Nimam službe in … super mi je!

Zagotovo poznate koga, ki je ostal brez službe ali pa zaključil študij in se znašel sredi krutega slovenskega trga dela. Njihovi dnevi postajajo podobni dnevom tistih, ki so v službah, le da svoj »delovnik« namenijo iskanju služb.
Nimam službe in ... super mi je!

Večina mladih v ZDA ne išče zaposlitve in s tem so povsem zadovoljni (Vir slike: YouTube).

Med temi verjetno poznate le malo takšnih (ali pa nič), ki bi bili s trenutnim stanjem zadovoljni. Da je v Sloveniji precej problematična starostna skupina do 30 oziroma 35 let, pišejo mediji že več let. Tudi drugod je stanje brezposelnosti med mladimi bolj ali manj podobno.

Poglejmo v ZDA. Tam je stanje malce drugačno, kaže zadnja raziskava. Skoraj 40 odstotkov iskalcev zaposlitve, starih od 16 do 24 let, je zadovoljnih s svojim stanjem. S stanjem brezposelnosti. Pravijo celo, da ne želijo biti zaposleni in da iskanje službe niti ni v njihovem kratkoročnem načrtu, kaže raziskava ameriškega raziskovalnega centra Pew. Uvrščajo se v skupino, ki ni del delovne sile, kar pomeni, da niso zaposleni, a obenem tudi aktivno ne iščejo zaposlitve, zato jih ne smatrajo kot brezposelne.

Kdo se uvršča v skupino, ki ni del delovne sile, po kriterijih ZDA? Delovna sila je sestavljena iz zaposlenih in brezposelnih. Tisti, ki nimajo zaposlitve in je ne iščejo, niso del delovne sile. Veliko takšnih je šoloobveznih, študentov ali pa so že upokojeni. Vsak mesec povprašajo ljudi, ki niso del delovne sile, o želji po zaposlitvi, razlogih, zakaj niso v zadnjih štirih tednih iskali zaposlitev in ali so pripravljeni delati. Ali trenutno delate, imate polno zaposlitev ali pa zaposlitev za polovičen delovnik, kaj je glavni razlog, da v zadnjih štirih tednih niste iskali zaposlitve, ste iskali zaposlitev v zadnjih 12 mesecih in, če bi vam prejšnji teden ponudili službo, bi jo sprejeli, so vprašanja, ki jim jih zastavijo. Med razloge, zakaj ne iščejo službe, najpogosteje naštejejo: prepričani so, da ni primernih služb na voljo, da imajo premalo izkušenj in znanj, da delodajalci menijo, da so premladi ali prestari ter, da so že izkusili neke vrste diskriminacije.

V omenjeno raziskavo so vključili mlade, ki aktivno iščejo delo. Okoli 10 odstotkov Američanov, starih od 20 do 24 let in 19 odstotkov starih od 16 do 19 let se je opredelilo za brezposelne, zatorej so vključeni v raziskavo kot iskalci zaposlitve.

Preiščite vse možnosti

Kdo je brezposelna oseba po kriterijih ZDA? Gre za osebe, ki nimajo zaposlitve, v zadnjih štirih tednih pa so iskali službo in so na voljo za delo. Aktivno iskanje službe se smatra v primeru naslednjih aktivnosti: kontaktiranje delodajalca ali vabilo na razgovor za službo, kontaktiranje javne ali zasebne zaposlitvene agencije, kontaktiranje prijateljev ali sorodnikov v zvezi z iskanjem zaposlitve oziroma pomoč pri njej ter kontaktiranje šole ali univerzitetnega zaposlitvenega centra, pisanje prošenj za delo, odgovarjanje na zaposlitvene oglase in podobno.

Vse več takšnih, ki je s stanjem brezposelnosti zadovoljnih

Vendar pa večina ne išče zaposlitve in s tem so povsem zadovoljni. Namreč, kar 93 odstotkov od 86 milijonov Američanov, starih nad 16 let, ki dejansko ne iščejo dela, je zadovoljnih s svojim statusom. Raziskovalci svarijo, da je delež mladih, ki so s svojim brezposelnim statusom zadovoljni, resnično problematičen. Za primerjavo, leta 2000 je bilo takšnih okoli 30 odstotkov mladih.

Ženske so v primerjavi z moškimi bolj zadovoljne z dejstvom, da nimajo službe, čeprav se je ta odstotek od leta 2000 zmanjšal. Štirinajst let nazaj se je tako izreklo 40,2 odstotkov žensk, danes 38 ter 23,9 odstotkov moških leta 2000 in 28,5 odstotkov danes.

Stopnja brezposelnosti je bila prejšnji mesec v ZDA 5,8-odstotna, kar je najnižja vrednost od leta 2008, ob tem pa naj še enkrat poudarimo, da se v statistiko brezposelnih oseb ne šteje tistih, ki aktivno ne iščejo službe.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje