Slovenija zdrsnila na lestvici Svetovne banke

Slovenija je na letošnji lestvici Doing Business, ki jo pripravlja Svetovna banka, med 189 državami zasedla 51. mesto. Na lestvici, ki je med drugim tudi pokazatelj konkurenčnosti držav, smo tako v primerjavi z lani zdrsnili za pet mest.
Slovenija zdrsnila na lestvici Svetovne banke

Na prvem mestu je že 9. leto zapored Singapur (Vir slike: freeimages.com)

Lestvica Doing Business navaja najboljše države za samostojen pričetek podjetniške poti, hkrati pa je pokazatelj konkurenčnosti držav. Lani je Slovenija končala na 46. mestu, letos pa še pet mest nižje. Na prvem mestu že deveto leto zapored ostaja Singapur, sledita mu Nova Zelandija in Hongkong. Trojici sledi najvišje uvrščena evropska država – Danska, medtem ko se je rastoča Kitajska uvrstila na 90. mesto.

Svetovna banka države ocenjuje na podlagi desetih kriterijev. Na podlagi teh izdela indekse in razvrsti države glede na pogoje poslovanja, položaj na lestvici pa lahko močno vpliva na vlade in njihovo politiko.

Slovenija se je najbolje odrezala pri zaščiti malih delničarjev, kjer je pristala na 14. mestu. Drugo najboljše področje je bilo ustanavljanje podjetij, kjer se je uvrstila na 15. mesto. Pri zagotavljanju električne energije smo ohranili enako pozicijo kot lani, 31. mesto, pri odpravljanju nesolventnosti pa izgubili tri mesta in padli na 42. mesto. Na enakem mestu smo tudi pri plačevanju davkov, pri čezmejnem trgovanju pa smo zdrsnili na 53. mesto. Področja, kjer izgubljamo največ točk, so povezana z gradnjo, posojili in sodstvom. Na področju ravnanja z gradbenimi dovoljenji smo sicer pridobili dve mesti, a še vedno pristali na 90. mestu. Enako mesto, nespremenjeno v primerjavi z lani, smo si zaslužili s prepisi lastništva. Na repu lestvice smo pri pridobivanju posojil – tu smo v primerjavi z lani izgubili še pet mest in pristali na 116. mestu. Najslabše smo se uvrstili na področju učinkovitosti sodstva pri reševanju sporov, kjer smo se uvrstili na 122. mesto in s tem ohranili lansko pozicijo.

Vir slike: The Economist (www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/10/daily-chart-19)

Lestvica Doing Business je tudi ena izmed referenc za tuje investitorje, hkrati pa pokazatelj, v katere evropske države je smiselno vlagati po finančni krizi. Države, v katerih je mogoče hitro in enostavno reševati spore ali odpraviti insolventnost, so običajno bolj privlačne za investitorje v primerjavi z državami, kjer je pravni sistem popolnoma otrpel. Tako so ti postopki v Grčiji in Sloveniji, ki ju je močno prizadela finančna kriza, precej daljši kot, denimo, v Franciji ali Nemčiji, kjer je gospodarstvo precej bolje stoječe. Situacija se je z leti še poslabšala. V Sloveniji se je tako čas reševanja sporov po sodni poti podaljšal za dva meseca, na tri leta in pol, v Grčiji pa za to porabijo več kot štiri leta. 

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje