Za Teslo rekordno četrtletje

Avtor — 05.01.2016
V zadnjem četrtletju lanskega leta je podjetje Tesla motors prodalo več modelov S kot kadarkoli prej. Prvi konec tedna v letošnjem letu je podjetje objavilo novico, da je v samo zadnjih treh mesecih prodalo 17.400 avtomobilov.
Za Teslo rekordno četrtletje

Tesla ima dobro osnovo za nov rekord v letošnjem letu (Vir slike: YouTube).

Podjetje Tesla, ki izdeluje visoko-tehnološka električna vozila, je v zadnjem četrtletju lanskega leta postavilo nov rekord – prodajo je povečalo za 75 odstotkov v primerjavi z enakim četrtletjem leta 2014. Močno je preseglo prodajo tudi iz tretjega četrtletja lanskega leta, ko je prodalo dobrih 11.500 avtomobilov. Kaj je botrovalo k povečanju prodaje v zadnjem četrtletju, podjetje iz Silicijeve doline ni razkrilo.

Dobra osnova za nov rekord

Podjetje je v lanskem letu naredilo velik korak naprej v prodaji. V celotnem lanskem letu je prodalo več kot 50 tisoč avtomobilov, leto prej pa 33 tisoč. Analitiki na podlagi vse boljše prodaje menijo, da ima podjetje dobro osnovo za nov rekord v letošnjem letu.

Musk razširja svoje proizvodne kapacitete

Tesla, ki jo je njen prvi mož Elon Musk leta 2013 skorajda prodal Googlovcu Larryja Pageu (prevzem je preprečil dvig prodaje, kar je Musku dalo nov žarek upanja in samozavesti, da je pogovore z Googlom prekinil), razširja svoje kapacitete. Ne le v ZDA in na Kitajskem, kjer želijo doseči enako ali celo višjo prodajo kot v ZDA, novembra lani so pridobili nove kapacitete tudi v Evropi: na Nizozemskem so odprli razširjeno tovarno za sestavljanje Teslinih modelov S, ki se razprostira na 77 tisoč kvadratnih metrih. Tedensko naj bi v tovarni izdelali 450 avtomobilov.

Novembra varnostni pas, zdaj polnilna postaja

Istega meseca se je podjetje odločilo za preventivni vpoklic in servisni pregled vpetja varnostnega pasu pri modelu S. Pri enem od evropskih lastnikov se je iztaknil varnostni pas, po tem ko se je obrnil proti osebi na zadnjem sedežu. Do težav je prišlo tudi pred dnevi, ko je med polnjenjem v celoti zgorel teslin model S.

Tesla v državah, kamor pošilja svoja električna vozila, postavlja električne polnilnice, ki lastnikom električnih avtomobilov omogoča polnjenje svojih jeklenih konjičkov. Polnilnice se nahajajo tudi Norveškem, kjer je Tesla izredno priljubljena blagovna znamka. Tamkajšnji mediji v teh dneh poročajo, da je med polnjenjem na eni od postaj prišlo do težav, avtomobil znamke Tesla je zajel ogenj. Vozilo je v celoti zgorelo, v požaru pa ni bila nobena oseba poškodovana.

Nekateri menijo, da je do nezgode prišlo zaradi polnjenja na začasni postaji. Podjetje je že napovedalo preiskavo. Treba je dodati, da ima podjetje vzpostavljeno dobro razvito mrežo polnilnih postaj, kjer se avtomobili dnevno »napajajo«, podobnih incidentov pa še ni bilo.


Oznake: , ,