S pomočjo virtualne ekipe do uspeha

Današnja tehnologija podjetnikom omogoča, da v svoje vrste sprejmejo nove zaposlene, čeprav zanje morda nimajo prostora v klasičnih pisarnah ali pa si želijo zaposliti izbranega izjemnega posameznika, ki je od lokacije opravljanja dela preveč oddaljen. Govorimo o t.i. virtualnih zaposlenih.
S pomočjo virtualne ekipe do uspeha

S pomočjo virtualne ekipe do uspeha (Vir slike: sxc.hu)

S porastom interneta so se odprle nove možnosti komunikacije med posamezniki. To pa že pridno izkoriščajo nekatera podjetja, ki so v svoje vrste sprejela nove zaposlene, ki svojega dela sicer ne opravljajo na klasičen način (iz pisarne), temveč od koderkoli želijo, saj potrebujejo zgolj računalnik in dostop do spleta.

Če se podjetje odloči, da bo del poslovanja zaupalo novi ekipi virtualnih sodelavcev, lahko s tem pridobi veliko prednost pred konkurenco. Na ta način lahko prihrani stroške najema pisarne, prihrani tudi pri stroških kilometrine na zaposlenega, učinki pa so lahko še veliko večji: povečajo se verjetnosti izboljšave poslovnih procesov, prodora na nova tržišča, povečave prodaje ipd. Hkrati pa lahko ekipa novih sodelavcev s seboj prinese sveže ideje in zamisli, kar poveča inovativnost v podjetju, ta pa je gonilo napredka mnogih startupov.

Toda sestavljanje nove virtualne ekipe ni vedno enostavna naloga. Kako lahko podjetnik že z izbiro pravih članov poskrbi, da bodo njegovi novi spletni sodelavci svoje delo opravljali resno in zanesljivo, brez, da jih bo nekdo neprestano nadzoroval?

Predvsem morate paziti na to, da izberete prave ljudi. Ni vsakdo sposoben dela opravljati izključno preko spleta! Poiskati morate osebe, ki so samoiniciativne in imajo primerno tehnično znanje. Nikakor pa ne želite zaposliti nekoga, ki ne zmore opravljati dela brez stalne prisotnosti nadrejenega ternima dovolj odločnosti in samozavesti. Pomembno je tudi, da je vaš bodoči zaposleni vajen virtualnega komuniciranja in da ima dovolj znanja in izkušenj s področja, na katerem bo moral opravljati delo.

Skupinska koordinacija in komunikacija postajata težji z večanjem števila članov. Zato se priporoča, da imajo skupine, predvsem virtualne, le okoli 4 do 5 članov, nujno pa je, da se že na začetku natančno določi smernice, po katerih bodo zaposleni delovali.

Podjetništvo je resda zahtevna panoga, toda z nekaj truda in iznajdljivosti lahko v svoje podjetje privabite ekipo, ki bo rade volje delovala v prid vašemu podjetju ter vam omogočala, da tudi vi svoje delo opravljate nemoteno.

Vir: Thoughts On Business

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje