Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka

Predlog Zakona o davčnem postopku med drugim določa obveznosti izdaje ročno izpisanih računov pri gotovinskem poslovanju z uporabo vezane knjige računov. Slednja bo vsebovala določeno število v knjigo vezanih računov, ki bodo predhodno natisnjeni, oštevilčeni in evidentirani.
Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka

Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka (Vir slike: freeimages.com)

Ministrstvo za finance v predlogu spremenjenega Zakona o davčnem postopku določa nove ukrepe proti sivi ekonomiji. Med drugimi predlaga tudi ukinitev paragonskih blokov, ki so jih davčni zavezanci uporabljali pri gotovinskem poslovanju. Nadomestile naj bi jih vezane knjige računov, ki bi vsebovale predhodno natisnjene, oštevilčene in pri ustreznem organu evidentirane račune. 

Zavezanci za davek že po sedaj veljavni zakonodaji sami določajo način izdajanja računov, sami se odločajo o tem, ali bodo za izdajo računov uporabljali računalniške programe in elektronske naprave ali bodo izdajali ročno izpisane račune.

V primeru ročno izpisanih računov se prav tako lahko samostojno odločajo o obliki izdanih računov. Trenutno veljavna zakonodaja že zagotavlja evidentiranje resničnih podatkov o izdanih računih v poslovnih knjigah in evidencah in izpis vseh sprememb izvornih podatkov pri zavezancih, ki uporabljajo računalniške programe in elektronske naprave.

Pri zavezancih za davek, ki izdajajo ročno izpisane račune, bo enakovredna ureditev uvedena z novim ZDavP-2. Tako bodo morali slednji za izdajo ročno izpisanih računov uporabljati račune iz vezane knjige računov, ki jo bo izdal davčni organ ali druga pooblaščena organizacija.

Vezana knjiga računov bo vsebovala določeno število v knjigo vezanih računov, ki bodo predhodno natisnjeni, oštevilčeni in evidentirani pri davčnem organu oziroma drugi pooblaščeni organizaciji, ki bo o izdanih vezanih knjigah računov vodil/a evidenco po posameznem prejemniku.

Na ta način bo zagotovljena večja sledljivost pri ročno napisanih gotovinskih računih. Vezano knjigo računov, izdano s strani davčnega organa, bo moral za izdajo ročno izpisanih računov uporabiti tudi vsak zavezanec za davek, ko izdaja računov z uporabo računalniških programov in elektronske naprave ne bo mogoča zaradi okvare računalniških programov ali elektronske naprave ali zaradi izpada električne energije.

Vir: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2H)

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje