Največji zapravljivec ni Google, ampak HP!

Medtem ko odmeva novica o tri milijarde dolarjev težkem nakupu Beats Electronics s strani Appla, smo pogledali, katera podjetja so odštela največ denarja za prevzeme podjetij. Na lestvici tistih, ki sežejo najgloblje v žep, se pojavljajo ena in ista imena.
Največji zapravljivec ni Google, ampak HP!

Največji zapravljivec ni Google, ampak HP! (Vir slike: Youtube)

Prevzem podjetja Beats Electronics velja za največji nakup Appla. Zadnji večji nakup je opravil pokojni Steve Jobs leta 1997, ko je za podjetje Next odštel 400 milijonov dolarjev.

Poglejmo še ostale večje prevzeme v ameriškem tehnološkem sektorju. Za najdražji prevzem slovi HP-jev iz septembra 2001, ko je za 25 milijard dolarjev kupil podjetje Compaq Computer. Omenjeni tehnološki velikan je za prevzeme namenil že vsaj 36,4 milijard dolarjev. Pri tem se upošteva nakup prej omenjenega Compaqa, 10,24 milijard dolarjev vreden nakup podjetja Autonomy in prevzem Palma v višini 1,2 milijarde dolarjev.

HP-ju sledijo veliki rivali: Facebook, Microsoft in Google. Facebookov najdražji prevzem sega v začetek letošnjega leta, ko je za WhatsApp odštel kar 19 milijard dolarjev, Microsoft je največji prevzem opravil v vrednosti 8,5 milijarde dolarjev (prevzem Skypea), medtem ko Googlov najdražji prevzem sega v avgust 2011 ob nakupu Motorole (12,5 milijarde dolarjev). Velikan med družbenimi omrežji je za prevzeme odštel že najmanj 22 milijard, Microsoft 21,8 milijarde, Google pa dobre 1,3 milijarde dolarjev manj (20,45 milijarde dolarjev).

Najdražji prevzemi so se odvili v letu 2011:

  • Maj 2011: za 7,4 milijarde dolarjev Oracle kupi Sun
  • Avgust 2011: za 12,5 milijarde dolarjev Google kupi Motorolo
  • Avgust 2011: za 10,24 milijarde dolarjev HP kupi Autonomy
  • Skupno: 30,24 milijard dolarjev.

V letošnjem letu so tehnološki velikani za prevzeme namenili že vsaj 27,2 milijarde dolarjev. Glede na to, da za nami še ni prva polovica leta, se lahko obeta rekordno leto.

Preživite dan z uspešnimi slovenskimi startupi na dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! >>

Oznake: , ,