Quadrofoil – fascinantno in energetsko učinkovito plovilo

Okolju prijazno in energetsko učinkovito plovilo, brez emisij plinov, hrupa in olja, s čim manjšo porabo energije, ki bo omogočalo varno in zdravju neškodljivo uporabo ter že od daleč izstopalo s svojo obliko .... Quadrofoil je izpolnil vse to in še nekaj več.
Quadrofoil – fascinantno in energetsko učinkovito plovilo

Quadrofoil – fascinantno in energetsko učinkovito plovilo (Vir fotografije: arhiv Quadrofoil)

»Za izum se ne odločiš, ampak se običajno do njega prikoplješ po veliko vloženega znanja, truda in časa ter seveda denarja, ob tem, ko iščeš rešitev določenega problema, za katerega večina okoli tebi misli, da ni rešljiv,« je že takoj na začetku najinega zanimivega pogovora jasen direktor Marjan Rožman.

Plovilo, ki je jasen odgovor na izziv navtičnega trga

Tudi njihovo plovilo je nastalo kot odgovor na izziv navtičnega trga, ki je zaradi krize od leta 2008 v ‘prostem padu’, ker je varčevanje najbolj udarilo prav po najbolj energijsko neučinkovitih in potratnih plovilih, ob tem pa so tudi stroški skupnega lastništva bili zelo visoki. »Obenem pa smo ugotavljali, da glede na vedno bolj zaostreno okoljevarstveno zakonodajo obstaja vedno več področij kot so jezera, reke, naravni parki in ekološke cone, na katerih ni mogoče uporabljati plovil z motorji z notranjim izgorevanjem, s čemer pa se zelo omejuje tudi mobilnost uporabnikov na tovrstnih vodnih površinah,« nadaljuje Rožman.

Odgovor na to je bila ideja izdelati plovilo, ki bo okolju prijazno (brez emisij plinov, hrupa, olja), energetsko učinkovito, ki bo omogočalo varno in zdravju neškodljivo uporabo ter bo izstopalo s svojo obliko. Quadrofoil je izpolnil vse to in še nekaj več.

Ekipo sestavljajo kredibilne osebe iz gospodarstva in znanstveno-raziskovalnih institucij

Ekipo strokovnjakov iz  gospodarstva in znanstveno-raziskovalnih institucij, ki je ustvarila izjemno plovilo Quadrofoil, kot avtor ideje in kot eden glavnih ustvarjalcev vodi Simon Pivec, direktor raziskav in razvoja v družbi Quadrofoil d.o.o.. »Še posebej ponosni pa smo, da smo že v tej fazi razvoja pridobili določene razvojne dobavitelje posameznih komponent plovila za serijsko proizvodnjo, pri čemer bi posebej izpostavil družbo Impol 2000 d.d., kot dobavitelja vrhunskih komponent iz aluminija,« pojasnjuje Rožman.

Zelena tehnologija integrirana in upoštevana iz vseh aspektov

»Vsekakor prisegamo na zeleno tehnologijo, predvsem v smislu zavedanja, da smo si okolje oziroma planet Zemlja sposodili in dobili v upravljanje od naših otrok in njihovih zanamcev, katerim smo jim odgovorni, da jim zapustimo dediščino v obliki ohranjenega okolja, s katero jim bomo dali možnost, da tudi oni živijo in ustvarjajo v zdravem okolju. Verjamemo, da je električna energija tista, ki bo premikala svet v prihodnjih desetletjih ali celo stoletjih. Kot kaže sedaj, bodo v bližnji prihodnosti na cesti kraljevali avtomobili Tesla, na vodi pa plovila Quadrofoil,« so prepričani ustvarjalci.

