Mladi podjetnik leta 2023 je Seudin Softić iz podjetja Autotech!

Na dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je potekal finalni izbor Mladi podjetnik leta 2023. Pet finalistov je predstavilo svoje zgodbe in se potegovalo za naziv Mladi podjetnik leta, ob tem pa smo lahko poslušali tudi panelno razpravo na temo podjetništva z zanimivimi gosti.
Mladi podjetnik leta 2023 je Seuden Softić, na levi soustanovitelj podjetja Matic Dražnik (Foto: Jernej Kokol)

Mladi podjetnik leta 2023 je Seuden Softić, na levi soustanovitelj podjetja Matic Dražnik (Foto: Jernej Kokol)

Strokovna komisija je razglasila novega prejemnika naziva Mladi podjetnik leta 2023, to je Seudin Softić iz podjetja Autotech!

Podjetništvo: Iskanje ravnotežja med inovativnostjo, skrbjo za produktivnost ekipe ter planiranjem prihodnosti podjetja

  • Ključ do uspeha pri prodaji na Amazonu je kvaliteta izdelka
  • Skupine mlajših in starejših zaposlenih lahko dobro sodelujejo med seboj
  • Podjetje mora biti na recesijo vnaprej pripravljeno

Dogodek se je začel s panelno razpravo, ki jo je vodil Borut Borštnik, direktor Zavoda Mladi podjetnik, gosti pa so bili Jure Knez iz podjetja Dewesoft, Kristina Kočet iz Tiko Pro, Jasna Grbić iz Tattoo care in Nik Vene iz NV Holders.

Jure je ob otvoritvi panela vsem finalistom zažel srečo in izpostavil, da bo letos komisija imela težko nalogo. »Pomembno je, da se struktura podjetja vzpostavi, ko je podjetje še majhno,« je nadaljeval v odgovoru na prvo vprašanje razprave.

Nato je občutke ob rasti svojega podjetja opisala Jasna. »Mi smo družinsko podjetje, zato najprej izkoristimo vse moči, ki jih imamo doma,« je dejala. Poudarila je, da se od konkurence razlikujejo po svoji ponudbi na trgu Amazona, vendar razmišljajo o tem, kako širiti poslovanje še naprej v nove države in izpostavljati nove kanale prodaje.

Jasna je govorila tudi o odnosu z zaposlenimi. Delo z družinskimi člani je hkrati odlično in težko, zato v zadnjem času razmišlja tudi o svoji samostojni poti, ker ima nekaj neuresničenih idej.

O Amazonu je govoril tudi Nik in izpostavil, da je ključ do uspeha na tem trgu kvaliteten izdelek. “Na dolgi rok je to nujno,” je poudaril. Njegovo podjetje je v tekstilno modni branži, v kateri v Sloveniji ne deluje veliko podjetij. Zato se za njihova delovna mesta študentje, ki so zaključili s študijem modnega oblikovanja, skoraj “borijo”, je pojasnil.

Beseda je tekla tudi o dvigovanju obrestnih mer v zadnjem času in morebitni recesiji. Nik je dejal, da so v podjetju stalno pričakovali prihod recesije, pa so vsak mesec beležili 20 do 30-odstotno rast. Poudaril pa je, da so pripravljeni na dve leti recesijo in upajo, da se bo v dveh letih gospodarstvo ponovno zagnalo.

Foto: Jernej Kokol

Borut je Juretu postavil vprašanje o aktivnem lastništvu podjetja. “Če si aktivni lastnik in hodiš na delo, potem si res želiš, da podjetju gre dobro in se razvija,” je dejal. “Če pa si samo finančni lastnik, torej, da se upokojiš, potem pa je res zanimiva samo tista dividenda.” Želi si tudi, da bi bili tudi zaposleni delni lastniki podjetja.

Omenil pa je, da so imeli v podjetju izkušnje, da ko so tisti zaposleni, ki so delež prejeli na začetku, torej v času rasti, ta delež ob upokojitvi prodali, je to podjetje zavrlo. O tem bodo v Dewesoft še naprej razmišljali.

Kako motivirati mlade v podjetju? Kristina iz Tiko Pro je predstavila svoje ugotovitve, da v njihovem podjetju izredno dobro delujejo mešane ekipe, torej ekipe, sestavljene tako iz mladih kot starejših. Obe skupini med seboj dobro sodelujeta, je dejala.

Nik je v nasvetu tokratnim finalistom izbora izpostavil samozavest pri predstavitvi, Jasna pa strast. “Važno je imeti iskrico v očeh in aduta v rokavu,” pa je dejal Jure. S tem je bila debata zaključena.

Predstavitve petih finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2023: Na dogodku se je predstavilo 5 finalistov, ki so se pomerili za naziv Mladi podjetnik leta 2023

Cilj izbora je prepoznati in medijsko promovirati uspešne mlade podjetnike, ki prispevajo k gospodarskemu razvoju in ustvarjajo kakovostna delovna mesta. K prijavi so bili vabljeni kandidati med 16 in 38 letom starosti, ki so večinski lastniki podjetij, ustanovljenih med 1.1.2017 in 31.12.2022.

Komisija in finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2023 (Foto: Jernej Kokol)

Komisija je bila sestavljena iz izkušenih podjetnikov in preteklih zmagovalcev, in sicer dr. Jure Knez iz Dewesoft, sicer tudi predsednik komisije, Rok Starič, ROK’S NUT BUTTER d.o.o, in Mladi podjetnik leta 2018, Blaž Zupan, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Kristina Kočet Hudrap, Tiko Pro in Mlada podjetnica leta 2013, in Borut Borštnik, Zavod mladi podjetnik.

Finalisti so se predstavili po abecednem vrstnem redu.

Jan Forsthuber, Primož Erjavec in Amadej Tauses iz Deltahub

Prvi so se predstavili Jan Forsthuber, Primož Erjavec in Amadej Tauses, soustanovitelji podjetja Deltahub, ki stoji za izdelkom Carpio, ergonomičnim podstavkom za zapestje.

Jan je predstavil zgodbo podjetja in povedal o težavah, ki so jih srečali na svoji poti. Prišli so do točke, ko je Carpio na mizah zaposlenih po celem svetu. Prodajajo preko distribucijskih kanalov, spletne trgovine in Amazona.

Investirajo tudi v nove izdelke, med katerimi so različni pripomočki za organizacijo pisarniškega prostora. “Naša vizija je, da postanemo za dodatke to, kar je Apple za mobilne telefone,” je dejal Jan. Ob tem je poudaril, da skrbijo tako za svoje stranke kot tudi za svoje zaposlene, saj so prepričani, da morajo biti v tej verigi vsi zadovoljni, če želijo, da je podjetje uspešno.

Vprašanje iz komisije se je nanašalo na to, kako je podjetniška neizkušenost vplivala na tako hiter razvoj podjetja. Jan je odgovoril, da je pomemben faktor v tem, da je našel tako zagnano ekipo, torej Primoža in Amadeja.

Jureta iz komisije pa je zanimalo, kolikšen del prihodkov predstavlja osrednji produkt Carpio in koliko pričakujejo, da bo znašal v naslednjih dveh letih. Jan je izpostavil, da se močno osredotočajo na razvoj drugih izdelkov. Carpio trenutno predstavlja 70 odstotkov prihodkov, v naslednjih dveh letih pa bi ta odstotek želeli ohraniti pri 50.

Preberite tudi: Deltahub lajša bolečine v zapestju >>

Leon Panjtar iz SaleSqueze

Kot drugi kandidat za izbor Mladi podjetnik leta se je predstavil Leon Panjtar iz SaleSqueze, platforme za digitalizacijo prodajnih procesov.

“Ena izmed ključnih stvari, ki je omogočala ta razvoj podjetja, so bile ekipe,” je začel. V mislih je imel vse ekipe, katerih član je bil skozi celotno svoje življenje. Od rokometne ekipe do ekipe v trenutnem podjetju. Vse izkušnje iz sodelovanja so neprecenljive, je poudaril.

Trenutno imajo 55 strank. “Prihodnost zgleda zelo lepo,” je dejal Leon.

Podjetje je tudi pridobilo investicije in prepoznavnost kot eno izmed obetavnih startup podjetij, s ciljem globalne ekspanzije.

Iz komisije je dobil vprašanje na temo uporabe umetne inteligence v svojem podjetju. Na tem področju so že delali eksperimente, ampak umetne inteligence zaenkrat ne nameravajo uporabiti, saj podjetja v proizvodnji potrebujejo izjemno visoko natančnost. V prihodnosti pa zagotovo, je odgovoril.

Preberite tudi: SaleSqueze poenostavlja prodajo >>

Lisa Ana Mislej Vončina in Luka Vončina iz Wise Up

Sledila sta Lisa Ana in Luka iz podjetja Wise Up, ki ponuja izobraževalno platformo Razturi na maturi. Po uspešni vzpostavitvi na slovenskem trgu načrtujejo tudi širitev v evropske države.

Lisa Ana je najprej predstavila začetke njune ideje. Kot profesorica je opazila stres pri dijakih, ki je izhajal predvsem iz težav pri učenju. Po letih raziskav in eksperimentiranj sta tako razvila platformo Razturi na maturi.

Tam lahko dijaki najdejo različne zapiske in razlage, ki jih pripravlja ekipa približno 10 profesorjev. Vsa vsebina je v skladu z učnimi načrti. “Tako mladi vedo, da je to ‘legit’ stvar,” je dejala Lisa Ana. Učna snov pa je primerna za vse dijake, ne samo tiste, ki srednjo šolo zaključujejo.

Luka je nato govoril o številkah. Dijaki lahko dostop do platforme dobijo na podlagi mesečne, trimesečne ali letne naročnine. Prvo investicijo so dobili lani, od sklada Silicon Gardens, s katero so se lotili razvoja platforme za tujino.

Iz komisije je prišlo vprašanje o več podrobnostih investicije, nato pa tudi o tem, zakaj se nameravajo širiti predvsem v Nemčijo. Lisa Ana je odgovorila, da je to velik trg, primeren pa je tudi zaradi tega, ker sama ta jezik že obvlada. “Tako lahko na večjem ‘scalu’ dokažemo, da se to res da,” je dodala. Luka je tukaj še omenil, da so imeli pri širitvi že nekaj večjih izzivov, od nemške birokracije do pridobivanja zainteresiranih profesorjev.

Preberite tudi: Z Wise Up do boljših ocen na maturi >>

Petja Škufca iz Claritece

Kot četrta finalistka se je predstavila Petja Škufca iz podjetja Clariteca, kjer razvija kozmetične izdelke, znane po trajnosti in inovativnosti.

Petja je v pripravi na svojo predstavitev razmišljala o tem, kdaj je sploh v resnici postala podjetnica. Ugotovila je, da je bilo to že v srednji šoli, ko je poskušala prvič ustanoviti svojo znamko kozmetičnih izdelkov.

“Tudi sama imam težave s kožo,” je predstavila enega izmed razlogov za usmeritev na kozmetično področje. Podjetje je končno ustanovila po diplomi, ko se je po njenih besedah naučila še prodajati.

Posebnost med izdelki Claritece predstavljajo kozmetični izdelki v prahu. S temi so se predstavili tudi v oddaji Štartaj Slovenija. Izpostavila je tudi lastno proizvodnjo v Sloveniji.

Komisijo je zanimalo predvsem to, kako namerava doseči svoje finančne cilje, ki jih je Petja predstavila. Pri tem je izpostavila ogromen potencial v širitvi ter možnosti rasti pri novih produktih, kot so tisti za porjavitev kože. Potrdila je tudi, da zmožnosti proizvodnje trenutno lahko dohajajo številke, ki si jih je podjetje zadalo kot cilj pri prodaji.

Preberite tudi: Izdelki Clariteca za čistejšo kožo >>

Seudin Softić iz Autotech

Podjetje Autotech, ki je specializirano za avtomatizacijo in robotiko, je predstavil Seudin Softić. Podjejte s svojimi inovativnimi rešitvami služi uglednim industrijskim sektorjem. Po širitvi v Bosno in Hercegovino in prevzemu slovenskega podjetja Kovinales, Autotech nadaljuje s hitro rastjo in prejemanjem priznanj za inovacije.

