Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka

Predlog Zakona o davčnem postopku med drugim določa obveznosti izdaje ročno izpisanih računov pri gotovinskem poslovanju z uporabo vezane knjige računov. Slednja bo vsebovala določeno število v knjigo vezanih računov, ki bodo predhodno natisnjeni, oštevilčeni in evidentirani.
Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka

Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka (Vir slike: freeimages.com)

Ministrstvo za finance v predlogu spremenjenega Zakona o davčnem postopku določa nove ukrepe proti sivi ekonomiji. Med drugimi predlaga tudi ukinitev paragonskih blokov, ki so jih davčni zavezanci uporabljali pri gotovinskem poslovanju. Nadomestile naj bi jih vezane knjige računov, ki bi vsebovale predhodno natisnjene, oštevilčene in pri ustreznem organu evidentirane račune. 

Zavezanci za davek že po sedaj veljavni zakonodaji sami določajo način izdajanja računov, sami se odločajo o tem, ali bodo za izdajo računov uporabljali računalniške programe in elektronske naprave ali bodo izdajali ročno izpisane račune.

V primeru ročno izpisanih računov se prav tako lahko samostojno odločajo o obliki izdanih računov. Trenutno veljavna zakonodaja že zagotavlja evidentiranje resničnih podatkov o izdanih računih v poslovnih knjigah in evidencah in izpis vseh sprememb izvornih podatkov pri zavezancih, ki uporabljajo računalniške programe in elektronske naprave.

Pri zavezancih za davek, ki izdajajo ročno izpisane račune, bo enakovredna ureditev uvedena z novim ZDavP-2. Tako bodo morali slednji za izdajo ročno izpisanih računov uporabljati račune iz vezane knjige računov, ki jo bo izdal davčni organ ali druga pooblaščena organizacija.

Vezana knjiga računov bo vsebovala določeno število v knjigo vezanih računov, ki bodo predhodno natisnjeni, oštevilčeni in evidentirani pri davčnem organu oziroma drugi pooblaščeni organizaciji, ki bo o izdanih vezanih knjigah računov vodil/a evidenco po posameznem prejemniku.

Na ta način bo zagotovljena večja sledljivost pri ročno napisanih gotovinskih računih. Vezano knjigo računov, izdano s strani davčnega organa, bo moral za izdajo ročno izpisanih računov uporabiti tudi vsak zavezanec za davek, ko izdaja računov z uporabo računalniških programov in elektronske naprave ne bo mogoča zaradi okvare računalniških programov ali elektronske naprave ali zaradi izpada električne energije.

Vir: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2H)

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje