Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku

Na prestižni znanstveni olimpijadi Genius 2014 v New Yorku so blestele tri slovenske dijaške ekipe in osvojile zlato, srebrno in bronasto medaljo. Zlato medaljo sta v hudi konkurenci osvojila Aleš Zupančič, dijak Gimnazije Novo mesto, in Jaka Šikonja, dijak Gimnazije Črnomelj.
Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku

Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku (Fotografija: Željka Kitić)

Aleš in Jaka sta tekmovala v kategoriji znanost, kjer sta bila prijavljena 502 projekta. Znanstveni del naloge sta izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar (Gimnazija Novo mesto) in Mete Šavli (Gimnazija Črnomelj).

V svojem delu z naslovom “Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika” sta dijaka s pomočjo bakterij iz biološko razgradljivih odpadkov pridobila plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida, ki sta jo nadalje uspešno uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic.

Njuna raziskovalna naloga je poleg znanstvenega vsebovala tudi poslovni del, ki je pri odlični uvrstitvi igral zelo pomembno vlogo. Izračuni so namreč dokazali, da je lahko pridobivanje vodika iz organskih gospodinjskih odpadkov zelo dobičkonosna dejavnost.

Dijaka sta poslovni del naloge izdelala s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, Željke Kitić in Janeza Gorenca, prav tako je bila zelo pomembna pomoč Boruta Jegliča ter ekipe Inštituta za kakovost šolstva.

Srebrno medaljo sta z raziskovalno nalogo “Mikroplastika in siva voda iz pralnega stroja” osvojila Urša Pirc in Maja Vidmar (Gimnazija Vič, mentorica Alenka Mozer), ki sta raziskovalno delo opravljali v Laboratoriju za polimerno kemijo in tehnologijo pod mentorstvom dr. Andreja Kržana. Bronasto priznanje sta prejela še dijaka Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič.

Olimpijada mladih raziskovalcev Genius je potekala v Oswegu v zvezni državi New York med 15. in 20. junijem 2014. Tekmovalci z vsega sveta so tekmovali v petih kategorijah: umetnost, kreativno pisanje, glasba, dizajn in znanost. 

Vir: Podjetniški krožek Gimnazije Novo mesto

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje