Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku

Na prestižni znanstveni olimpijadi Genius 2014 v New Yorku so blestele tri slovenske dijaške ekipe in osvojile zlato, srebrno in bronasto medaljo. Zlato medaljo sta v hudi konkurenci osvojila Aleš Zupančič, dijak Gimnazije Novo mesto, in Jaka Šikonja, dijak Gimnazije Črnomelj.
Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku

Naši gimnazijci blesteli na olimpijadi v New Yorku (Fotografija: Željka Kitić)

Aleš in Jaka sta tekmovala v kategoriji znanost, kjer sta bila prijavljena 502 projekta. Znanstveni del naloge sta izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar (Gimnazija Novo mesto) in Mete Šavli (Gimnazija Črnomelj).

V svojem delu z naslovom “Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika” sta dijaka s pomočjo bakterij iz biološko razgradljivih odpadkov pridobila plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida, ki sta jo nadalje uspešno uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic.

Njuna raziskovalna naloga je poleg znanstvenega vsebovala tudi poslovni del, ki je pri odlični uvrstitvi igral zelo pomembno vlogo. Izračuni so namreč dokazali, da je lahko pridobivanje vodika iz organskih gospodinjskih odpadkov zelo dobičkonosna dejavnost.

Dijaka sta poslovni del naloge izdelala s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, Željke Kitić in Janeza Gorenca, prav tako je bila zelo pomembna pomoč Boruta Jegliča ter ekipe Inštituta za kakovost šolstva.

Srebrno medaljo sta z raziskovalno nalogo “Mikroplastika in siva voda iz pralnega stroja” osvojila Urša Pirc in Maja Vidmar (Gimnazija Vič, mentorica Alenka Mozer), ki sta raziskovalno delo opravljali v Laboratoriju za polimerno kemijo in tehnologijo pod mentorstvom dr. Andreja Kržana. Bronasto priznanje sta prejela še dijaka Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič.

Olimpijada mladih raziskovalcev Genius je potekala v Oswegu v zvezni državi New York med 15. in 20. junijem 2014. Tekmovalci z vsega sveta so tekmovali v petih kategorijah: umetnost, kreativno pisanje, glasba, dizajn in znanost. 

Vir: Podjetniški krožek Gimnazije Novo mesto

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje