Tesla Motors razkriva svoje patente javnosti

Tesla Motors, proizvajalec električnih avtomobilov, je te dni naredil drzno potezo: vse svoje patente za električne avtomobile je odprl za javnost. S tem želijo spodbuditi razvoj industrije električnih vozil. Proizvodnjo v podjetju želijo povečati na pol milijona avtomobilov letno.
Tesla Motors razkriva svoje patente javnosti

Tesla Model S (Vir: Steve Jurvetson, Flickr.com)

Ustanovitelj Tesle in izvršni direktor podjetja Elon Musk je v zapisu na blogu s pomenljivim naslovom »Vsi naši patenti pripadajo vam« dejal, da so odločitev sprejeli v duhu odprtokodnega gibanja in v želji spodbuditi razvoj tehnologije za električna vozila.

Kot je Musk zapisal na blogu, je bil Tesla Motors ustvarjen z namenom, da spodbudi razcvet trajnostnega prometa. Prepreke, kot je skrb za intelektualno lastnino, pa takšen razvoj samo zaustavljajo. Podjetje tako ne bo vložilo tožbe glede patentov zoper nikogar, ki bo v dobri veri uporabljal njihovo tehnologijo. Konec lanskega leta je imelo podjetje 203 patentov, še 280 pa jih čaka na odobritev.

Video: Vizionar, ki spreminja svet

Musk, ki je sicer tudi ustanovitelj ameriškega vesoljskega transportnega podjetja SpaceX, je dodal še, da v današanjem svetu hitro se razvijajoče tehnologije patenti pogosto dušijo pretok napredka. Vodenje v tehnologiji ni določeno s patenti, pač pa z zmožnostjo podjetja privabiti in motivirati najboljše inženirje z vsega sveta.

Podjetje Tesla, katerega tržna vrednost znaša 25 milijard dolarjev, je letos predstavilo načrte za t. i. projekt Gigafactory za proizvodnjo naprednih baterij za električna vozila, saj se želijo razviti iz nišnega v množičnega proizvajalca avtomobilov. Z znižanjem stroškov izdelave električnih vozil, pri čemer so baterije pomemben element, bi radi izdelali 500.000 avtomobilov letno. 

Vir: LiveScience.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

MP dogodek: Kako sva razvila Kingsbox – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: Kako sva razvila Kingsbox – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitrorastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje