Nimam službe in … super mi je!

Zagotovo poznate koga, ki je ostal brez službe ali pa zaključil študij in se znašel sredi krutega slovenskega trga dela. Njihovi dnevi postajajo podobni dnevom tistih, ki so v službah, le da svoj »delovnik« namenijo iskanju služb.
Nimam službe in ... super mi je!

Večina mladih v ZDA ne išče zaposlitve in s tem so povsem zadovoljni (Vir slike: YouTube).

Med temi verjetno poznate le malo takšnih (ali pa nič), ki bi bili s trenutnim stanjem zadovoljni. Da je v Sloveniji precej problematična starostna skupina do 30 oziroma 35 let, pišejo mediji že več let. Tudi drugod je stanje brezposelnosti med mladimi bolj ali manj podobno.

Poglejmo v ZDA. Tam je stanje malce drugačno, kaže zadnja raziskava. Skoraj 40 odstotkov iskalcev zaposlitve, starih od 16 do 24 let, je zadovoljnih s svojim stanjem. S stanjem brezposelnosti. Pravijo celo, da ne želijo biti zaposleni in da iskanje službe niti ni v njihovem kratkoročnem načrtu, kaže raziskava ameriškega raziskovalnega centra Pew. Uvrščajo se v skupino, ki ni del delovne sile, kar pomeni, da niso zaposleni, a obenem tudi aktivno ne iščejo zaposlitve, zato jih ne smatrajo kot brezposelne.

Kdo se uvršča v skupino, ki ni del delovne sile, po kriterijih ZDA? Delovna sila je sestavljena iz zaposlenih in brezposelnih. Tisti, ki nimajo zaposlitve in je ne iščejo, niso del delovne sile. Veliko takšnih je šoloobveznih, študentov ali pa so že upokojeni. Vsak mesec povprašajo ljudi, ki niso del delovne sile, o želji po zaposlitvi, razlogih, zakaj niso v zadnjih štirih tednih iskali zaposlitev in ali so pripravljeni delati. Ali trenutno delate, imate polno zaposlitev ali pa zaposlitev za polovičen delovnik, kaj je glavni razlog, da v zadnjih štirih tednih niste iskali zaposlitve, ste iskali zaposlitev v zadnjih 12 mesecih in, če bi vam prejšnji teden ponudili službo, bi jo sprejeli, so vprašanja, ki jim jih zastavijo. Med razloge, zakaj ne iščejo službe, najpogosteje naštejejo: prepričani so, da ni primernih služb na voljo, da imajo premalo izkušenj in znanj, da delodajalci menijo, da so premladi ali prestari ter, da so že izkusili neke vrste diskriminacije.

V omenjeno raziskavo so vključili mlade, ki aktivno iščejo delo. Okoli 10 odstotkov Američanov, starih od 20 do 24 let in 19 odstotkov starih od 16 do 19 let se je opredelilo za brezposelne, zatorej so vključeni v raziskavo kot iskalci zaposlitve.

Preiščite vse možnosti

Kdo je brezposelna oseba po kriterijih ZDA? Gre za osebe, ki nimajo zaposlitve, v zadnjih štirih tednih pa so iskali službo in so na voljo za delo. Aktivno iskanje službe se smatra v primeru naslednjih aktivnosti: kontaktiranje delodajalca ali vabilo na razgovor za službo, kontaktiranje javne ali zasebne zaposlitvene agencije, kontaktiranje prijateljev ali sorodnikov v zvezi z iskanjem zaposlitve oziroma pomoč pri njej ter kontaktiranje šole ali univerzitetnega zaposlitvenega centra, pisanje prošenj za delo, odgovarjanje na zaposlitvene oglase in podobno.

Vse več takšnih, ki je s stanjem brezposelnosti zadovoljnih

Vendar pa večina ne išče zaposlitve in s tem so povsem zadovoljni. Namreč, kar 93 odstotkov od 86 milijonov Američanov, starih nad 16 let, ki dejansko ne iščejo dela, je zadovoljnih s svojim statusom. Raziskovalci svarijo, da je delež mladih, ki so s svojim brezposelnim statusom zadovoljni, resnično problematičen. Za primerjavo, leta 2000 je bilo takšnih okoli 30 odstotkov mladih.

Ženske so v primerjavi z moškimi bolj zadovoljne z dejstvom, da nimajo službe, čeprav se je ta odstotek od leta 2000 zmanjšal. Štirinajst let nazaj se je tako izreklo 40,2 odstotkov žensk, danes 38 ter 23,9 odstotkov moških leta 2000 in 28,5 odstotkov danes.

Stopnja brezposelnosti je bila prejšnji mesec v ZDA 5,8-odstotna, kar je najnižja vrednost od leta 2008, ob tem pa naj še enkrat poudarimo, da se v statistiko brezposelnih oseb ne šteje tistih, ki aktivno ne iščejo službe.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

MP dogodek: Kingsbox: Od študenta do milijona – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: Kingsbox: Od študenta do milijona – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitrorastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje