Se lahko narcisoidnost izvršnih direktorjev izmeri?

Se vam zdi, da se vse vrti okoli vašega izvršnega direktorja? Potem je vaše podjetje bolj podvrženo tveganju za goljufije, pravijo raziskovalci iz Hongkonga. Hongkong po novem velja za najbolj narcistično mesto izvršnih direktorjev.
Se lahko narcisoidnost izvršnih direktorjev izmeri?

Izvršni direktorji, ki so narcisoidni, so bolj podvrženi manipulaciji profita (Vir slike: YouTube).

Raziskovalci so se pri dokazovanju stopnje narcisoidnosti izvršnih direktorjev usmerili na spremljanje, kolikokrat je izvršni direktor v pogovoru z raziskovalci in analitiki, uporabil besedo »jaz« oziroma govoril stavke v prvi osebi ednine. Ekipa je nato izračunala nivo narcisoidnosti izvršnih direktorjev podjetij v New Yorku, Londonu in Sydneyju in tista, ki so vključena v Hang Seng Index (HSI).

Najbolj filmsko mesto je tudi najbolj narcisoidno mesto

Ekipa, ki jo je vodil Alex Frino, je ugotovila, da dva najbolj narcisoidna izvršna direktorja vodita podjetji, ki trgujeta na HSI, in sicer na področju zavarovalništva in nepremičnin. Dosegla sta 56,36 in 53,66 odstotkov. Frino sprva ni želel razkriti imen najbolj narcisoidnih izvršnih direktorjev, je pa povedal, kdo je najmanj narcisoiden. To je Li Lihui, predsednik Kitajske banke, z 11,06 odstotki. Pozneje so tuji mediji objavili imeni dve najbolj narcisoidnih direktorjev, to sta Mark Tucker iz AIA Group in Philip Chen Nan-lok iz Hang Lung Properties. S tem je najbolj filmsko mesto na svetu dobilo še naziv najbolj narcisoidno mesto.

Razlik med njimi ni

Ekipa raziskovalcev je za te ugotovitve analizirala več kot 5 tisoč pogovorov. Podjetja, ki so vključena na Hang Seng Indexu, oziroma izvršni direktorji teh podjetij so dosegli enak nivo narcisoidnosti kot njihovi kolegi v New Yorku, okoli 26 odstotkov, sta pa omenjena izvršna direktorja iz Hongkonga izstopala iz povprečja.

Manipulacija profita je v ospredju

Raziskovalci pa so ugotovili še eno zanimivo povezavo: »Izvršni direktorji, ki so narcisoidni, so bolj podvrženi manipulaciji profita.« Običajno so prepričani, da številka profita kaže njihovo uspešnost. »Gre za subjektivno dejanje,« je dejal Frino. Narcisi se pogosto preveč identificirajo z organizacijo, ki jo vodijo. Vse dosežke štejejo za osebne dosežke, saj so izraziti individualisti in večinoma jih zanima le, kako pridobiti denarna sredstva na čim bolj enostaven način.

Leta 2012 je skupina ameriških znanstvenikov potrdila tudi povezavo med večjim številom prijateljev na Facebooku in narcisizmom. Tisti, ki so prejeli visoko število točk na vprašalniku o narcistični osebnostni motnji, so tudi pogosteje menjali profilno sliko, posodabljali status na Facebooku in bili na objavljenih slikah označeni pogosteje.

Sicer pa velja, da narcisoidni izvršni direktorji dobivajo tudi boljše plače v primerjavi s tistimi izvršnimi direktorji, ki niso narcisoidni. Očitno je res, da ne morejo iz svoje kože.

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje