Video: Ženska, ki se je uprla stereotipom in uspela

Avtor — 10.01.2016
Jedidah Isler je že od rane mladosti sanjala o tem, da bi postala astrofizičarka, kljub temu da je bilo to področje dolgo skorajda v celoti rezervirano za predstavnike moškega spola. A Jedidah, ki je že dosegla svoj cilj in postala doktorica znanosti, se je tedaj odločila, da je to ne bo ustavilo.
Video: Ženska, ki se je uprla stereotipom in uspela

Video: Ženska, ki se je uprla stereotipom in uspela (Vir slike: Youtube)

Ko je Jedidah Isler še kot mlado dekle pričela sanjati o tem, da bi nekoč postala astrofizičarka, je bilo jasno, da je pred njo težka in naporna pot. V celotnih Združenih državah Amerike je tedaj namreč obstajalo le 18 temnopoltih žensk, ki so uspešno pridobile doktorat znanosti iz enega izmed področij fizike. A odločila se je, da je to ne bo ustavilo, ter se aktivno lotila lova za svojim ciljem.

Ko je bila sprejeta na prestižno Univerzo Yale, je hitro ugotovila, da je tam ena izmed redkih temnopoltih študentov (predvsem pa študentk!), a z omenjenim dejstvom se dolgo časa sploh ni ukvarjala, saj je svoj čas raje namenila napornemu študiju.

Mladi podjetniki, ki jih leta ne ovirajo pri uspehu >>

Nekaj let kasneje je nastopil trenutek za podelitev doktorata ob uspešnem zaključku študija astrofizike in vodilni so ugotovili, da je Jedidah pravzaprav prva temnopolta ženska, ki je uspešno diplomirala na tamkajšnji univerzi. Preplavila so jo čustva, saj se je tedaj zavedla, da bo s svojim zgledom v prihodnosti vplivala tudi na druge, predvsem temnopolte posameznike, ter jih spodbudila, da tudi sami uresničijo svoje sanje. 

Jedidah Isler je s svojim izjemnim delom nadaljevala tudi v prihodnosti in njen uspeh so prepoznali tudi organizatorji dogodkov TEDTalks. Povabili so jo, da javnosti v 18 minutnem TED govoru predstavi svojo zanimivo življenjsko zgodbo.

Navdihujoč govor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

YouTube

Oznake: