Se lahko narcisoidnost izvršnih direktorjev izmeri?

Se vam zdi, da se vse vrti okoli vašega izvršnega direktorja? Potem je vaše podjetje bolj podvrženo tveganju za goljufije, pravijo raziskovalci iz Hongkonga. Hongkong po novem velja za najbolj narcistično mesto izvršnih direktorjev.
Se lahko narcisoidnost izvršnih direktorjev izmeri?

Izvršni direktorji, ki so narcisoidni, so bolj podvrženi manipulaciji profita (Vir slike: YouTube).

Raziskovalci so se pri dokazovanju stopnje narcisoidnosti izvršnih direktorjev usmerili na spremljanje, kolikokrat je izvršni direktor v pogovoru z raziskovalci in analitiki, uporabil besedo »jaz« oziroma govoril stavke v prvi osebi ednine. Ekipa je nato izračunala nivo narcisoidnosti izvršnih direktorjev podjetij v New Yorku, Londonu in Sydneyju in tista, ki so vključena v Hang Seng Index (HSI).

Najbolj filmsko mesto je tudi najbolj narcisoidno mesto

Ekipa, ki jo je vodil Alex Frino, je ugotovila, da dva najbolj narcisoidna izvršna direktorja vodita podjetji, ki trgujeta na HSI, in sicer na področju zavarovalništva in nepremičnin. Dosegla sta 56,36 in 53,66 odstotkov. Frino sprva ni želel razkriti imen najbolj narcisoidnih izvršnih direktorjev, je pa povedal, kdo je najmanj narcisoiden. To je Li Lihui, predsednik Kitajske banke, z 11,06 odstotki. Pozneje so tuji mediji objavili imeni dve najbolj narcisoidnih direktorjev, to sta Mark Tucker iz AIA Group in Philip Chen Nan-lok iz Hang Lung Properties. S tem je najbolj filmsko mesto na svetu dobilo še naziv najbolj narcisoidno mesto.

Razlik med njimi ni

Ekipa raziskovalcev je za te ugotovitve analizirala več kot 5 tisoč pogovorov. Podjetja, ki so vključena na Hang Seng Indexu, oziroma izvršni direktorji teh podjetij so dosegli enak nivo narcisoidnosti kot njihovi kolegi v New Yorku, okoli 26 odstotkov, sta pa omenjena izvršna direktorja iz Hongkonga izstopala iz povprečja.

Manipulacija profita je v ospredju

Raziskovalci pa so ugotovili še eno zanimivo povezavo: »Izvršni direktorji, ki so narcisoidni, so bolj podvrženi manipulaciji profita.« Običajno so prepričani, da številka profita kaže njihovo uspešnost. »Gre za subjektivno dejanje,« je dejal Frino. Narcisi se pogosto preveč identificirajo z organizacijo, ki jo vodijo. Vse dosežke štejejo za osebne dosežke, saj so izraziti individualisti in večinoma jih zanima le, kako pridobiti denarna sredstva na čim bolj enostaven način.

Leta 2012 je skupina ameriških znanstvenikov potrdila tudi povezavo med večjim številom prijateljev na Facebooku in narcisizmom. Tisti, ki so prejeli visoko število točk na vprašalniku o narcistični osebnostni motnji, so tudi pogosteje menjali profilno sliko, posodabljali status na Facebooku in bili na objavljenih slikah označeni pogosteje.

Sicer pa velja, da narcisoidni izvršni direktorji dobivajo tudi boljše plače v primerjavi s tistimi izvršnimi direktorji, ki niso narcisoidni. Očitno je res, da ne morejo iz svoje kože.

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje