Skyscanner prejel 192 milijonsko investicijo

Avtor — 12.01.2016
Skyscanner, eden najstarejših in največjih obstoječih spletnih iskalnikov letalskih povezav na svetu, je naznanil prejetje prve večje investicije. 192 milijona dolarjev sredstev bo namenil predvsem hitrejšemu širjenju v tujini.
Skyscanner prejel 192 milijonsko investicijo

Skyscanner prejel 192 milijonsko investicijo (Vir slike: VentureBeat)

Škotsko podjetje Skyscanner, ki popotnike že od leta 2002 dalje razveseljuje s spletno stranjo, na kateri je mogoče poiskati ugodne letalske povezave po celotnem svetu, je naznanilo prejetje znatne investicije.

Artemis, Baillie Gifford, Khazanah, Vitruvian Partners ter japonska podružnica podjetja Yahoo! so v trenutno drugega največjega evropskega spletnega iskalnika letalskih povezav vložila preračunano 177 miljona evrov (192 milijona dolarjev). Z investitorji Skyscanner do sedaj sicer še ni imel večjih izkušenj, pred tem sta namreč vanj investirala le dva: Scottish Equity Partners in Sequoia – prvi znesek v višini 4 milijonov dolarjev, drugi pa vsoto, katera nikoli ni bila razkrita javnosti.

Z najnovejšo investicijo je vrednost Skyscannerja narasla na 1,6 milijarde dolarjev, s tem pa se je podjetje vpisalo v tako imenovani klub samorogov, kamor spadajo podjetja, katerih vrednost je ocenjena na 1 milijardo dolarjev ali več.

Gareth Williams, izvršni direktor podjetja, je zanimanje investitorjev pripisal odličnemu poslovanju preko 1200 poslovnih partnerjev ter dobrim poslovnih rezultatom. Kar 50 milijonov popotnikov je namreč že uporabilo eno izmed njihovih storitev, ki se iz področja letalskih prevozov počasi, a vztrajno širi tudi med hotelsko in rent-a-car ponudbo. Poudaril je tudi, da profiti Skyscannerja že od leta 2009 dalje zgolj naraščajo.

Zbrana sredstva bo podjetje po besedah Williamsa namenilo predvsem hitrejšemu širjenju na tujih trgih, hkrati pa bo svojo ponudbo poskušalo še nekoliko bolj razširiti. 

Edinburgh postaja valilnica podjetij

Če je jedro tehnološke industrije Velike Britanije v Londonu, pa za škotski Edinburgh lahko rečemo, da velja za pravo valilnico globalnih podjetij.

Na Škotskem namreč hitro narašča število novoustanovljenih startupov: njihovo število se je v zadnjih petih letih povečalo za 43 odstotkov, kar je precej več kot drugod v Veliki Britaniji.

Razlog za veliko udejstvovanje Škotov v podjetništvu se najverjetneje skriva v brezplačnem šolstvu. Ker so mladi škotski študentje ob zaključku študija visoko izobraženi, obenem pa nimajo nikakršnih dolgov, se veliko lažje odločijo za tvegani skok v podjetništvo. Mnogim pri tem uspe, velikokrat pa jih opazijo tudi tuji investitorji, ki zaradi živahnega razvoja startupov regijo natančno spremljajo. 

Vir: VentureBeat in BusinessInsider


Oznake: ,