Slovenija zdrsnila na lestvici Svetovne banke

Slovenija je na letošnji lestvici Doing Business, ki jo pripravlja Svetovna banka, med 189 državami zasedla 51. mesto. Na lestvici, ki je med drugim tudi pokazatelj konkurenčnosti držav, smo tako v primerjavi z lani zdrsnili za pet mest.
Slovenija zdrsnila na lestvici Svetovne banke

Na prvem mestu je že 9. leto zapored Singapur (Vir slike: freeimages.com)

Lestvica Doing Business navaja najboljše države za samostojen pričetek podjetniške poti, hkrati pa je pokazatelj konkurenčnosti držav. Lani je Slovenija končala na 46. mestu, letos pa še pet mest nižje. Na prvem mestu že deveto leto zapored ostaja Singapur, sledita mu Nova Zelandija in Hongkong. Trojici sledi najvišje uvrščena evropska država – Danska, medtem ko se je rastoča Kitajska uvrstila na 90. mesto.

Svetovna banka države ocenjuje na podlagi desetih kriterijev. Na podlagi teh izdela indekse in razvrsti države glede na pogoje poslovanja, položaj na lestvici pa lahko močno vpliva na vlade in njihovo politiko.

Slovenija se je najbolje odrezala pri zaščiti malih delničarjev, kjer je pristala na 14. mestu. Drugo najboljše področje je bilo ustanavljanje podjetij, kjer se je uvrstila na 15. mesto. Pri zagotavljanju električne energije smo ohranili enako pozicijo kot lani, 31. mesto, pri odpravljanju nesolventnosti pa izgubili tri mesta in padli na 42. mesto. Na enakem mestu smo tudi pri plačevanju davkov, pri čezmejnem trgovanju pa smo zdrsnili na 53. mesto. Področja, kjer izgubljamo največ točk, so povezana z gradnjo, posojili in sodstvom. Na področju ravnanja z gradbenimi dovoljenji smo sicer pridobili dve mesti, a še vedno pristali na 90. mestu. Enako mesto, nespremenjeno v primerjavi z lani, smo si zaslužili s prepisi lastništva. Na repu lestvice smo pri pridobivanju posojil – tu smo v primerjavi z lani izgubili še pet mest in pristali na 116. mestu. Najslabše smo se uvrstili na področju učinkovitosti sodstva pri reševanju sporov, kjer smo se uvrstili na 122. mesto in s tem ohranili lansko pozicijo.

Vir slike: The Economist (www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/10/daily-chart-19)

Lestvica Doing Business je tudi ena izmed referenc za tuje investitorje, hkrati pa pokazatelj, v katere evropske države je smiselno vlagati po finančni krizi. Države, v katerih je mogoče hitro in enostavno reševati spore ali odpraviti insolventnost, so običajno bolj privlačne za investitorje v primerjavi z državami, kjer je pravni sistem popolnoma otrpel. Tako so ti postopki v Grčiji in Sloveniji, ki ju je močno prizadela finančna kriza, precej daljši kot, denimo, v Franciji ali Nemčiji, kjer je gospodarstvo precej bolje stoječe. Situacija se je z leti še poslabšala. V Sloveniji se je tako čas reševanja sporov po sodni poti podaljšal za dva meseca, na tri leta in pol, v Grčiji pa za to porabijo več kot štiri leta. 

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje