Članek: Varnost in zdravje pri delu v podjetju

Avtor — 10.02.2014
Naloga vsakega delodajalca je, da primerno poskrbi za varnost in zdravje zaposlenih v zvezi z delom ter da izvede oceno tveganja in jo primerno dokumentira v izjavi o varnosti. Delodajalec lahko sam pri sebi prevzame vodenje in zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu.
Članek: Varnost in zdravje pri delu v podjetju

Varnost in zdravje pri delu v podjetju (Vir slike: sxc.hu)

Naloga vsakega delodajalca je, da primerno poskrbi za varnost in zdravje zaposlenih v zvezi z delom ter da izvede oceno tveganja in jo primerno dokumentira v izjavi o varnosti. Delodajalec lahko, če je opravil splošni del strokovnega izpita iz varnosti in zdravja pri delu oziroma če je opravil prilagojeno splošno in strokovno usposabljanje, sam pri sebi prevzame vodenje in zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu. V nasprotnem primeru mora za to pooblastiti zunanjo osebo s primerno strokovno izobrazbo in z ustreznimi pooblastili.

Ocenjevanje tveganja

Ocena tveganja je postopek, s katerim delodajalec ovrednoti tveganja za varnost in zdravje zaposlenih, ki jih predstavljajo nevarnosti na delovnem mestu. Je sistematičen pregled vseh vidikov dela in obravnava naslednja vprašanja:

  • kaj lahko povzroči poškodbe ali škodo,
  • ali je nevarnosti mogoče odpraviti, in če to ni mogoče,
  • kakšni preventivni ali varnostni ukrepi so, ali bi morali biti uvedeni za nadzor tveganj.

Ocena tveganja je dinamičen proces, ki podjetjem in organizacijam omogoča vzpostavitev dejavne politike na področju obvladovanja tveganj na delovnem mestu.

Ocena tveganja je po trenutni zakonodaji (Zakon o varstvu in zdravju pri delu) obveznost vsakega delodajalca (velikih, majhnih, srednjih podjetij in ustanov, samostojnih podjetnikov, kmetov … ).

Če postopek ocenjevanja tveganja kot začetek pristopa k obvladovanju tveganj ni dobro izveden ali pa sploh ni izveden, je velika verjetnost, da podjetje nima ustreznih preventivnih ukrepov. Pri ocenjevanju tveganja na delovnem mestu morajo sodelovati tudi zaposleni. Posvetovanje z zaposlenimi in njihova vključitev v oceno tveganja sta ključnega pomena za zagotovitev, da so nevarnosti določene ne samo na podlagi znanja, ampak tudi na podlagi poznavanja delovnih razmer in vzorcev škodljivih učinkov na delavce.

Več si preberite v članku: Varnost in zdravje pri delu v podjetju >>

Oznake: , , ,
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>