Instagram ostaja ključni medij influencerskega marketinga

Vplivneži z družbenih omrežij so v zadnjem obdobju za potrošnike precej bolj prepričljivi kot standardni oglaševalski prijemi. Takoimenovani influencerski marketing je doživel “boom” predvsem s pomočjo komunikacijskih kanalov.
Mic Melanšek Katka Stojilkovski Povsod je lepo

Mic Melanšek in Katka Stojilkovski sta avtorja uspešnega popotniškega bloga Povsod je lepo (Vir: www.povsodjelepo.com)

Pri besedni zvezi influencerski marketing gre za oglaševanje s pomočjo vplivnežev, ki se lahko na socialnih omrežjih (Instagram, Facebook, Twitter, blogi,…) pohvalijo z velikim številom sledilcev. Takšen način izvajanja marketinških aktivnosti je podjetjem omogočil, da potrošnikom s pomočjo influencerjev približajo svoje produkte.

Vsak trg je dovolj velik

Ponudniki so spoznali, da lahko znani športniki, igralci, blogerji, medijske osebnosti,… – oziroma z eno besedo influencerji – s kreiranjem zanimivih vsebin na spletu vplivajo na kupce in tako pripomorejo k prepoznavnosti blagovnih znamk, storitev in izdelkov. Tudi na tako specifičnih tržiščih kot je Slovenija je influencerski marketing lahko pomemben del strategije, čeprav se velika večina slovenskih influencerjev še zdaleč ne more pohvaliti s takšnim številom sledilcev kot vplivneži v tujini.

“Vsak trg je dovolj velik. Trg treh mamic na kavici je dovolj velik (smeh). Dejstvo je, da ta veja marketinga nikoli ne obstaja neodvisna od ostalih pristopov k oglaševanju, zato se kaj hitro na tako majhnem trgu doseže zasičenost s tovrstnimi apeli in sporočili,” razkriva Mic Melanšek, ki skupaj s Katko Stojilkovski ustvarja popotniški blog Povsod je lepo.

Uspeh prinašajo pristne in izvirne vsebine

Popotniška blogerja se lahko na Facebooku in Instagramu pohvalita s petmestnim številom sledilcev, ki z zanimanjem spremljajo njune popotniške dogodivščine. Posledično sta postala zanimiva tudi za oglaševalce, čeprav tega v osnovi niti nista načrtovala.

“Iskreno povedano se je vse skupaj zgodilo zelo lepo in organsko. Nisva se obremenjevala s tem, niti o tem razmišljala ali na to računala. Po letu dni potovanj po svetu so naju kontaktirali prvi zainteresirani oglaševalci. Pogovori so potekali preko elektronske pošte in zadeva je stekla brez kakršnikoli posebnih prilagajanj,” je svoje prve izkušnje z influencerskim marketingom opisal Melanšek.

mic katka povsod je lepo

Z zanimivi popotniškimi potopisi lahko tudi blogerji pridejo do zaslužka (foto: www.povsodjelepo.com)

Po njegovih besedah mora dober influencer znati pravilno oceniti svoje sposobnosti, se držati dogovorov s strankami in “igrati” na dolgi rok. Pri objavi vsebin na socialnih omrežjih mora upoštevati osnove estetike fotografij in besedil. Ker so influencerji v osnovi kreatorji vsebin, morajo biti le-te čim bolj pristne in izvirne. Na ta način se sledilci z njimi precej bolj poistovetijo, kar pripomore k uspešnosti marketinških akcij.

“Sem diplomiran komunikolog, ampak ne bi rekel, da je to kakorkoli vplivalo na to, kako sva zastavila najin blog. Ta je nastajal postopoma in iz srca. Na potovanjih včasih za pisanje bloga dnevno porabiva eno uro, spet drugič pa 15 ur. Ko se vrneva domov, ponavadi vloživa kar mesec dni intenznivnega dela, da vse skupaj spraviva v najinim komunikacijskim kanalom primerne oblike.”

“V ozadju ni bilo marketinškega načrta ali poslovnega modela. Še vedno ga ni. Delava, ker rada ustvarjava. Naročnikov pa je seveda več vrst. Včasih sodelujeva neposredno z blagovnimi znamkami, včasih preko agencij,” je pojasnil Melanšek, ki se zaveda, da pomembno vlogo igra tudi komunikacija s sledilci, za katero je priporočljivo, da je odprta in dvosmerna: “Ko imava za povedati kaj pametnega, takrat to poveva. Da bi komunicirala samo za to, da lahko rečeva, da sva aktivna, raje ne.”

Delavnica Kako pisati za splet

Potrošnika ni mogoče prevarati

Pri influencerskem marketingu gre za subtilnejšo raven komunikacije, ki nima veliko povezave s klasičnimi oglaševalskimi prijemi. Oglaševalci se morajo zavedati, da s prenosom sporočil preko influencerjev komunicirajo s tistimi, ki jih takšna sporočila zanimajo. Za influencerje je ključnega pomena, da pri objavah vsebin ob veliki meri kreativne svobode “reklamirajo” blagovne znamke, ki jih dejansko uporabljajo. Tako so z njimi bolj “kompatibilni”, kar potrošnik hitro prepozna.

Tudi KingsBox se poslužuje influencerskega marketinga (foto: Simon Maljevac)

Tega se zaveda tudi Dejan Kobal, soustanovitelj uspešnega podjetja TNG Oprema, ki prodaja opremo za funkcionalno vadbo KingsBox: “Poskušamo najti kakovostne tekmovalce in trenerje z dobrimi poznanstvi, ki jih športni navdušenci redno spremljajo na socialnih omrežjih. Pomembno je, da oseba, ki ji plačujemo za oglaševanje, našo opremo redno uporablja na pravi način. To je za nas najboljša reklama. Ne poslužujemo se sodelovanja z zvezdniki z milijoni takšnih in drugačnih sledilcev, ki naših produktov v resnici ne uporabljajo.”

Za oglaševanje preko Instagrama bolj dovzetne ženske?

Kako se je influencerskega marketinga lotil Nik Vene iz podjetja NV Holders? “Že sedaj smo prisotni na Instragramu. Nekajkrat tedensko se pojavimo na objavah strani z milijonom sledilcev in na ta način tudi mi pridobivamo sledilce. Še več pozornosti bomo tej vrsti marketinga namenili ob predstavitvi W-Holderja za ženske, saj predstavnice lepšega spola bolj zavzeto spremljajo te objave.”

w-holder

W-Holder je prvi produkt podjetja NV Holders namenjen lepšemu spolu (foto: NV Holders)

Držalec za srajce W-Holder je prvi produkt podjetja namenjen pripadnicam lepšega spola, zato se Vene spopada z zahtevnim izzivom: “Na Kickstarterju smo zagnali novo kampanjo za ženski W-Holder. Gre za nov produkt in ponovno se moramo učiti, na kakšen način lahko zagotovimo uspešno prodajo. Zaenkrat še nimamo ženske baze kupcev in ugotoviti moramo, kakšen marketing je najbolj primeren za ženske.”

Kakšna je prihodnost influencerskega marketinga?

Za influencerski marketing je še vedno ključni medij Instagram, ki ga mesečno redno uporablja več kot 900 milijonov uporabnikov. Številni startupi so se lotili kreiranja platform, s katerimi skušajo optimizirati delovanje influencerskega marketinga na Instagramu. Pri vplivu na dolgoročne nakupne procese je za oglaševalce bolj kot število sledilcev pomembna primernost skomuniciranih vsebin.

“Osebno influencerski marketing dojemam kot precej fluiden način marketinga. Zato bi rekel, da se v bistvu ne moreš zanašati na karkoli dolgoročnejšega. Danes si, jutri te “pofura” nekdo drug. V nekem trenutku sva imela s Katko mesečnih prihodkov z bloga tudi več tisoč evrov, kdaj drugič veliko veliko manj. Včasih si jih tudi sama nisva želela, ker sva začutila, da je vsega preveč. Spet drugič si želiš, pa ni nikogar. Tako pač je. Kot življenje!” poudarja Melanšek, ki ima kot eden izmed pobudnikov projekta Mali junaki odličen vpogled tudi v drugo dimenzijo influencerskega marketinga.

Mali junaki iščejo okrepitve

Tudi pri Malih junakih se poslužujejo influencerskega marketinga (Vir slike: Mali junaki)

Po Melanškovih besedah so pri HURRA STUDIOS, ki izdaja Male junake, v zadnjem obdobju bistveno znižali višino sredstev namenjenih za influencerski marketing. In zakaj je prišlo do tega? “Preprosto zaradi nasičenosti. Zdaj je to “in”, vsi to počnejo. Posledično kredibilnost, kot temeljna postavka tovrstnega marketinga, precej peša. Kot vsak trend, bo tudi ta kmalu doživel svoj vrhunec, za tem močno padel, nato pa se ustalil. Ko se bo zgodilo slednje, bo prijetneje tako za naročnike, kot tudi influencerje,” meni Melanšek.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz. Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo! Preberite več >>


Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Kako v 5 korakih postaviti spletno stran za vaše podjetje?

Spletna stran vašega podjetja je pomemben prvi stik med potencialnimi strankami in podjetjem. V prispevku vam podajamo napotke, kako jo lahko postavite v petih enostavnih korakih. Preberite več >>

10 primerov odlično oblikovanih spletnih strani

10 primerov odlično oblikovanih spletnih strani

Predstavljamo vam 10 primerov spletnih strani, ki se odlikujejo tako po designu kot tudi po uporabnosti in podajanju bistvenih informacij. Lahko so vam v navdih pri oblikovanju spletne strani za vaše podjetje. Preberite več >>

“Ni pomembno kaj delate, temveč zakaj to delate!”

“Ni pomembno kaj delate, temveč zakaj to delate!”

Številni svetovno znani marketinški strokovnjaki so na portoroški Sporto konferenci predstavili trende v marketinški in digitalni industriji. Na kaj moramo biti še posebej pozorni pri kreiranju svoje marketinške kampanje in kakšen odnos moramo razviti do občinstva? Preberite več >>

“Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja”

“Email marketing je veliko več, kot le gola prodaja”

Ali se vsakodnevno soočate z izzivom uspešnega email marketinga? Zakaj vam ves vloženi trud v pripravo elektronskih sporočil ne prinaša rezultatov? Zakaj se vaša sporočila znajdejo med nezaželeno pošto in potencialni kupci zahtevajo izbris iz vaših email baz? Preberite več >>

Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

Kako izbrati najboljšo WordPress temo?

Porodila se vam je poslovna ideja, morda ideja za hobi. Naslednji korak je postavitev spletne strani na WordPressu. Odločiti se morate, kakšen je cilj vaše spletne strani: blog, spletna trgovina ali predstavitvena stran podjetja so si strukturno namreč zelo različne. Temu primerna mora biti tudi WordPress tema, ki jo boste izbrali ... Preberite več >>

Bloganje za majhna podjetja

Bloganje za majhna podjetja

Predstavljajte si, da bi kot muha na steni, lahko pozorno poslušali milijone ljudi in od njih pridobivali najbolj sveže informacije, medtem ko le-ti govorijo o vašem podjetju. Preberite več >>

Spoznajte pravila komuniciranja preko kratkih sporočil

Spoznajte pravila komuniciranja preko kratkih sporočil

S kratkimi instant sporočili (instant messaging) lahko prihranite čas v komunikaciji s sodelavci, strankami ali poslovnimi partnerji. Priporočljivo je, da se pri pogovorih preko kratkih online sporočil držite nekaterih osnovnih pravil. Preberite več >>

Kako se lotiti načrtovanja internetnega marketinga? – 2. del

Kako se lotiti načrtovanja internetnega marketinga? – 2. del

O pomenu dobrega načrtovanja internetnega marketinga smo govorili že v prejšnji novici. Nadaljevanje predlogov, kako uspešno načrtovati spletni marketing, pa delimo v tokratnem prispevku. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

17.01.2019 od 15:00 do 19:00
Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

22.01.2019 od 16:00 do 19:00
WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje