Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku

Na prestižni znanstveni olimpijadi Genius 2014 v New Yorku so blestele tri slovenske dijaške ekipe in osvojile zlato, srebrno in bronasto medaljo. Zlato medaljo sta v hudi konkurenci osvojila Aleš Zupančič, dijak Gimnazije Novo mesto, in Jaka Šikonja, dijak Gimnazije Črnomelj.
Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku

Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku (Fotografija: Željka Kitić)

Aleš in Jaka sta tekmovala v kategoriji znanost, kjer sta bila prijavljena 502 projekta. Znanstveni del naloge sta izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar (Gimnazija Novo mesto) in Mete Šavli (Gimnazija Črnomelj).

V svojem delu z naslovom “Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika” sta dijaka s pomočjo bakterij iz biološko razgradljivih odpadkov pridobila plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida, ki sta jo nadalje uspešno uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic.

Njuna raziskovalna naloga je poleg znanstvenega vsebovala tudi poslovni del, ki je pri odlični uvrstitvi igral zelo pomembno vlogo. Izračuni so namreč dokazali, da je lahko pridobivanje vodika iz organskih gospodinjskih odpadkov zelo dobičkonosna dejavnost.

Dijaka sta poslovni del naloge izdelala s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, Željke Kitić in Janeza Gorenca, prav tako je bila zelo pomembna pomoč Boruta Jegliča ter ekipe Inštituta za kakovost šolstva.

Srebrno medaljo sta z raziskovalno nalogo “Mikroplastika in siva voda iz pralnega stroja” osvojila Urša Pirc in Maja Vidmar (Gimnazija Vič, mentorica Alenka Mozer), ki sta raziskovalno delo opravljali v Laboratoriju za polimerno kemijo in tehnologijo pod mentorstvom dr. Andreja Kržana. Bronasto priznanje sta prejela še dijaka Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič.

Olimpijada mladih raziskovalcev Genius je potekala v Oswegu v zvezni državi New York med 15. in 20. junijem 2014. Tekmovalci z vsega sveta so tekmovali v petih kategorijah: umetnost, kreativno pisanje, glasba, dizajn in znanost. 

Vir: Podjetniški krožek Gimnazije Novo mesto

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje