Windows 10 Mobile: za katere telefone

Avtor — 19.03.2016
Medtem ko se operacijski sistem Windows Phone počasi poslavlja, v ospredje prihaja Windows 10, ki bo kmalu pristal tudi na pametnih telefonih. Sistem, ki je v namizni različici na voljo že nekaj časa, vzbuja zanimanje tudi pri lastniki pametnih napravic. Kdaj bo na voljo?
Windows 10 Mobile: za katere telefone

Windows 10 Mobile prihaja na nekatere pametne napravice (Vir slike: YouTube).

Microsoft, ki je leto nazaj napovedal Windows 10 za mobilne naprave, je zdaj presenetil uporabnike. Windows 10 Mobile, naslednik Windows Phone 8.1, je na voljo uporabnikom – a zgolj izbrancem. Lastniki, ki imajo v žepu izbrane naprave z Windows Phone 8.1, lahko z uporabo novega sistema že začnejo.

Windows 10 Phone ne bo na voljo na vseh napravah

Kot je bilo pričakovati, je seznam naprav, ki bodo sposobne poganjati novi sistem, precej kratek. Marsikatere Lumie, ki ima manj kot 1GB RAM-a, tako ni seznamu. Trenutno je Windows Phone Mobile na voljo enajstim modelom Lumie: Lumia 430, 435, 532, 535, 540, 635, 640 XL, 735, 830 in 930.

»Ker Windows 10 prinaša pomembne inovacije, mnoge starejše napravice niso sposobne uspešne nadgradnje ne da bi pri tem oslabile uporabniške izkušnje,« pravi Michael Fortin, eden od vodilnih mož pri Microsoftu. »Naš cilj je ponuditi nadgradnjo z Windows 10 napravam, ki so sposobne zagotavljati dobro uporabniško izkušnjo

Pred nadgradnjo bodo uporabniki morali zagotoviti dovolj prostora na vgrajenem pomnilniku pametnega telefona. Po nekaterih informacijah naj bi bilo potrebnih vsaj osem GB razpoložljivega prostora.

Kaj lahko uporabniki pričakujejo od Windows 10 Mobile?

Ena največjih novosti, ki jih prinaša, je Continuum, ki uporabniku omogoča priklop telefona na računalniški zaslon, tudi zaslon televizije. S tem uporabnik dobi novo, »normalno« izkušnjo uporabe namizne različice Windows 10, ki pa jo poganja pametni telefon. Microsoft je z novim videzom nadgradil še spletno tržnico Windows Store. Uporabniki lahko med drugim pričakujejo tudi izboljšan sistem za obveščanje in kamero.

Windows Phone se je pred petimi leti ponudil kot alternativa operacijskima sistemoma Android in iOS. Microsoft se je s Windows Phone 7 zasidral kot tretji največji mobilni ekosistem, a kmalu je postalo jasno, da projekt ni upravičil pričakovanj.

Prodaja Lumie strmno upada

Microsoft in Nokia sta skupaj prodala 110 milijonov telefonov Windows Phone, poroča The Verge, medtem ko je bilo v enakem obdobju prodanih kar 4,5 milijard napravic z operacijskim sistemom iOS in Android. IDC je nedavno poročal, da je bilo v zadnjem četrtletju prodanih okoli 400 milijonov telefonov, od tega zgolj 1,1 odstotka Lumiinih. Microsoft v svoji ponudbi trenutno nima prav nobene zanimive Lumiine napravice, Lumia 950 in Lumia 950 XL pa sta med uporabnike prinesli (zgolj) nezadovoljstvo.

Pomanjkanje strojne opreme, vse slabša prodaja (v zadnjem četrtletju lanskega leta je Microsoft prodal zgolj 4,5 milijonov napravic Lumia, v istem obdobju leto prej pa 10,5 milijona) in vse manjši tržni delež (trenutno znaša manj kot 2 odstotka), kar kliče po tem, da se Windows Phone tudi uradno poslovi.

Oznake: ,