Skyscanner prejel 192 milijonsko investicijo

Avtor — 12.01.2016
Skyscanner, eden najstarejših in največjih obstoječih spletnih iskalnikov letalskih povezav na svetu, je naznanil prejetje prve večje investicije. 192 milijona dolarjev sredstev bo namenil predvsem hitrejšemu širjenju v tujini.
Skyscanner prejel 192 milijonsko investicijo

Skyscanner prejel 192 milijonsko investicijo (Vir slike: VentureBeat)

Škotsko podjetje Skyscanner, ki popotnike že od leta 2002 dalje razveseljuje s spletno stranjo, na kateri je mogoče poiskati ugodne letalske povezave po celotnem svetu, je naznanilo prejetje znatne investicije.

Artemis, Baillie Gifford, Khazanah, Vitruvian Partners ter japonska podružnica podjetja Yahoo! so v trenutno drugega največjega evropskega spletnega iskalnika letalskih povezav vložila preračunano 177 miljona evrov (192 milijona dolarjev). Z investitorji Skyscanner do sedaj sicer še ni imel večjih izkušenj, pred tem sta namreč vanj investirala le dva: Scottish Equity Partners in Sequoia – prvi znesek v višini 4 milijonov dolarjev, drugi pa vsoto, katera nikoli ni bila razkrita javnosti.

Z najnovejšo investicijo je vrednost Skyscannerja narasla na 1,6 milijarde dolarjev, s tem pa se je podjetje vpisalo v tako imenovani klub samorogov, kamor spadajo podjetja, katerih vrednost je ocenjena na 1 milijardo dolarjev ali več.

Gareth Williams, izvršni direktor podjetja, je zanimanje investitorjev pripisal odličnemu poslovanju preko 1200 poslovnih partnerjev ter dobrim poslovnih rezultatom. Kar 50 milijonov popotnikov je namreč že uporabilo eno izmed njihovih storitev, ki se iz področja letalskih prevozov počasi, a vztrajno širi tudi med hotelsko in rent-a-car ponudbo. Poudaril je tudi, da profiti Skyscannerja že od leta 2009 dalje zgolj naraščajo.

Zbrana sredstva bo podjetje po besedah Williamsa namenilo predvsem hitrejšemu širjenju na tujih trgih, hkrati pa bo svojo ponudbo poskušalo še nekoliko bolj razširiti. 

Edinburgh postaja valilnica podjetij

Če je jedro tehnološke industrije Velike Britanije v Londonu, pa za škotski Edinburgh lahko rečemo, da velja za pravo valilnico globalnih podjetij.

Na Škotskem namreč hitro narašča število novoustanovljenih startupov: njihovo število se je v zadnjih petih letih povečalo za 43 odstotkov, kar je precej več kot drugod v Veliki Britaniji.

Razlog za veliko udejstvovanje Škotov v podjetništvu se najverjetneje skriva v brezplačnem šolstvu. Ker so mladi škotski študentje ob zaključku študija visoko izobraženi, obenem pa nimajo nikakršnih dolgov, se veliko lažje odločijo za tvegani skok v podjetništvo. Mnogim pri tem uspe, velikokrat pa jih opazijo tudi tuji investitorji, ki zaradi živahnega razvoja startupov regijo natančno spremljajo. 

Vir: VentureBeat in BusinessInsider

Preberite tudi
Pasti investicijskih pogodb

Pasti investicijskih pogodb

Eden najbolj pomembnih trenutkov v razvoju zagonskega podjetja je sklenitev prve pogodbe o zunanji investiciji. Začne se namreč novo poglavje, v podjetje pa neredko vstopijo novi akterji, zunanji investitorji, s čimer se odprejo nove priložnosti in prerazporedi dosedanji režim.

Preberite več >>
Kaj je skrbni pregled poslovanja?

Kaj je skrbni pregled poslovanja?

Skrbni pregled (angl. due diligence) je storitev, ki jo opravljajo odvetniške, svetovalne, računovodske in druge pisarne oziroma podjetja, da naročnika podrobno seznanijo s poslovanjem in finančnimi tveganji drugega podjetja.

Preberite več >>
Infografika: Besedišče s področja vrednostnih papirjev

Infografika: Besedišče s področja vrednostnih papirjev

Razumevanje trga vrednostnih papirjev je zahtevna naloga za nove vlagatelje. Novi koncepti, tehnična terminologija, dobronamerni nasveti – vse to lahko zmede in odvrne še tako zagnanega posameznika. V infografiki predstavljamo osnovno besedišče s tega področja v angleškem jeziku.

Preberite več >>
Kako zgraditi res kvalitetno mrežo poznanstev?

Kako zgraditi res kvalitetno mrežo poznanstev?

Chris Fralic je priznan tvegani kapitalist, ki si je pot do uspešne kariere skoval premišljeno in vztrajno. Sam zasluge za svoj uspeh pripisuje predvsem kvalitetni mreži poznanstev, ki jo je začel graditi že pred leti.

Preberite več >>
Celtra prejela 15 milijonsko investicijo!

Celtra prejela 15 milijonsko investicijo!

Slovensko tehnološko podjetje Celtra je naznanilo prejetje nove investicije – tokrat v višini 15 milijonov dolarjev. V eno najbolj naprednih podjetij na svetu, ki deluje na področju razvoja mobilnih interaktivnih oglasov, so tokrat investirali Unilever Ventures in WPP.

Preberite več >>
Odločite se za primeren način financiranja!

Odločite se za primeren način financiranja!

Za zagon uspešnega podjetja potrebujete odlično idejo, zavzeto ekipo in določeno količino finančnih sredstev. Kateri viri financiranja zagonskih podjetij so na voljo mladim podjetnikom ter kakšne so njihove prednosti in slabosti, predstavljamo v nadaljevanju.

Preberite več >>
Datafy.it z mednarodno angelsko naložbo

Datafy.it z mednarodno angelsko naložbo

Mlado slovensko podjetje Datafy.it, ki se ukvarja z digitalnimi poslovnimi informacijami, je pred kratkim pridobilo investicijo v višini 250 tisoč evrov, ki so jih prispevali poslovni angeli iz Slovenije, Estonije, Madžarske in drugih držav.

Preberite več >>
3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov.

Preberite več >>
500 tisoč evrov investicije za slovenski Mediately

500 tisoč evrov investicije za slovenski Mediately

Podjetje Mediately, vodilni ponudnik medicinskih informacij na mobilnikih v regiji, katerega aplikacije uporablja več kot 50 tisoč zdravstvenih delavcev, je zbralo pol milijona evrov v semenskem financiranju. Z investicijo bo podjetje podprlo načrte za širitev na nove trge.

Preberite več >>
Skočite v misli investitorja!

Skočite v misli investitorja!

Če ste v fazi, ko iščete investicijo, vas bodo spodnje vrstice še kako zanimale. Kaj je tisto, s čimer boste prepričali investitorje, da bodo za vas odprli denarnice? Je to dober produkt, dobra ekipa, priložnost na trgu?

Preberite več >>
Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje