Slovenska aplikacija prejela mednarodno nagrado

Ste se kdaj vprašali kako reševalci najdejo izgubljenega pohodnika? Ena izmed inovativnih rešitev se imenuje Smart Locator. Ta lahko določi lokacijo izgubljenega preko klica z mobilnega telefona na številko 112.
Slovenska aplikacija prejela mednarodno nagrado

Slovenska aplikacija prejela mednarodno nagrado (Vir slike: XLAB)

XLAB v sodelovanju z Upravo RS za zaščito do prestižne nagrade EENA

Smart Locator, rešitev za ugotavljanje lokacije klicočega z mobilnega telefona na številko 112, ki je nameščena na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR), je bila nagrajena s 1. mestom na letošnji konferenci EENA – (European Emergency Number Association) v Varšavi.

Nagrada EENA za najbolj inovativno rešitev, ki olajšuje delo klicnim centrom, je bila letos podeljena prvič. V finalu so predstavniki 44 držav izbirali med rešitvami Slovenije, Švedske in Velike Britanije. Zanimanje za testiranje Smart Locatorja pa je bilo izraženo že takoj po slovesnem podeljevanju nagrad.

Tako bo Smart Locator pri testnih uporabnikih v kratkem nameščen kar na štirih kontinentih: poleg Evrope (Slovenija, Švica, Belgija, Litva in Makedonija) še v Severni Ameriki (Kanada), v Avstraliji in Aziji (Indija).

Kako deluje SmartLocator?

Tridimenzionalni geografski informacijski sistem (3D GIS) z vgrajenim Smart Locatorjem je URSZR razvila v sodelovanju s podjetjem XLAB in operaterjem v klicnih centrih 112 omogoča natančen prikaz lokacije klicočega zgolj v nekaj sekundah.

O podjetju Xlab smo že pisali: Xlab je zmagovalec NASA World Wind Europe Challenge 2013 >>

Deluje brez kakršne koli vnaprej nameščene namenske mobilne aplikacije, saj uporabnik na svoj telefon preko kratkega sporočila (SMS) prejme povezavo do spletne strani. Ko uporabnik na svojem pametnem telefonu le-to odpre, se operaterju lokacija s koordinatami prikaže na geografski karti sveta, z natančnostjo do nekaj metrov.

Tako operater ali reševalci nemudoma vedo, kje se klicoči na številko 112 nahaja in lahko hitro pošljejo ustrezno pomoč. Rešitev Smart Locator je mogoče uporabiti na kateri koli napravi, ki ima dostop do spleta, kjerkoli na svetu in v katerem koli jeziku, neodvisno od mobilnega operaterja.

Po besedah Gregorja Berginca, vodje razvoja rešitev GIS (Gaea+) pri podjetju XLAB, je natančna lokacija klicočega ključna, saj predstavlja osnovo za vse ostale korake postopka reševanja, predvsem pa za obveščanje pristojnih služb in usmerjanje iskalne akcije. Rešitev ima tudi globalni vpliv in že samo zavedanje, da tovrstna rešitev obstaja, dviguje raven dojemanja varnosti ter zaupanja v družbi.

Poglejte si tudi video: 

YouTube

V Regijskem Centru za Obveščanje 112 v Ljubljani so z delovanjem 3D geografskega informacijskega sistema z vgrajenim Smart Locatorjem izjemno zadovoljni in glede na uspešne rezultate dosedanjih testov načrtujejo postavitev v vseh 13 Regijskih Centrih za Obveščanje v Sloveniji.

Več o Smart Locatorju na spletni strani: http://smart.gaeaplus.eu

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje