Pomoč sorodnika v podjetju

Institut kratkotrajnega dela predstavlja rešitev za podjetnike, ki imajo začasno povečan obseg dela in bi mu pri tem lahko na pomoč priskočili njegovi družinski člani. Tovrstno delo se opravlja neodplačno in največ 40 ur na mesec.
Pomoč sorodnika v podjetju

Pomoč sorodnika v podjetju (Vir slike: freeimages.com)

Kratkotrajno delo predstavlja izjemo dela na črno. Urejeno je v Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Ožji družinski člani (kot so zakonec, zunajzakonski partner, partner v istospolni skupnosti, otroci, starši) podjetnika oziroma (so)lastnika družbe z največ 10 zaposlenimi lahko v primeru povečanega obsega dela slednjemu nudijo brezplačno pomoč. 

Takšno delo se lahko opravlja največ 40 ur v mesecu. Pred samim začetkom opravljanja kratkotrajnega dela, mora podjetnik slednje prijaviti pri krajevno pristojni Upravni enoti. To stori z izpolnitvijo obrazca POKD. Za prijavo se plača upravna taksa v višini 4,54 evrov. Če je vloga za prijavo opravljanja kratkotrajnega dela oddana elektronsko, se taksa ne plača.

Več o kratkotrajnem delu preberite v članku Kratkotrajno delo

Pri vsakem delu nastanejo dodatna tveganja nastanka poškodb ali poklicnih bolezni, zato mora podjetnik svoje družinske člane, ki bodo opravljali kratkotrajno delo zavarovati za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. To stori tako, da izpolni obrazec M1-2/B in ga pošlje na ZZZS. 

Pavšalni prispevek za takšno zavarovanje znaša 4,58 evra mesečno. O plačanih prispevkih podjetnik poroča na REK obrazcih v e-davkih.

Vir: Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (UL RS, št. 36/2000 – 57/2012) 

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje