Slovenska aplikacija prejela mednarodno nagrado

Ste se kdaj vprašali kako reševalci najdejo izgubljenega pohodnika? Ena izmed inovativnih rešitev se imenuje Smart Locator. Ta lahko določi lokacijo izgubljenega preko klica z mobilnega telefona na številko 112.
Slovenska aplikacija prejela mednarodno nagrado

Slovenska aplikacija prejela mednarodno nagrado (Vir slike: XLAB)

XLAB v sodelovanju z Upravo RS za zaščito do prestižne nagrade EENA

Smart Locator, rešitev za ugotavljanje lokacije klicočega z mobilnega telefona na številko 112, ki je nameščena na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR), je bila nagrajena s 1. mestom na letošnji konferenci EENA – (European Emergency Number Association) v Varšavi.

Nagrada EENA za najbolj inovativno rešitev, ki olajšuje delo klicnim centrom, je bila letos podeljena prvič. V finalu so predstavniki 44 držav izbirali med rešitvami Slovenije, Švedske in Velike Britanije. Zanimanje za testiranje Smart Locatorja pa je bilo izraženo že takoj po slovesnem podeljevanju nagrad.

Tako bo Smart Locator pri testnih uporabnikih v kratkem nameščen kar na štirih kontinentih: poleg Evrope (Slovenija, Švica, Belgija, Litva in Makedonija) še v Severni Ameriki (Kanada), v Avstraliji in Aziji (Indija).

Kako deluje SmartLocator?

Tridimenzionalni geografski informacijski sistem (3D GIS) z vgrajenim Smart Locatorjem je URSZR razvila v sodelovanju s podjetjem XLAB in operaterjem v klicnih centrih 112 omogoča natančen prikaz lokacije klicočega zgolj v nekaj sekundah.

O podjetju Xlab smo že pisali: Xlab je zmagovalec NASA World Wind Europe Challenge 2013 >>

Deluje brez kakršne koli vnaprej nameščene namenske mobilne aplikacije, saj uporabnik na svoj telefon preko kratkega sporočila (SMS) prejme povezavo do spletne strani. Ko uporabnik na svojem pametnem telefonu le-to odpre, se operaterju lokacija s koordinatami prikaže na geografski karti sveta, z natančnostjo do nekaj metrov.

Tako operater ali reševalci nemudoma vedo, kje se klicoči na številko 112 nahaja in lahko hitro pošljejo ustrezno pomoč. Rešitev Smart Locator je mogoče uporabiti na kateri koli napravi, ki ima dostop do spleta, kjerkoli na svetu in v katerem koli jeziku, neodvisno od mobilnega operaterja.

Po besedah Gregorja Berginca, vodje razvoja rešitev GIS (Gaea+) pri podjetju XLAB, je natančna lokacija klicočega ključna, saj predstavlja osnovo za vse ostale korake postopka reševanja, predvsem pa za obveščanje pristojnih služb in usmerjanje iskalne akcije. Rešitev ima tudi globalni vpliv in že samo zavedanje, da tovrstna rešitev obstaja, dviguje raven dojemanja varnosti ter zaupanja v družbi.

Poglejte si tudi video: 

YouTube

V Regijskem Centru za Obveščanje 112 v Ljubljani so z delovanjem 3D geografskega informacijskega sistema z vgrajenim Smart Locatorjem izjemno zadovoljni in glede na uspešne rezultate dosedanjih testov načrtujejo postavitev v vseh 13 Regijskih Centrih za Obveščanje v Sloveniji.

Več o Smart Locatorju na spletni strani: http://smart.gaeaplus.eu

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje