Slovenski podjetniški sklad letos podprl 654 podjetij

Slovenski podjetniški sklad je na novinarski konferenci predstavil rezultate, ki jih je s podporo mladim in tudi že ustaljenim rastočim podjetjem dosegel v letošnjem letu, obenem pa smo izvedeli tudi za načrte Sklada v prihajajočem letu.
Slovenski podjetniški sklad letos podprl 654 podjetij

Slovenski podjetniški sklad letos podprl 654 podjetij (Vir slike: Freeimages.com)

Slovenski podjetniški sklad je v letu 2014 v okviru različnih in hkrati ugodnih finančnih spodbud skupno podprl 654 podjetij v skupni višini 85,7 milijonov evrov, od tega je bilo kar 210 mladih podjetij, katerim je namenil 23,1 milijona evrov. 

Največ povpraševanja je bilo po garancijah za zavarovanje bančnih kreditov, ki predstavljajo 83 odstotkov vseh odobrenih finančnih sredstev Sklada. Garancije poleg ugodnejšega zavarovanja znižujejo tudi stroške kreditiranja, saj so podjetja deležna nižje obrestne mere, hkrati pa omogoča daljšo ročnost kredita in možnost koriščenja moratorija pri vračilu kredita.

Sklad v zadnjih letih posebno pozornost namenja globalno usmerjenim, inovativnim mladim podjetjem (mlajših od 5 let), ki predstavljajo kar 25 odstotkov vseh prejemnikov finančne podpore (skupaj s startupi, ki v okviru mladih podjetij predstavljajo 10 odstotkov celotne podpore Sklada).

Kakšni so bili letošnji ukrepi Sklada?

Mlada podjetja je Sklad v letošnjem letu spodbujal z naslednjimi produkti:

  • zagonske spodbude (P2) – klasične finančne spodbude za lažji zagon novih inovativnih podjetij v prvi razvojni fazi (letos podprtih 75 podjetij),
  • semenski kapital za zagon inovativnih podjetij v obliki konvertibilnega posojila (SK50) in klasičnega kapitalskega vložka (SK200)  v drugi razvojni fazi (letos podprtih preko 20 podjetij),
  • tvegan kapital za hitro globalno rast visokotehnoloških podjetij preko družb tveganega kapitala v tretji razvojni fazi (od leta 2010 pa do danes podprtih 23 podjetij).

V letošnjem letu je Sklad ponudbo za mlada podjetja dopolnil še z dostopom do semenskega kapitala. Na domačih tleh bo letos ostalo in svoj produkt še bolj pospešeno razvijalo preko 20 inovativnih mladih podjetij, ki so preko linije semenskega kapitala pridobila ugodna finančna sredstva za izgradnjo vitkega in agilnega podjetja za tržni preboj (SK50) in hitro globalno rast (SK200).

Poleg finančne ponudbe semenskega kapitala so skupaj s startup ekosistemom uvedli t.i. »SPS dvojček«, ki mladim podjetjem omogoča še vsebinsko podporo preko intenzivnih mentorsko-izobraževalnih programov s pospeševalnikoma Geek House in Go:Global Slovenia. Prav tako pa se mlada podjetja direktno povezujejo s start up mentorji – podjetniki z bogatimi podjetniškimi izkušnjami.

In načrti za leto 2015?

S podporo bo Sklad nadaljeval tudi v letu 2015. Predvidoma bodo takoj v začetku naslednjega leta po konceptu »SPS dvojčkov«, se pravi v kombinaciji vsebinske in finančne podpore, ponovno objavljeni razpisi:

  • zagonske spodbude P2 ter semenski kapital v obliki konvertibilnega posojila (SK50) in klasičnega kapitalskega vložka (SK200), ki so namenjeni pretežno mladim podjetjem.

Ravno tako bo predvidoma Sklad v mesecu marcu 2015 ponovno razpisal:

  • garancije za tehnološko inovativne (P1TIP) in klasične projekte (P1), v okviru katerih bodo sledila odpiranja mesečno skozi celo leto – vse do porabe sredstev,
  • mikrokrediti za obratna sredstva (P7) pa bodo razpisani že konec leta 2014 in v drugi polovici leta 2015.

Številčno Sklad načrtuje v letu 2015 podpreti 754 podjetij v skupni višini 100,36 milijona evrov, od tega 269 mladih podjetij v višini cca 30,36 milijona evrov.

Vir: Slovenski podjetniški sklad

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje