Novosti pri varstvu potrošnikov

S strani odbora DZ za gospodarstvo je bil sprejet predlog o spremembi Zakona o varstvu potrošnikov. Vlada je k spremembi zakona tako rekoč prisiljena, saj že zamuja z implementacijo evropskih direktiv s tega področja v nacionalno zakonodajo.
Novosti pri varstvu potrošnikov

Novosti pri varstvu potrošnikov. (Vir slike: freeimages.com)

Predlog zakona je bil po skrajšanem postopku sprejet, veljati pa naj bi začel v drugi polovici junija. Zakon o varstvu potrošnikov je bil v Uradni list prvič vpisan leta 1998, do danes pa je bil večkrat spremenjen (trenutno v veljavi ZVPot-E), kar priča o njegovi nepreglednosti, zato se napoveduje sprejetje novega, prečiščenega zakona.

Bistvene novosti spremenjenega Zakona o varstvu potrošnikov se nanašajo na pogodbe, sklenjene na daljavo, na pogodbe, sklenjene izven poslovnih prostorov ter na jasnejšo določitev prodajne pogodbe in njenih sestavin. 

Tako je predlagan 30 dnevni rok za izpolnitev prodajne pogodbe, v primeru, ko rok v sami prodajni pogodbi ni določen. Do sedaj je bilo to urejeno v Obligacijskem zakoniku, ki pa je določal le, da je potrebno pogodbo izpolniti v razumnem roku, o čemer so na koncu odločala sodišča.

Prodajalec bo moral potrošniku na jasen in razumljiv način zagotoviti informacije o načinu poslovanja ter o samem produktu, ki ga prodaja. Prodajalec, ki prodaja preko pogodbe na daljavo (npr. spletne trgovine), bo moral potrošnika v postopku oddaje naročila opozoriti, da se slednji z oddajo naročila strinja s plačilom. Potrošniku bo moral zagotoviti tudi potrdilo o sklenjeni pogodbi na trajnem nosilcu (npr. e-pošta), najpozneje pred dostavo blaga oziroma opravo storitve.

Še vedno bo veljal 14 dnevni rok za odstop od pogodbe, sklenjene na daljavo, brez obveznosti obrazložitve, pri čemer bo moral prodajalec kupcu ponuditi ustrezno izdelan obrazec za ta namen (slednje bo določeno v Pravilniku o obrazcih z informacijami v zvezi z uveljavljanjem pravice do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov). Če pa prodajalec potrošniku ne bo posredoval informacij o pravici do odstopa od pogodbe v 14 dneh, potem je rok za odstop od pogodbe 12 mesecev.

Potrošniki bodo dodatno zavarovani tudi pred prikritimi stroški, saj jih bo moral prodajalec nanje izrecno opozoriti, potrošnik pa bo moral potrditi, da razume, da bo moral poleg kupnine za blago/storitev plačati še nekatere druge stroške.

Jasneje bo urejen tudi trenutek, ko se na kupca prenese tveganje za izgubo ali poškodovanje blaga.

Vir: Vladna gradiva

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje