Zakaj mladi direktorji prevzemajo velika podjetja?

Avtor — 22.11.2014
Večina direktorjev, katerim je zaupano vodenje velikih podjetij, ima za seboj pestro podjetniško pot, v kateri so pridobili zahtevana znanja, toda v zadnjem času čedalje bolj pogosto beremo o prevzemih podjetij s strani mladih direktorjev, ki imajo precej manj izkušenj z vodenjem podjetja.
Zakaj mladi direktorji prevzemajo velika podjetja?

Zakaj mladi direktorji prevzemajo velika podjetja? (Vir slike: Freeimages.com)

Spomnimo se na primer prevzema podjetja Yahoo! s strani mlade Marisse Ann Mayer, ki je v podjetje vpeljala nove ideje in posodobljene delovne procese, podjetje pa je od tedaj vzcvetelo. Podobnih primerov je še veliko in, kot kaže, je zaposlitev mladega izvršnega direktorja lahko pravilna odločitev za večja, že uveljavljena podjetja. 

Uspeh se najverjetneje skriva v drugačnem načinu razmišljanja mlajših in starejših ljudi. Mladi so namreč na splošno bolj nagnjeni k sprejemanju tveganih odločitev, poleg tega pa na produkte in storitve, ki jih podjetje razvija, gledajo z drugačne perspektive. V stvareh vidijo potencial in pripravljeni so storiti vse, da bi ga kar najbolje izkoristili. Zaradi tega obstaja večja verjetnost, da bodo sprejemali radikalnejše korake, ti pa se dostikrat, čeprav ne vedno, obrestujejo in podjetju prinesejo dobiček. 

Ena izmed pomembnejših značilnosti mlajših direktorjev je tudi ta, da se za nasvete in namige ne bojijo povprašati starejših in bolj izkušenih podjetnikov. Tako pridobijo potrebno znanje, ki ga združijo s svojimi inovativnimi idejami, kar predstavlja zmagovalno kombinacijo za marsikatero podjetje.

Inovativnost in tveganje se torej lahko obrestujeta – a le v primeru zdravih podjetij s trdnimi temelji. Podjetja, ki se soočajo s težkimi časi, se ponavadi izogibajo inovativnosti, saj ta zanje prinaša nepotrebne stroške in tveganja. Gre za začaran krog, saj si s tem zmanjšujejo možnosti za uspeh, saj morajo poskusiti in uspeti na točno določen način, ki so si ga zamislili že na začetku. 

Pomislite: ste že slišali za uspešnega podjetnika, ki je svetovno slavo prejel zaradi svojega strahu pred sprejemanjem tveganih odločitev? Seveda ne. Vsi veliki podjetniki so postali veliki prav zaradi sprejemanja tveganj in posledično zaradi velikih sprememb, ki so jih uvedli v svoja podjetja, med katerimi so se nekatere izkazale za izredno uspešne.

Vir: Inc.com in Deimar.co

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.

Preberite več >>
Vse za podjetje