Uspešni startupi, ustanovljeni z manj kot 4 tisoč dolarji

Če želite postati uspešen podjetnik na področju računalniških tehnologij, ne potrebujete zunanjih investitorjev. Tega se še posebno dobro zavedajo startupi, opisani v nadaljevanju, ki so z nič ali malo začetnega kapitala v nekaj letih postali podjetja vredna več milijonov dolarjev.
Uspešni startupi, ustanovljeni z manj kot 4 tisoč dolarji

Uspešni startupi, ustanovljeni z manj kot 4 tisoč dolarji (Vir: HubSpot.com)

Code School: nič dolarjev začetnega kapitala

Code School je izobraževalna spletna stran z video lekcijami, kjer se uporabniki proti plačilu učijo različnih programskih jezikov. Pred ustanovitvijo spletne šole je imel ustanovitelj Gregg Pollack že nekaj drugih startupov, ki pa niso uspeli. Edini razlog, zakaj je zadnji uspel, Gregg vidi v tem, da je že pred ustanovitvijo pridobival stranke. Pet let prej je namreč pričel s pisanjem bloga, kamor je občasno objavljal tudi izobraževalne posnetke. Ko je začel s plačljivimi lekcijami, so bili bralci bloga za učenje pripravljeni plačevati.

Januarja letos je podjetje, ki ima že več kot milijon uporabnikov po svetu, kupilo podjetje Pluralsight za 36 milijonov dolarjev. Pollack svetuje, da stranke najdete, še preden začnete prodajati. Tako boste ocenili ali je to, kar prodajate, za ljudi dovolj vredno.

Crag Technologies: 150 dolarjev začetnega kapitala

Leta 1999 je nekdanja mornarska častnica Carol Craig ustanovila podjetje Craig Technologies, ki razvija programsko opremo za usposabljanje vojske, z začetno naložbo 150 dolarjev. Danes se njeno podjetje približuje 45 milijonom dolarjev letnih prihodkov.

Carol podjetnike opozarja, da naj na začetku ne usmerjajo preveč pozornosti k potrebam strank, ampak naj vlagajo v razvoj tehnologije in novih rešitev.

JAMF Software: 1.399 dolarjev začetnega kapitala

Zach Halmstad je podjetje JAMF Software, ki se ukvarja z razvijanjem rešitev za podjetja, ki delujejo na iOS napravah, leta 2002 ustanovil za 1.399 dolarjev. Od tega je 999 dolarjev vložil  nakup računalnika eMac in 350 dolarjev v programsko opremo. Danes je podjetje vredno 225 milijonov dolarjev, med letom 2009 in 2013 pa je doseglo kar 530 odstotno rast v prihodkih.

Halmstad mladim podjetnikom svetuje, da se osredotočijo na svoj izdelek. Lažje je graditi podjetje s popolnim izdelkom, kot razvijat izdelek znotraj popolnega podjetja.

Vincente Fernandez: Ustanovil sem startup s svojo mamo

Appster: 3.000 dolarjev začetnega kapitala

Mark McDonald in Josiah Kumphrey sta bila stara le 18 in 19 let, ko sta leta 2011 za 3.000 dolarjev ustanovila podjetje za razvoj aplikacij, Appster. Dobra tri leta kasneje je imelo podjetje že 140 zaposlenih v treh državah. Letos podjetje pričakuje 25 milijonov dolarjev prihodkov.

V pridobivanje prvih prihodkov ju je prisilil nakup drage pisarne. A kljub temu tega ne priporočata nikomur, ki z nizkim proračunom ustanavlja podjetje.

Vir: forbes.com

Oznake: , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje