Za nami je že druga odprtokodna konferenca Open Way

V petek, 24. aprila 2015, je v Novem mestu že drugič zapored potekala odprtokodna konferenca Open Way, ki je prisotnim poleg področja, ki zajema računalništvo in informatiko, tokrat predstavila tudi odprtokodne pristope na ostalih področjih.
Za nami je že druga odprtokodna konferenca Open Way

Za nami je že druga odprtokodna konferenca Open Way (Vir slike: Openway.si)

Novo mesto je v petek, 24. aprila 2015, ponovno gostilo odprtokodno konferenco. Tradicija prirejanja odprtokodnih dogodkov v Novem mestu tako letos šteje že 5. obletnico.

Vse skupaj se je začelo na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu: Nino Vranešič, takratni študent dodiplomskega študija Informatike v sodobni družbi, je leta 2011 kot idejni vodja prvič organiziral dogodek pod imenom Dan odprte kode. Skozi leta se je ekipa razširila in ideja je dokončno doživela razcvet z ustanovitvijo StartUP Novo mesto, ki postaja središče tehnološkega in podjetniškega gibanja med mladimi na območju Dolenjske. 

Konferenca Open Way letos potekala že drugič

Letos se je konferenca Open Way, ki jo soustvarjajo Fakulteta za informacijske študije, StartUP Novo mesto in Mozilla Slovenija, uspešno zaključila že drugič zapovrstjo. Dogodek je potekal v prostorih Podjetniškega inkubatorja Podbreznik.

V dopoldanskem delu so bile vse tri delavnice zelo dobro obiskane. Udeleženci so se lahko naučili programiranja mikrokontrolerja Arduino, se naučili izdelave spletne strani z Drupalom in nagradili svoje programersko znanje na SmartNinja delavnici s pomočjo ogrodja Bootstrap.

Popoldanski del je gostil govorce, ki so občinstvu pripravili zanimiva predavanja. Govora je bilo o svobodni in uporabniku prijazni programski opremi KDE, ki jo je predstavil Jure Repinc. Da je odprta koda prodrla tudi v javno RTV nam je zaupal Tit Petrič.

Boštjan Jerko je s svojo duhovitostjo vzbudil zanimanje udeležencev za elektrotehniko v predavanju o Arduinu. Da lahko s pomočjo matematike ustvarjamo glasbo nam je razkrila Dr. Lorena Mihelač, ki je predstavila programski jezik Pure Data (PD).

Iztok Smolič je predstavil, zakaj je odprta koda pomembna za vsakega posameznika in kako lahko iz odprte kode naredimo dober biznis. Iz Albanije smo gostili mladega nadobudnega dizajnerja, ki sliši na ime Elio Qoshi. Ta nam je predstavil ključne korake pri so-ustvarjanju v oblikovalskih vodah znotraj odprtokodnih skupnosti.

(Vir slike: Openway.si)

Open Way ni le še ena konferenca s področja informacijskih tehnologij

Matjaž Horvat, inženir pri Mozilli, je o konferenci povedal sledeče: “Open Way ni tipična odprtokodna konferenca, niti ni običajen tehnološki dogodek. Je stičišče tehnoloških rešitev in izzivov odprte družbe, ki razširja zavedanje, da je ideja odprte kode širša od tehnologije.

Tako je letos konferenca poleg področja, k zajemajo računalništvo in informatiko, predstavila tudi odprtokodne pristope na ostalih področjih. Odprtokodne pristope je namreč možno aplicirati na vse družbene sfere: od znanosti do kulture.

Zadnji sklop je bil tako namenjen apliciranju odprtokodnih principov v medije. Anže Voh Boštic in Domen Savič sta predstavila, kako izboljšati medije in jih narediti bolj odprte. Boštic se je v svoji predstavitvi dotaknil dela, ki ga delajo na portalu Pod črto, in predstavil, kako iz gore podatkov izdelati zgodbo, ki je objektivna. Na portalu Pod črto vse podatkovne zbirke tudi prosto objavijo. Domen Savič se zavzema za boljše medije, kar poskuša doseči s svojo akcijo »Dajmo medije v medije«. Pravi, da morajo mediji prosto posredovati informacije državljanom, pri čemer je ključen aktivizem in vključevanje državljanov, podobno kot pri odprtokodnih skupnostih.

Konferenca se je zaključila s piknikom na prostem v odprti pisarni Podbreznik

Dogodek je tudi letos privabil obiskovalce iz cele Slovenije. Mreženje med samim dogodkom in na zaključnem pikniku ter prost vstop z omejenim številom vstopnic pa očitno privabi tudi sponzorje, različna podjetja in zaposlovalce. Podjetje Domenca je namreč na konferenci oznanilo, da zaposluje.

Open Way torej zagotavlja stičišče posameznikov in podjetij ter predstavlja plodna tla za gradnjo in negovanje tako osebnih kot tudi poslovnih vezi. S tem pa sledi svoji misiji povezovanja, ozaveščanja in odpiranja pogledov na odprtokodne ideje, vredne širjenja.

Vir: Open Way

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje