Tesla Motors razkriva svoje patente javnosti

Tesla Motors, proizvajalec električnih avtomobilov, je te dni naredil drzno potezo: vse svoje patente za električne avtomobile je odprl za javnost. S tem želijo spodbuditi razvoj industrije električnih vozil. Proizvodnjo v podjetju želijo povečati na pol milijona avtomobilov letno.
Tesla Motors razkriva svoje patente javnosti

Tesla Model S (Vir: Steve Jurvetson, Flickr.com)

Ustanovitelj Tesle in izvršni direktor podjetja Elon Musk je v zapisu na blogu s pomenljivim naslovom »Vsi naši patenti pripadajo vam« dejal, da so odločitev sprejeli v duhu odprtokodnega gibanja in v želji spodbuditi razvoj tehnologije za električna vozila.

Kot je Musk zapisal na blogu, je bil Tesla Motors ustvarjen z namenom, da spodbudi razcvet trajnostnega prometa. Prepreke, kot je skrb za intelektualno lastnino, pa takšen razvoj samo zaustavljajo. Podjetje tako ne bo vložilo tožbe glede patentov zoper nikogar, ki bo v dobri veri uporabljal njihovo tehnologijo. Konec lanskega leta je imelo podjetje 203 patentov, še 280 pa jih čaka na odobritev.

Video: Vizionar, ki spreminja svet

Musk, ki je sicer tudi ustanovitelj ameriškega vesoljskega transportnega podjetja SpaceX, je dodal še, da v današanjem svetu hitro se razvijajoče tehnologije patenti pogosto dušijo pretok napredka. Vodenje v tehnologiji ni določeno s patenti, pač pa z zmožnostjo podjetja privabiti in motivirati najboljše inženirje z vsega sveta.

Podjetje Tesla, katerega tržna vrednost znaša 25 milijard dolarjev, je letos predstavilo načrte za t. i. projekt Gigafactory za proizvodnjo naprednih baterij za električna vozila, saj se želijo razviti iz nišnega v množičnega proizvajalca avtomobilov. Z znižanjem stroškov izdelave električnih vozil, pri čemer so baterije pomemben element, bi radi izdelali 500.000 avtomobilov letno. 

Vir: LiveScience.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje