Vprašanja, ki so na razgovorih prepovedana

Avtor — 27.12.2015
Ko pride do razgovorov za delovna mesta, imamo na spletu vrsto nasvetov, kako se nanje pripraviti. Napotki vključujejo vse od manjše raziskave dotičnega podjetja pa vse do izbire oblačil. Priprava pa vključuje tudi izbor vprašanj ob koncu razgovora.
Vprašanja, ki so na razgovorih prepovedana

Vprašanja, ki vas lahko stanejo službe (Vir slike: Big Stock).

Ko ste na vročem sedežu, imate ob koncu razgovora odlično priložnost, da bodočega delodajalca vprašajte kaj, kar je vmes pozabil. S tem se postavlja priložnost, da pokažete, da ste opravili domačo nalogo in ste prepričani, da je razpisano delovno mesto resnično mesto za vas. Čeprav se zdi, da lahko bodočega delodajalca ob koncu vprašate resnično karkoli, pa se je dobro določenim vprašanjem izogniti.

V prvi vrsti se izognite vprašanju, s čim se podjetje, v katerem ravnokar sedite, sploh ukvarja. S tem boste osebi na drugi strani pokazali, da se vam ne gre za delovno mesto, na katerega ste se prijavili. Pokazali mu boste, da ste na razgovor prišli povsem nepripravljeni. Da bi se izognili neprijetnim situacijam, ne sprašujte ničesar, kar vam ne more izdati Google.

3 načini nagrajevanja zaposlenih z izplačevanjem dodatkov >>

Vprašanja o plači so nehvaležna, čeprav obe strani vesta, da bo pogovor moral steči tudi o tem. Da ne bi izpadli povsem neučakani, počakajte, da temo o financah odpre kar bodoči delodajalec.

Podobno je tudi z delavnikom oziroma nadurami – gre za vprašanje, ki je nujno, a povsem nehvaležno. Vse dokler ne dobite ponudbe za delo, se izognite tudi vprašanju, kdaj lahko vzamete dopust. V očeh delodajalca boste morda izpadli neresni.

Posvetite se delovnemu mestu, o katerem se pogovarjate. Na razgovoru še ne razmišljajte o napredovanju. Vprašanje o napredovanju seveda ni prepovedano, je na mestu, vendar počakajte na pravi čas. Vprašajte, ali podjetje nudi pogoje za napredovanje, tudi v izobraževalnem smislu.

So vam na razgovoru že postavili ta najbolj pogosta vprašanja?

Sogovorniku boste z vprašanjem o dvigu plače dali vtis, da je le denar tisto, kar vas zanima. Prav tako vprašanje, ali boste imeli svojo pisarno, ni na mestu – ali je res pomembno?

Morda imate tik pred nastopom nove službe pomislek, ali se s sodelavci in šefom ne boste ujeli, vendar to ni priporočljivo izpostaviti bodočemu delodajalcu. Zagotovo se bo začel spraševati, ali ste imeli v preteklosti težave z njimi, predvideval bo, da je z vami težko delati.

Tako kot ste sami verjetno presunjeni, če vas oseba na drugi strani mize povpraša o vašem zasebnem življenju, bo tudi oseba na drugi strani začudeno pogledala, če ji boste takšno vprašanje postavili sami. Torej, vsa vprašanja, vezana na osebno področje, so prepovedana.

Z vprašanjem, ali smete opraviti zasebne telefonske klice med delavnikom, boste bodočemu delodajalcu pokazali, da niste povsem osredotočeni na delo. Klicem se raje izogibajte, ali pa jih omejite na čas malice.

»Slišal sem govorico o direktorju. Je to res?« Nikoli ne izpostavljajte govoric na razgovorih za delo. Pokazali boste, da ste izjemno neprofesionalni.

Vprašanje, ali spremljajo elektronsko pošto in rabo interneta, se prav tako umešča v rubriko prepovedanih vprašanj. S tem vprašanjem boste zgolj pokazali, da nekaj skrivate. Enak učinek boste naredili, če boste osebo na drugi strani mize povprašali, ali preverjajo preteklost zaposlenih. Postala bo radovedna in skeptična, ali si vas v svojem podjetju sploh želi.

Bodočega delodajalca ne sprašujte, kako vam je šlo na razgovoru. Raje počakajte na odgovor, v primeru zavrnitve pa ga prijazno povprašajte, kaj jih je odvrnilo od izbire oziroma, kaj lahko v prihodnje izboljšate. Naj dodamo, da je tudi vprašanje, ali ste dobili službo, neprimerno.

Video: Ekipo je treba znati pravilno motivirati >>

Oznake: