Predlog nove ureditve študentskega dela

MDDSZ je skupaj s ŠOU predložilo predlog Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. Določena naj bi bila minimalna urna postavka v višini 4,5 eurov, študentje pa naj bi plačevali tudi prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Predlog nove ureditve študentskega dela

Predlog nove ureditve študentskega dela. (Vir slike: sxc.hu)

Ministrica je poudarila, da se v predlogu zakona ohranja tiste značilnosti študentskega dela, ki so pozitivne: mladi imajo stik s trgom dela, si nabirajo delovne izkušnje in jim študentsko delo predstavlja možnost dodatnega zaslužka.

Z novo zakonodajo na področju študentskega dela pa naj bi se bistveno izboljšala pravna, socialna in ekonomska varnost mladih in preprečila zlorabe, ki jih dopušča in omogoča sedanji sistem.

Osnovni, preizkušeni mehanizmi študentskega dela se s predlogom novega zakona bistveno ne spreminjajo. Študentsko delo naj bi tudi v prihodnje potekalo preko posrednikov (študentskih servisov), na podlagi napotnice, pretežno v elektronski obliki in brez dodatnih administrativnih bremen.

Po vzoru minimalne plače je v predlogu določena minimalna urna postavka v višini 4,5 evra bruto (3,8 evra neto) in obveznost posrednika, da ne glede na plačilo računa s strani delodajalca zagotovi plačilo študentu oziroma dijaku.

Začasno in občasno delo dijakov in študentov naj bi bilo po novem vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Skupaj bi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znašali 15,5 odstotkov, prispevki in ostali stroški delodajalca pa 20,65 odstotkov. 

Pri delodajalcih pa se uvajajo omejitve, osnovane na številu povprečno zaposlenih v preteklem letu. Pri delodajalcih z nižjim številom zaposlenih so te omejitve višje, pri delodajalcih z višjim številom zaposlenih pa nižje.

Predviden je večji nadzor – tudi z vzpostavitvijo centralne evidence, večje sankcije – tudi prepovedne sankcije, katerih cilj je večja pravna varnost vseh udeležencev.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje