razvoj veščin, spretnosti in pridobivanje znanj, ki jim bodo omogočili uspešno poslovno pot v okviru svojih poslovnih zamisli ali v okviru drugih poslovnih  sistemov. Tovrstni projekti prispevajo k kreiranju lastne prihodnosti in to želimo spodbujati tudi v prihodnje.

Komisija je ideje ocenjevala po kriterijih,  in sicer inovativnost ideje, raziskava trga in ovrednotenje strank, poslovni model, globalni potencial in sinhronost ekipe. 

Zmagovalne ekipe na šestih lokacijah po Sloveniji so:

  • Ljubljana (Tehnološki park Ljubljana): Helpi – zapestnica za pomoč gluhim in naglušnim.
  • Ljubljana (Ljubljanski univerzitetni inkubator): SmartPot (vzgoja orhidej v lončku z vgrajenim senzorjem, ki opomni na idealen čas zalivanja).
  • Maribor: Zapestnica Monitio.
  • Nova Gorica: Pametni zapestni trak za ekstremne športnike, ki se ponaša z velikim touch zaslonom, robustnostjo in vodoodpornostjo.
  • Koper : Rolaj kjerkoli – podnastavek za rolerje, ki je namenjen aktivnim rolerjem in omogoča, da si rolerjev ni potrebno sezuti pri vstopu v objekte.
  • Novo mesto: Hram zdravja – domača gostilna z zdravo prehrano.

Pozitivna izkušnja udeležencev

O vikendu, polnem razvijanja podjetniškega in kreativnega razmišljanja, timskega dela, pozitivne energije in želje po novih znanjih, so študentje v Ljubljani povedali:

»Toliko izkušenj kot sem jih pridobil v enem vikendu, jih nisem pridobil v treh letih faksa« je povedal Marko Koštomaj, član zmagovalne ekipe Helpi iz Ljubljane.

»Startup Weekend ti da veliko v kratkem časovnem okvirju, vse faze od ideje do realizacije produkta. Je dogodek , ki vzpodbuja mlade, da zaupajo vase in predvsem v tim s katerim sodelujejo.«, Martina Pirec Bole, članica ekipe Funny Hours iz Ljubljane.

»Vesela sem, da sem spoznala tako super ljudi. Ideje so se kar kresale, dobili smo ogromno novih in uporabnih informacij, ki nam bodo v veliko pomoč na poti naprej.«, Urša, članica ekipe Transformer.si.

O projektu

Podjetniški vikendi za študente so, v skladu z globalnimi trendi spodbujanja podjetništva med mladimi, intenzivni, interdisciplinarni, osredotočeni na konkretizacijo ter ne nazadnje tudi zabavni vikendi, na katerih študentje razvijajo svojo poslovno idejo po najsodobnejših metodologijah (»d.school«, »lean startup« in »business model generation«).

Cilj tovrstnega usposabljanja je spodbuditi nastajanje inovativnih podjetniških idej, predvsem pa študentom predstaviti orodja, ki so v današnjem času ključna za podjetniško oziroma inovativno udejstvovanje, hkrati pa je tovrsten pristop pomemben za razvoj mehkih veščin, ki so danes nujne za njihov karierni razvoj.

Enotno podjetniško akcijo za mlade so organizirali člani konzorcija Zavod Ypsilon, Tehnološki park Ljubljana d.o.o., Ljubljanski univerzitetni inkubator d.o.o., Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerza v Mariboru, Primorski tehnološki park d.o.o., Univerzitetni inkubator Primorske d.o.o. in Razvojni center Novo Mesto d.o.o., in sicer v okviru programov Iniciative Start:up Slovenija in 47 visokošolskih zavodov, v okviru petih univerzitetnih oziroma visokošolskih središč. Izvedbo projekta sta omogočila Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje