Xpress Job: en (video) klic stran od delodajalca in kandidata

Avtor — 29.02.2016
Delodajalci svoje potrebe po sodelavcih komunicirajo na napačen način, na razpise pa se prijavljajo neustrezni kandidati. Precej kandidatov je kakovostnih, a se ne znajo predstaviti delodajalcem, pravi Edmond Široka. Začaran krog želi prekiniti slovenska platforma Xpress Job.
Xpress Job: en (video) klic stran od delodajalca in kandidata

Ideja za Xpress Job je nastala že leta 2013. Na sliki z leve proti desni: Edmond Široka, ki je ustanovitelj podjetja, Dušan Malic, ki skrbi za marketing in prodajo ter Matjaž Kovačič, ki nastopa v vlogi mentorja (Vir slike: Xpress Job).

Ideja za platformo Xpress Job, ki med drugim omogoča naložitev življenjepisa v video obliki, je nastala že pred leti. Leta 2013 je Edmond Široka s to idejo zmagal na državnem tekmovanju Mladi podjetnik, ki ga organizira fakulteta za podjetništvo Gea college. »Xpress Job se je razvil, ker smo želeli vsakemu posamezniku omogočiti, da se osebno predstavi in nagovori potencialnega delodajalca, še preden ga delodajalec povabi na razgovor,« nam je povedal Široka, soustanovitelj prve tovrstne zaposlitvene platforme v Sloveniji. »Če se postavite v vlogo delodajalca, sem prepričan, da vam video življenjepis prijavljenega kandidata pove bistveno več kot list papirja.«

Kandidat in delodajalec sta le en (video) klic stran

Xpress Job je nastal zaradi potrebe trga – opazili so, da delodajalci svoje potrebe po sodelavcih komunicirajo na napačen način, zato se na razpis prijavljajo neustrezni kandidati. »Na drugi strani pa imamo kakovostne kandidate, ki svoje lastnosti oziroma prednosti ne znajo predstaviti oziroma jih slabo predstavijo delodajalcem,« dodaja Široka. To odpravljajo z možnostjo življenjepisa v video obliki, obema stranema pa nudijo še avdio in video klice za lažjo komunikacijo.

Kandidati in delodajalci tako prihranijo čas za razgovore za delovna mesta, za katere med intervjujem spoznajo, da to sploh ni to, kar so si predstavljali. Delodajalci tako hitreje najdejo ustreznega kandidata, kandidati pa lahko jasneje obrazložijo svoje kompetence. Priložnosti za nesporazume tako ni več.

Največji izziv? Prvi dan.

Sogovornik se spominja prvega dne lansiranja platforme, ko niso imeli »niti enega uporabnika«. Delodajalci niso želeli uporabljati portala, ker na njem ni bilo kandidatov, iskalci pa se niso želeli registrirati, ker ni bilo delodajalcev. Zdaj je stanje popolnoma drugačno: število kandidatov se dnevno povečuje za od 30 do 50, nima pa vsak priloženega video predstavitve. »Ravno to je tisto, kar razlikuje kandidate, nekateri so pripravljeni narediti kakšen korak več in se delodajalcu predstaviti že na portalu

Profil (v kolikor iščemo zaposlitev) si ustvarimo z zgolj nekaj kliki, pravi Široka. Za popolno izkoriščenje portala naložimo še v video, ki ga predhodno posnamemo, ta pa naj ne bo daljši od minute. Predstavljajte si, da pitchate pred delodajalci. Izpostavite svoje kakovosti in znanja.

Za delodajalce so pripravili možnosti za različne oglase. Od tistih navadnih, ki se na portalu prikazujejo do štirih tednov, premium oglasov, ki se pojavijo na prvi strani, ekipa pa jih objavlja tudi na družbenih omrežjih, pa vse do letne naročnine, ki podjetjem med drugim omogoča neomejeno število oglasov in napredno iskanje kandidatov.

Iščete priložnost v tujini?

Ekipa, ki se predstavlja kot pionir novodobnega zaposlovanja in je mednarodno obarvana, dva od petih sta namreč tujca, je pri razvoju platforme pomislila tudi na zaposlitvene možnosti v tujini.

Nastal je večjezični portal, ki je mimogrede tudi prvi tovrsten v Sloveniji, sogovornik pa ne izključuje možnosti, da ne bi v bodoče dodali še kakšnega od jezikov (trenutno je na voljo v slovenščini, nemščini, angleščini in hrvaščini). Odgovor bodo dali delodajalci v tujini (na sliki desno Edmond Široka, ki nam je razkril, da število kandidatov na platformi dnevno naraste za od 30 do 50. Vir slike: Xpress Job).

Iščejo investitorja, ki bi jim dal tudi znanje in povezave

»Letos imamo v načrtu krepitev ekipe ter intenzivnejši nastop v tujini. Smo v pogajanjih z nekaj tujimi in domačimi investitorji. Iščemo predvsem takšnega, ki ne bo na mizo prinesel le denarja, vendar tudi svoje izkušnje, znanje in povezave. Nekoga, ki bo verjel v našo vizijo podjetja,« pojasnjuje Široka.

Oznake: , ,