                              Vir fotografije: arhiv Quadrofoil

»Spirala v smrt lahko tudi odlične inovacije hitro zaključi«

Tudi pri Quadrofoilu se niso izognili takemu in drugačnemu soočanju s finančnimi preprekami. Rožman pri tem pove: »Kruta realnost je, da je razlika med uspešnim projektom uvedbe inovacije na trg in neuspešnim samo v tem, da večini projektov prej zmanjka denarja, kot da bi uspeli na trgu dobiti dovolj svojih kupcev. Teh pa ne dosežejo, ker ni denarja za promocijo, ni denarja za raziskave trga, ni denarja za zaposlene, … in spirala v smrt lahko tudi odlične inovacije hitro zaključi.«

Na podlagi lastne medijske kampanje, ki so jo pričeli v mesecu novembru 2014, so pridobili prva prednaročila, ki bodo kot kaže presegla vsa njihova pozitivna pričakovanja. S tem bodo dobili potrditev svoje inovacije tudi na trgu in tako upajo, da bo šlo od takrat lažje, čeprav so še daleč od tega, da bodo vsi problemi rešeni, saj jih čaka pričetek proizvodnje, kjer pa spet potrebujejo potreben kapital.

»Vendar do sem ne bi prišli, če ne bi imeli velike stopnje razumevanja med svojimi prijatelji, podporniki, posameznimi podjetniki in gospodarskimi družbami, ki so nam stali ob strani tudi takrat, ko je že vse kazalo, da se bo tudi za nas slabo končalo. Vsem tem se zahvaljujemo, saj brez njih ne bi bilo Quadrofoila,« je jasnega mnenja Rožman.

Bi država morala zaščititi »intelektualno srebrnino«?

Ustvarjalci tega inovativnega plovila menijo, da samo dejstvo, da so bili izbrani v nabor najboljših inovacij na Slovenskem forumu inovacij in prejeli Posebno priznanje za uporabo odličnosti ustvarjalnih industrij, ne bo za njih kot družbo Quadrofoil d.o.o. imelo nobenega neposrednega vpliva za lažji dostop do finančnih sredstev na banki, na razpisih za nepovratna sredstva, pri najemanju poslovnih prostorov ali pri zaščiti intelektualne lastnine v globalnem merilu.

“Morda bi morala država z razpisi za nepovratnimi sredstvi podpreti nagrajene ali najboljše inovacije s tem, da bi omogočila globalno zaščito patentnih pravic posamezne inovacije in s tem zaščitila državno “intelektualno srebrnino”. Ne nazadnje bo ob prodaji licence ali plačila licenčnine za takšne inovacije zaslužila tudi država, ko bo pobrala davke. Je pa vsekakor dejstvo, da smo in bomo deležni določene medijske promocije našega plovila Quadrofoil tako v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru, pri čemer bomo ponosno predstavljali Slovenijo kot deželo inovacij,« so vendarle skeptični, a hkrati polni upanja inovatorji.

Motivacija s strani gospodarske recesije

V gospodarski recesiji, ki trenutno še vedno sestavlja ozračje tudi v naši državi, ustvarjalci Quadrofoila vidijo svojevrstno motivacijo: »Gospodarska recesija nas zelo motivira. Zavedamo se, da se bo recesija slej kot prej končala in glede na velik upad nakupov v navtiki v zadnjih letih, lahko z optimizmom pričakujemo, da bodo kupci takrat na široko razprli denarnice ter zelo radi posegali po Quadrofoilu.«

Ciljna skupina uporabnikov in kupcev je opredeljena na dve skupini. Na eni strani so uporabniki, ki uporabljajo plovilo za turistične in športne namene in na drugi strani so tisti, ki v tem vidijo poslovno priložnost – posojanje plovil, hoteli, vodni taksi, organizacija hitrostnih in spretnostnih tekmovanj.

Vsekakor je plovilo Quadrofoil že s svojo ceno dostopno širšemu krogu uporabnikov in ne samo premožnim posameznikom, še posebej ker sta vzdrževanje in poraba energije za manj kot 1 evro na uro vožnje zelo prijazna do naših denarnic.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje