Očala za branje bodo kmalu preteklost

Poslovni svet je prikovan pred naprave, ki lahko pospešijo slabšanje vida. Mnoga podjetja že vlagajo v kakovostnejše LCD zaslone, ki so boljši za oči in imajo običajno antirefleksno površino. Zahvaljujoč novi tehnologiji v svetu zaslonov, se bodo očala za branje hitro poslovila.
Očala za branje bodo kmalu preteklost

Zdi se, da se bomo lahko poslovili od očal (Vir slike: YouTube)

Tehnologija, ki jo razvijajo raziskovalci univerze Berkeley v Kaliforniji v sodelovanju s podjetjem Microsoft, deluje s pomočjo algoritmov, ki predvidevajo, kako se bo človeško oko odzivalo. Na podlagi tega prilagajajo zaslon oziroma njegovo sliko. Slika se prilagaja glede na dioptrijo posameznika, obenem pa prilagaja tudi poseben filter za osvetljenost.

Tisti, ki uporabljajo očala za gledanje televizije ali delo na računalniku, bi se lahko s pomočjo te tehnologije znebili očal. To sicer ni prvi tovrstni poskus, se pa ta pristop razlikuje od drugih po tem, da ustvarja veliko bolj ostro sliko s kontrasti. Po besedah enega od raziskovalcev, Briana A. Barskyja, je v ospredju želja po uničenju posledic, ki jih trpijo naše oči ob uporabi naprav.

Video: Warren Buffet in Bill Gates o uspehu >>

Poleg tistih, ki uporabljajo očala le za branje ali gledanje televizije, bo takšna tehnologija pomagala tudi tistim, ki imajo izrazitejše težave, takšne, ki se jih ne da odpraviti z očali oziroma kontaktnimi lečami. Takšen primer je sferična aberacija, ki nastane, ko se vzporedni žarki svetlobe, ki padajo na rob leče ali zrcala, ki je del krogelnega odseka, odbijejo drugače, kot tisti, ki se odbijejo blizu optične osi. Zato se žarki med seboj ne sekajo v isti točki, posledica pa je motna in neostra slika.

Delo omenjene univerze bo predstavljeno na letni konferenci Siggraph, ki bo avgusta v Kanadi. Sicer pa raziskovalce čaka še kar precej dela. Tehnologija je namreč odvisna od razdalje od zaslona, pri testiranju pa je moral testiranec imeti umirjen pogled. Prav zato je v načrtu izdelava programske opreme, ki bi omogočala sledenju glave in temu ustrezno prilagajala sliko.

Oznake: , ,