Zaporniki dobili svoje družbeno omrežje

Avtor — 29.12.2014
Lahko bi mu rekli Facebook za zapornike. Live from Lockdown je družbeno omrežje, čigar uporabniki imajo podobno usodo – preživljanje časa za zaporniškimi rešetkami. Live from Lockdown ima trenutno 28 članov.
Zaporniki dobili svoje družbeno omrežje

Ko odpremo to posebno družbeno omrežje, opazimo temno ozadje, ki nam sporoča temačno, nevarno vsebino. Na levem delu krožijo profilne fotografije uporabnikov, torej zapornikov. Vsak član tega omrežja zapiše svoje ime in priimek, starost, dolžino kazni in dolžino odslužene kazni ter vzrok za zaprtje. Poleg nekaterih drugih podatkov zapiše tudi nekaj svojih misli.

Demetrius Hill, star 35 let, ki bo za rešetkami preživel še slabih deset let (nekaj več kot 10 let pa je že odsedel), se je v zapisu spraševal, kdaj se bo rešil te bolečine. Omrežje jim daje tudi možnost pisanja poezije, avtobiografij, zapisov svojih razmišljanj in podobno.

Kakšno je življenje za rešetkami?

S tem dobijo tudi gangsterji in drugi vplivni kaznjenci priložnost, da povejo svoje misli na glas. Tudi zato, ker mnogi na zunanji strani mislijo, da je življenje zapornikov brezskrbno in se ne zavedajo, kako težko je pravzaprav življenje v takem okolju. Ponuditi zapornikom priložnost deljenja svojih izkušenj bi morda marsikoga odvrnilo od kaznivih dejanj, so prepričani ustvarjalci tega omrežja.

Brez moči za povezovanje med zaporniki

A to je pravzaprav tudi edina podobnost z družbenimi omrežji, kot jih sicer poznamo. Zaporniki namreč nimajo direktnega dostopa do spleta, prav tako ne omogoča povezovanja z drugimi uporabniki oziroma zaporniki. Kot pravi ustanovitelj omrežja, Kamaal Bennett, je to platforma za družbeno udejstvovanje. Na voljo je le v nekaterih državah ZDA.

»Trg« je velik

Platforma je trenutno še resnično majhna, kljub temu, da je v ZDA več kot milijon zapornikov. Za primer – konec leta 2006 so v ZDA za zapahi našteli več kot 2,25 milijona ljudi. Live from Lockdown sicer ni prvi poizkus povezovanja zapornikov, obstaja tudi Solitary Watch in Between the Bars, platforma, namenjena pisanju blogov s strani zapornikov. Glede na število zapornikov in tistih, ki si želijo na glas, tudi navidezni javnosti povedati svoje misli, ima svetlo prihodnost. Če ne drugega vsaj do tedaj, dokler ne bodo oblasti v njej prepoznale nekaj slabega.

Oznake: , , ,