Načini, kako najeti top inženirje za povsem ‘startup’ plačilo

"Kljub temu, da je trg delovne sile tudi v Združenih državah Amerike povsem zasičen z vedno novimi generacijami svežih diplomirancev, pripravljenih na visoko zagnane začetke, je pri programerjih povsem drugačna zgodba," meni Matt Niehaus, direktor podjetja Instore.
Iščete razlog, da bi ustanovili svoje podjetje?

Iščete razlog, da bi ustanovili svoje podjetje? (Vir slike: Freeimages.com)

Povsem jasno je, da so časi generacije naših staršev, ko je bilo diplomiranih le za peščico, mimo in da danes diploma nikakor ne predstavlja samoumevnega dejavnika za pridobitev dostojne prve službe, ki bi bila po možnosti še dobro plačana.

V iskanju top programerskega in inženirskega kadra

“Kljub težavam pri iskanju prve službe za diplomante večine smeri, pa naj bi bila pri iskanju top inženirjev in programerjev povsem drugačna zgodba,” meni Matt Niehaus, direktor podjetja Instore, iPad osnovane rešitve za lastnike restavracij in majhnih podjetij.

V San Franciscu, kjer je omenjeno podjetje locirano, se uspešne firme med seboj konstantno borijo, da bi k sebi zvabile top talent, pojasnjuje Niehaus. Ob nizki nezaposlenosti med inženirji s področja programiranja, se morajo podjetja v iskanju tovrstnega kadra tako še posebej potruditi, da jih dobijo v svoje sfere delovanja. Ponavadi je sem med drugim vključena tudi izjemno visoka plača z vsemi možnimi dodatki.

Google, Facebook,Twitter in števila druga svetovno znana podjetja višajo bonuse za najem najboljšega kadra …

Svetovno znana podjetja, kot so Google, Facebook in Twitter, so povišala bonuse za najem najboljšega talenta med že tako izjemnimi potencialnimi sodelavci, ki se jim izrisujejo na obzorju. To pa seveda posledično onemogoča tekmovanje start-upom z začetnimi osnovnimi financami.

Programerji, ki so komaj zaključili z diplomo in nimajo še nikakršne delovne zgodovine, včasih pa sem spadajo celo tisti brez univerzitetne izobrazbe, dobijo službe z začetnimi plačami od 100 tisoč dolarjev letno ali več, ob tem pa še druge bonuse in opcije posedovanja vrednih delnic. Seveda jih večina ne ostane zvesta zgolj enemu delodajalcu, ampak svojo delovno razpoložljivost prilagajajo glede na ponudbe iz vseh mogočih koncev svetovno znanih podjetij.

Niehaus glede na vse navedene razloge, vzete v obzir, tako navaja nekaj idej, kako lahko z globalnimi podjetij v tekmo stopijo tudi majhni start-upi brez visoke finančne razpoložljivosti.

1. Načrtujte več mesecev vnaprej, namesto da se odločite za takojšno zaposlitev kadra

Namesto, da ‘ad-hoc’ najamete nekoga, ki ni povsem ustrezen za vlogo inženirja, ki ga iščete ali da se podate v vojno z velikimi svetovnimi imeni blagovnih znamk za enega in edinega, ki se vam zdi povsem ustrezen, namenite iskanju tovrstnega kadra veliko časa. Niehaus pojasnjuje, da z ustvarjenim seznamom potencialnih imen šest mesecev, preden nekoga dejansko najamete, to poviša možnosti za iskanje ustrezne osebe za ceno, ki si jo vaš startup še lahko privošči.

MP dogodek: #topStartupEKIPA

2. Za iskanje potencialnega kadra uporabite tehnološke storitve namesto kadrovskih agencij

Niehaus meni, da je za iskanje potencialnega kadra bolj smiselno uporabiti tehnološke storitve in orodja, pri čemer izpostavlja AngelList in White Truffle, kot pa kadrovske agencije, ki velikokrat zadovoljujejo svoje interese, namesto tiste, ki jih ima stranka, katera se poda v lov za najboljšimi kadri.

AngelList namreč vsebuje brezplačno storitev, ki povezuje iskalce tehnoloških talentov in tovrstnih podjetij, prav tako pa je pri tem uporaben tudi WhiteTruffle, storitev, ki avtomatično poveže podjetja in kandidate za delo, s točno določenimi iskanimi lastnostmi. Te storitve vam po mnenju Niehausa lahko omogočijo prihranek ogromne količine časa, ki bi ga sicer namenili pregledovanju življenjepisov ljudi, ki za iskano delo nimajo ustreznih lastnosti in znanj.

3. Najemite inženirje, ki živijo v manj tekmovalnih regijah, za delo od doma

Eden od nasvetov Niehausa leži tudi v tem, da za delo najamete inženirje, ki živijo v manj tekmovalnih in dragih regijah in jim ponudite možnost za delo od doma. Jasno je namreč, da tisti, ki živijo v najdražjih predelih mesta, kjer so že samo stroški življenja enormni, za svoje delo glede na okolje pričakujejo tudi temu primerno plačo. V primeru ponudbe dela od doma, ki se nahaja v cenovno ugodnejši soseski, pa se lahko izognete enormnemu izplačilu plače, saj bo potencialni zaposleni lahko veliko prihranil že s svojim plačilom najemnine ali hipoteke. Za stik s sodelavci, ki delajo od doma, pa si lahko pomagate z orodji, kot so: Basecamp, Skype, Google Hangouts in Pivotal Tracker.

4. Omogočite talentiranemu kadru brez visoke stopnje izkušen vzajemen proces učenja

Namesto programerskega veterana s celim kupom različnih izkušenj iz svoje sfere, raje najemite mlado osebo, ki se uspešno spozna na en sam programski jezik. Slednji bo lahko uspešno prenešen na drug kader v podjetju, hkrati pa bo proces seveda potekal na vzajemen način, saj se bo sveže zaposleni tudi sam naučil novih znanj in programskih jezikov na enak način, s strani preostalih ekspertov v podjetju.

Vir: VentureBeat

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje