Predlog nove ureditve študentskega dela

MDDSZ je skupaj s ŠOU predložilo predlog Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. Določena naj bi bila minimalna urna postavka v višini 4,5 eurov, študentje pa naj bi plačevali tudi prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Predlog nove ureditve študentskega dela

Predlog nove ureditve študentskega dela. (Vir slike: sxc.hu)

Ministrica je poudarila, da se v predlogu zakona ohranja tiste značilnosti študentskega dela, ki so pozitivne: mladi imajo stik s trgom dela, si nabirajo delovne izkušnje in jim študentsko delo predstavlja možnost dodatnega zaslužka.

Z novo zakonodajo na področju študentskega dela pa naj bi se bistveno izboljšala pravna, socialna in ekonomska varnost mladih in preprečila zlorabe, ki jih dopušča in omogoča sedanji sistem.

Osnovni, preizkušeni mehanizmi študentskega dela se s predlogom novega zakona bistveno ne spreminjajo. Študentsko delo naj bi tudi v prihodnje potekalo preko posrednikov (študentskih servisov), na podlagi napotnice, pretežno v elektronski obliki in brez dodatnih administrativnih bremen.

Po vzoru minimalne plače je v predlogu določena minimalna urna postavka v višini 4,5 evra bruto (3,8 evra neto) in obveznost posrednika, da ne glede na plačilo računa s strani delodajalca zagotovi plačilo študentu oziroma dijaku.

Začasno in občasno delo dijakov in študentov naj bi bilo po novem vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Skupaj bi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znašali 15,5 odstotkov, prispevki in ostali stroški delodajalca pa 20,65 odstotkov. 

Pri delodajalcih pa se uvajajo omejitve, osnovane na številu povprečno zaposlenih v preteklem letu. Pri delodajalcih z nižjim številom zaposlenih so te omejitve višje, pri delodajalcih z višjim številom zaposlenih pa nižje.

Predviden je večji nadzor – tudi z vzpostavitvijo centralne evidence, večje sankcije – tudi prepovedne sankcije, katerih cilj je večja pravna varnost vseh udeležencev.

Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje