Sony z dobičkom, ki si ga je želel celo desetletje

Avtor — 03.02.2016
Finančnega leta sicer še ni konec, a že zdaj je jasno, da ga bo podjetje Sony zaključilo z nasmeški na obrazu. Razlog za proslavitev je dobra prodaja Playstation 4, samo v zadnjem finančnem četrtletju so jih prodali več kot 8 milijonov.
Sony z dobičkom, ki si ga je želel celo desetletje

Sonyjeve delnice so po spodbudni novici dosegle največji skok od oktobra 2008. Na sliki prvi mož Sonyja Kazuo Hirai (Vir slike: YouTube).

Lanska praznična sezona je prinesla ogromen skok v prodaji konzole Playstation. Samo od oktobra do decembra 2015 je namreč podjetje prodalo okoli 8,4 milijona konzol, do konca finančnega leta naj bi jih po napovedih prodal 17,5 milijona. Skupno je vse od lansiranja produkta podjetje prodalo okoli 36 milijonov konzol.

Samo v prazničnem času je Sony s prodajo konzol ustvaril za milijardo prihodkov, prodaja je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2014 zrasla za 10,5 odstotka na skoraj 4,9 milijarde dolarjev.

Ob novici so delnice poskočile, in sicer kar za 16 odstotkov, kar je največji skok od oktobra 2008. K temu so predvsem prispevali dobri rezultati, ki jih je podjetje doseglo v četrtletju od oktobra do decembra, poleg področja videa iger še na področju prihodkov na filmskem ter glasbenem področju. Tako je na primer film Spectre pomagal Sony Pictures potrojiti prihodke na 270 milijonov dolarjev, Adelin album 25 pa je prispeval v blagajno glasbenega oddelka 228 milijonov dolarjev. A področje iger je prineslo največ: 335 milijard dolarjev. Skupno pa so vsi trije oddelki prinesli skoraj 1,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je najboljši rezultat v zadnjih letih. Sonyjev dobiček je samo v devetih mesecih znašal 1,8 milijarde dolarjev.

Nemočen pri mobilni telefoniji in televizijah, zato stavi na področje navidezne resničnosti

V zadnjem letu je Sony ponovno poskušal odločneje stopiti na trg pametnih telefonov. Njegove Xperie žal niso postale tako priljubljene, kot so si pri podjetju zastavili, veliko in močno konkurenco je začutil tudi na področju televizij. Sony sicer pričakuje spodbudne rezultate tudi v prihodnjih mesecih, zlasti po predstavitvi Playstation VR, ki naj bi ga javnosti predstavili še pred nastopom poletja. Še ta mesec bodo predstavili Xperio M5.

Nova pisarna na prvi dan novega finančnega leta

Spremembe načrtuje tudi pri PlayStationu. Njegov sedež bo namreč preselil iz Tokia v Kalifornijo. Kot ugotavlja podjetje, potrošniki, ki ne prihajajo iz Japonske, postajajo vse bolj pomembni za Sonyjevo konzolo. Novo podjetje, ki se bo imenovalo Sony Interactive Entertainment, bo združevalo Sony Computer Entertainment, ki prodaja in razvija strojno opremo za PlayStation in Sony Network International, ki operira z njegovo mrežo. Pisarna, ki se bo nahajala v San Mateu, bo svoja vrata odprla 1. aprila letos, dan, ki zaznamuje tudi prvi dan japonskega finančnega leta.

Za Sony je spodbudno poročilo izredno pomembno. Podjetje se je namreč več mesecev borilo z izgubo, stanje pa so reševali tudi z odpuščanji, zapiranjem pisarn in proizvodnih zmogljivosti. Z manjšim številom zaposlenih bodo bolj konkurenčni, so bili ob napovedi novih odpuščanj prepričani.

Oznake: