Vprašanja, ki so na razgovorih prepovedana

Ko pride do razgovorov za delovna mesta, imamo na spletu vrsto nasvetov, kako se nanje pripraviti. Napotki vključujejo vse od manjše raziskave dotičnega podjetja pa vse do izbire oblačil. Priprava pa vključuje tudi izbor vprašanj ob koncu razgovora.
Vprašanja, ki so na razgovorih prepovedana

Vprašanja, ki vas lahko stanejo službe (Vir slike: Big Stock).

Ko ste na vročem sedežu, imate ob koncu razgovora odlično priložnost, da bodočega delodajalca vprašajte kaj, kar je vmes pozabil. S tem se postavlja priložnost, da pokažete, da ste opravili domačo nalogo in ste prepričani, da je razpisano delovno mesto resnično mesto za vas. Čeprav se zdi, da lahko bodočega delodajalca ob koncu vprašate resnično karkoli, pa se je dobro določenim vprašanjem izogniti.

V prvi vrsti se izognite vprašanju, s čim se podjetje, v katerem ravnokar sedite, sploh ukvarja. S tem boste osebi na drugi strani pokazali, da se vam ne gre za delovno mesto, na katerega ste se prijavili. Pokazali mu boste, da ste na razgovor prišli povsem nepripravljeni. Da bi se izognili neprijetnim situacijam, ne sprašujte ničesar, kar vam ne more izdati Google.

3 načini nagrajevanja zaposlenih z izplačevanjem dodatkov >>

Vprašanja o plači so nehvaležna, čeprav obe strani vesta, da bo pogovor moral steči tudi o tem. Da ne bi izpadli povsem neučakani, počakajte, da temo o financah odpre kar bodoči delodajalec.

Podobno je tudi z delavnikom oziroma nadurami – gre za vprašanje, ki je nujno, a povsem nehvaležno. Vse dokler ne dobite ponudbe za delo, se izognite tudi vprašanju, kdaj lahko vzamete dopust. V očeh delodajalca boste morda izpadli neresni.

Posvetite se delovnemu mestu, o katerem se pogovarjate. Na razgovoru še ne razmišljajte o napredovanju. Vprašanje o napredovanju seveda ni prepovedano, je na mestu, vendar počakajte na pravi čas. Vprašajte, ali podjetje nudi pogoje za napredovanje, tudi v izobraževalnem smislu.

So vam na razgovoru že postavili ta najbolj pogosta vprašanja?

Sogovorniku boste z vprašanjem o dvigu plače dali vtis, da je le denar tisto, kar vas zanima. Prav tako vprašanje, ali boste imeli svojo pisarno, ni na mestu – ali je res pomembno?

Morda imate tik pred nastopom nove službe pomislek, ali se s sodelavci in šefom ne boste ujeli, vendar to ni priporočljivo izpostaviti bodočemu delodajalcu. Zagotovo se bo začel spraševati, ali ste imeli v preteklosti težave z njimi, predvideval bo, da je z vami težko delati.

Tako kot ste sami verjetno presunjeni, če vas oseba na drugi strani mize povpraša o vašem zasebnem življenju, bo tudi oseba na drugi strani začudeno pogledala, če ji boste takšno vprašanje postavili sami. Torej, vsa vprašanja, vezana na osebno področje, so prepovedana.

Z vprašanjem, ali smete opraviti zasebne telefonske klice med delavnikom, boste bodočemu delodajalcu pokazali, da niste povsem osredotočeni na delo. Klicem se raje izogibajte, ali pa jih omejite na čas malice.

»Slišal sem govorico o direktorju. Je to res?« Nikoli ne izpostavljajte govoric na razgovorih za delo. Pokazali boste, da ste izjemno neprofesionalni.

Vprašanje, ali spremljajo elektronsko pošto in rabo interneta, se prav tako umešča v rubriko prepovedanih vprašanj. S tem vprašanjem boste zgolj pokazali, da nekaj skrivate. Enak učinek boste naredili, če boste osebo na drugi strani mize povprašali, ali preverjajo preteklost zaposlenih. Postala bo radovedna in skeptična, ali si vas v svojem podjetju sploh želi.

Bodočega delodajalca ne sprašujte, kako vam je šlo na razgovoru. Raje počakajte na odgovor, v primeru zavrnitve pa ga prijazno povprašajte, kaj jih je odvrnilo od izbire oziroma, kaj lahko v prihodnje izboljšate. Naj dodamo, da je tudi vprašanje, ali ste dobili službo, neprimerno.

Video: Ekipo je treba znati pravilno motivirati >>

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Katera slovenska podjetja trenutno zaposlujejo?

Katera slovenska podjetja trenutno zaposlujejo?

Iščete zaposlitev? Si želite spremembe? V nadaljevanju predstavljamo seznam slovenskih podjetij, ki iščejo nove okrepitve! Preberite več >>

Obeta se obvezna zaposlitev prekarnih delavcev!

Obeta se obvezna zaposlitev prekarnih delavcev!

V Sloveniji se v zadnjih letih srečujemo s porastom atipičnih in prekarnih oblik dela. Kršenja in izigravanja zakonodaje na tem področju je veliko, do sedaj pa delovni inšpektorji niso imeli dovolj velikih pooblastil, da bi lahko ustrezno ukrepali. Preberite več >>

Primerjava študentskega dela, dela prek s. p. ter prek avtorske in podjemne pogodbe

Primerjava študentskega dela, dela prek s. p. ter prek avtorske in podjemne pogodbe

V članku si preberite, katere so prednosti in slabosti opravljanja dela prek študentskega servisa, avtorske pogodbe, podjemne pogodbe in s. p. Avtorsko delo ureja Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah RS, podjemno pogodbo pa Obligacijski zakonik RS. Preberite več >>

Pogodba o zaposlitvi ali pogodba o poslovodenju?

Pogodba o zaposlitvi ali pogodba o poslovodenju?

Zaposlitev v lastni družbi na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali pogodbe o poslovodenju? Katera pogodba je za mladega podjetnika najprimernejša? In predvsem, katera je finančno ugodnejša? Preberite več >>

Kako zaposliti tujca?

Kako zaposliti tujca?

V tem članku bomo predstavili postopek in pogoje pri zaposlitvi tujega delavca. Nekateri tuji delavci v Sloveniji ne potrebujejo posebnega dovoljenja za zaposlitev, saj Evropska unija izrecno zahteva spoštovanje svoboščin kot je na primer prost dostop do trga dela. Preberite več >>

Odgovor strokovnjaka: Pogodbi o zaposlitvi in o poslovodenju

Odgovor strokovnjaka: Pogodbi o zaposlitvi in o poslovodenju

V tokratni rubriki Odgovor strokovnjaka vam predstavljamo odgovore na vprašanja: Se zaposliti v lastni družbi na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali pogodbe o poslovodenju? Katera pogodba je za mladega podjetnika najprimernejša? Katera pogodba je finančno najugodnejša? Preberite več >>

Pravni in ekonomski vidiki zaposlitve v d.o.o.

Pravni in ekonomski vidiki zaposlitve v d.o.o.

Odgovor na vprašanje, kako se pravno in ekonomsko optimalno zaposliti v d.o.o., je večplastno in odvisno od večih dejavnikov. Dejstvo je tudi, da zna biti pravno optimalna zaposlitev pogosto ekonomsko ne-optimalna in obratno. Preberite več >>

Zaposlitev lastnika / direktorja v svojem d.o.o.

Zaposlitev lastnika / direktorja v svojem d.o.o.

Zakon o delovnih razmerjih dovoljuje, da se družbenik, lastnik družbe z omejeno odgovornostjo, ki je hkrati tudi njen zakoniti zastopnik, na primer direktor, v njej zaposli. V tem primeru mora skleniti pogodbo o zaposlitvi za delovno mesto direktorja in preko M1 obrazca na VEM točki prijaviti zavarovalno podlago 001. Preberite več >>

Koliko delodajalca stane delo prek študentske napotnice?

Koliko delodajalca stane delo prek študentske napotnice?

Preverili smo, koliko delodajalca stane plačilo prek študentske napotnice. Gre za razliko med neto zneskom, ki jo dobi študent, ter bruto zneskom, ki ga na koncu plača podjetje. Ugotovitev je, da študentsko delo zaradi stalnih povečanj prispevkov že vrsto let ni več ugodno. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje