Novosti pri varstvu potrošnikov

S strani odbora DZ za gospodarstvo je bil sprejet predlog o spremembi Zakona o varstvu potrošnikov. Vlada je k spremembi zakona tako rekoč prisiljena, saj že zamuja z implementacijo evropskih direktiv s tega področja v nacionalno zakonodajo.
Novosti pri varstvu potrošnikov

Novosti pri varstvu potrošnikov. (Vir slike: freeimages.com)

Predlog zakona je bil po skrajšanem postopku sprejet, veljati pa naj bi začel v drugi polovici junija. Zakon o varstvu potrošnikov je bil v Uradni list prvič vpisan leta 1998, do danes pa je bil večkrat spremenjen (trenutno v veljavi ZVPot-E), kar priča o njegovi nepreglednosti, zato se napoveduje sprejetje novega, prečiščenega zakona.

Bistvene novosti spremenjenega Zakona o varstvu potrošnikov se nanašajo na pogodbe, sklenjene na daljavo, na pogodbe, sklenjene izven poslovnih prostorov ter na jasnejšo določitev prodajne pogodbe in njenih sestavin. 

Tako je predlagan 30 dnevni rok za izpolnitev prodajne pogodbe, v primeru, ko rok v sami prodajni pogodbi ni določen. Do sedaj je bilo to urejeno v Obligacijskem zakoniku, ki pa je določal le, da je potrebno pogodbo izpolniti v razumnem roku, o čemer so na koncu odločala sodišča.

Prodajalec bo moral potrošniku na jasen in razumljiv način zagotoviti informacije o načinu poslovanja ter o samem produktu, ki ga prodaja. Prodajalec, ki prodaja preko pogodbe na daljavo (npr. spletne trgovine), bo moral potrošnika v postopku oddaje naročila opozoriti, da se slednji z oddajo naročila strinja s plačilom. Potrošniku bo moral zagotoviti tudi potrdilo o sklenjeni pogodbi na trajnem nosilcu (npr. e-pošta), najpozneje pred dostavo blaga oziroma opravo storitve.

Še vedno bo veljal 14 dnevni rok za odstop od pogodbe, sklenjene na daljavo, brez obveznosti obrazložitve, pri čemer bo moral prodajalec kupcu ponuditi ustrezno izdelan obrazec za ta namen (slednje bo določeno v Pravilniku o obrazcih z informacijami v zvezi z uveljavljanjem pravice do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov). Če pa prodajalec potrošniku ne bo posredoval informacij o pravici do odstopa od pogodbe v 14 dneh, potem je rok za odstop od pogodbe 12 mesecev.

Potrošniki bodo dodatno zavarovani tudi pred prikritimi stroški, saj jih bo moral prodajalec nanje izrecno opozoriti, potrošnik pa bo moral potrditi, da razume, da bo moral poleg kupnine za blago/storitev plačati še nekatere druge stroške.

Jasneje bo urejen tudi trenutek, ko se na kupca prenese tveganje za izgubo ali poškodovanje blaga.

Vir: Vladna gradiva

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje