YUGO Challenge – Sarajevo in Mostar: »To je bosanski marketing«

Avtor — 03.10.2014
Za konec smo marketinško sceno raziskovale še v Bosni in Hercegovini. Najprej smo se ustavile v Mostarju, kjer smo spoznale delo grafične agencije Shift Brand Design in digitalne agencije Degordian. Naše popotovanje smo sklenile kulturno, v Sarajevu, kjer smo obiskale Narodno pozorište.
YUGO Challenge - Sarajevo in Mostar: »To je bosanski marketing«

Privoščile smo si teden dopusta, ki smo ga preživele v Ohridu, v Črni Gori in južni Dalmaciji, kjer smo se, verjetno še zadnjič letos, nastavljale soncu na obalah sladkih in slanih vod, predvsem pa smo razvajale svoje brbončice z lokalnimi specialitetami.

Spočite smo nadaljevale potovanje.

Pred nami je samo še Bosna in Hercegovina. Predzadnja postaja, Mostar.

Po uri iskanja ulic in hišnih številk smo se končno našli z Marinom Muso, direktorjem grafične agencije Shift Brand DesignSeznanili smo se z delom agencije, kjer so zaposleni različni profili, od grafičnega oblikovalca do copywriterja, likovnika, ekonomistke in tiskarja. Marin in Shiftov copywriter sta nam predstavila enega zadnjih projektov, in sicer pripravo celostne grafične podobe trgovinske znamke Trend.

Pokazala sta nam tudi navodila za CGP, ki jih pripravijo za vsako znamko, da se izognejo spreminjanju elementov podobe. Gre za izjemno dolgo knjigo pravil in navodil, ki se jih je treba držati pri uporabi logotipa in drugih elementov.

Naslednji dan smo spet iskale ulice in hišne številke ter ugotovile, da novih imen ulic ne poznajo niti domačini. S pomočjo taksistov in naključnih mimoidočih smo našle mostarsko pisarno digitalne agencije Degordian.

V sproščenem vzdušju pisarne, polne mladih in zagnanih marketingarjev, smo poslušale o zanimivih digitalnih kampanjah, ki so jih pripravljali za različne naročnike. Ejla Bektaš-Hajdarović, »account assistant«, nam je predstavila Facebook aplikacijo za pomoč uporabnikom, ki so jo ustvarili za Telemach BiH. Z njo so optimizirali proces pomoči uporabnikom, predvsem pa so skrajšali čas od vprašanja oz. prijave težave uporabnika do dejanske rešitve problema.

Na zadnji postaji, v Sarajevu, smo se v Narodnem pozorištu Sarajevo srečali z Aido Palinić in njenim sodelavcem Sanjinom, ki sta nas popeljala po gledališču in nam povedala zgodbo o marketingu te stare ustanove, ki sta jo naslovila kar »bosanski marketing«.

Za marketing gledališča, ki združuje dramo, opero in balet, skrbita dva človeka. To pomeni, da sta zadolžena za zbiranje sredstev, bodisi sponzorskih bodisi tistih, ki jih pridobijo z oddajo prostorov, poleg tega skrbita za promocijo in oglaševanje predstav. Oba sogovornika sta se strinjala, da je najboljša promocija od ust do ust.

Prvi del reportaže: študenti izzivamo marketinški svet nekdanje Jugoslavije >>

Aida, nekoč profesionalna balerina, danes pa vodja marketinga, je povedala, da se trudijo na predstave pridobiti različne obiskovalce, zato v njihovem gledališču ne obstaja »dress code«, ki bi na primer prepovedoval obiskovalcem, da pridejo v supergah ali trenirki. Prav tako veliko časa namenijo izobraževanju otrok. Skupaj z igralci obiskuje otroke v šolah, jih uči o gledališču in jih skuša navdušiti za obisk le-tega.

Zadnji vikend naše ekskurzije smo si vzele čas za ogled in spoznavanje Sarajeva. Potem pa smo se polne vtisov, novih spoznanj in želje, da kaj takega še kdaj ponovimo, odpeljale proti Ljubljani.

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP dogodek: Facebook oglaševanje

MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje