Tvegani kapitalisti lani v podjetja vložili 128 milijard dolarjev

Avtor — 25.01.2016
Raziskava, ki so jo opravili pri KPMG in CB Insights, je pokazala, da se je aktivnost tveganih kapitalistov v preteklem letu precej povečala. Znesek investicij je namreč v letu 2015 znašal 128 milijard dolarjev, kar je za 44 odstotkov več kot leto poprej.
Tvegani kapitalisti lani v podjetja vložili 128 milijard dolarjev

Tvegani kapitalisti lani v podjetja vložili 128 milijard dolarjev (Vir slike: 2015 Venture Pulse)

Najnovejše poročilo Venture Pulse, ki so ga tudi tokrat pripravili pri organizacijah KPMG in CB Insights, je razkrilo, da se je aktivnost tveganih kapitalistov v preteklem letu precej povečala. Ti so namreč lani v podjetja skupno investirali okoli 128 milijard dolarjev, kar je za 44 odstotkov več kot leto poprej.

Mnoga podjetja iz najrazličnejših področij, naj bo to zdravstvo, maloprodaja, izobrazba ali kaj drugega, so v letu 2015 uvedla drastične spremembe, ki utegnejo v prihodnosti močno vplivati na marsikateri gospodarski sektor. “Investitorji so to opazili in potencial teh podjetij očitno želeli izkoristiti v svoj prid, zato so vanje investirali precej višje zneske, kot je bilo to v navadi v preteklosti,” so zapisali avtorji poročila.

Tako je bilo v preteklem letu opaziti povečanje števila investicij podjetjem, ki so dosegla status samoroga – podjetja, katerega vrednost je ocenjena na 1 milijardo dolarjev ali več. Če je bilo v 2014 takšnih investicij 53, jih je bilo lani kar 71. 

Kitajska in Indija sta leto zaključili s precej manj investicijami

Kljub vsemu pa preseneča dejstvo, da je bilo v zadnji četrtini preteklega leta precej manj investicij. Predvsem so upad investicij zabeležile azijske države, v zadnji četrtini je bil ta kar 32 odstoten, izstopata pa Kitajska in Indija. 

Evropa v nasprotju s preostalim svetom ni zabeležila večjega nihanja, a to ni presenetljivo, saj predstavlja zgolj majhen delež investitorskega zanimanja v primerjavi z drugimi kontinenti.

Vzrok za zmanjšanje investicij se skriva v slabih napovedih za Kitajsko

V poročilu so kot enega glavnih vzrokov za zmanjšanje investicij v zadnji četrtini preteklega leta navedli tri dejstva: nestabilno globalno ekonomijo, upad rasti gospodarstva na Kitajskem ter pričakovano povečanje obrestnih mer, ki je že zajelo Združene države Amerike. 

Vir: VentureBeat

Oznake: , , ,
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>