Seudin je v svojih prvih besedah dejal, da “torte ne moreš jesti sam”. Pri tem se je zahvalil Maticu Dražniku, solastniku podjetja, brez katerega ne bi bil, kjer je sedaj. Seudin je izpostavil tudi svojo željo, da želi pomagati lokalni skupnosti.

Razložil je, da so imeli težke začetke. Govoril je o tem, kako so z ekipo hodili na teren in opravljali montaže. Po petih letih se lahko pohvalijo s sodelovanjem z ogromno različnimi podjetji, ureditvijo strukture lastnega podjetja in posledično z visoko rastjo prihodkov.

V podjetju so najbolj ponosni na projekt popolne avtomatizacije proizvodnje kupol za avtodome. “Kompletno smo avtomatizirali celoten proces proizvodnje,” je pojasnil Seudin.

Preberite tudi: Autotech stremi k pametnim tovarnam >>

Na tej točki smo spoznali vseh pet finalistov, na razglasitev pa je bilo potrebno še nekaj časa počakati.

Miss Slovenije 2020/21 Maja Čolić in Miss Slovenije 2022 Vida Milivojša v roki držita nagradno plaketo za zmagovalca izbora Mladi podjetnik leta 2023 (Foto: Jernej Kokol)

Leto mladega podjetnika leta 2018-2023: Rok Starič, Rok’s: Od pridobitve naziva Mladi podjetnik leta do danes – kje smo in kam gremo

Medtem, ko se je komisija odločala o tem, komu podeliti laskavi naziv Mladi podjetnik leta 2023, je svojo zgodbo predstavil Rok Starič in Rok’s Nut Butter, sicer trenutni nosilec naziva Mladi podjetnik leta 2018.

Rok je govoril o tem, kaj so v podjetju počeli v zadnjih letih, odkar je nazadnje potekal izbor Mladi podjetnik leta. Kmalu za nominacijo in zmago se je Rok moral osebno odpraviti do dobaviteljev mandljev v Španijo in jih pripeljati domov.

Ko se je tam nahajal, je čas izkoristil za spoznavanje svojih dobaviteljev. Pogovarjala se je seveda o mandljih, o tem kako razširiti dobavo in kje dobiti mandlje biološke pridelave.

Začeli so proizvajati tudi sladoled. Sklenili so sodelovanje s fitnes centri, začeli pa so tudi z izvozom v tujino. Organizirali so dogodke in pričelo sodelovanje z influencerji. Razvili so še veliko novih izdelkov, raziskovali so nove oreščke in nove sestavine, kot je kokosovo olje.

Uspel jim je tudi preboj na police Merkurjevih trgovin. Kljub temu, da so na koncu prekinili sodelovanje, ker so bili za kupca njihovi roki uporabe prekratki, so se iz tega veliko naučili, je dejal Rok.

Ob svoji predstavitvi je pokazal tudi fotografije nagradnega tekmovanja, ki ga je osvojil v sklopu naziva Mladi podjetnik leta 2018.

Kako so gradili svojo blagovno znamko? Tako, da so bili na trgu stalno prisotno, je dejal. Pri tem jim je pomagala tudi medijska prepoznavnosti, ki je prav tako prišla skupaj z nazivom Mladi podjetnik leta.

Vendar pa ni bilo vse bleščeče, je nadaljeval. Zagorelo je skladišče in izgubili so celoletno zalogo. Pri tem pa se niso ustavili in vdali v usodo, ampak so nadaljevali, zagnali proizvodnjo in se pobrali.

“Želeli smo si, da tudi naše podjetje pusti nek pečat,” je Rok dejal v predstavitvi programa Rok’s ELEVATE PROGRAM, s katerim so že pomagali veliko posameznikom, ki so si želeli nekaj doseči, pa tega brez pomoči ne bi mogli. Mladi Avstrijki so na primer pomagali do tekmovanja Iron Man, ki ga je nato tudi premagala.

Razglasitev zmagovalca izbora Mladi podjetnik leta 2023!

In kdo je torej letošnji dobitnik naziva Mladi podjetnik leta 2023?

“Letos smo vedeli, da bo težko in točno tako je bilo,” je v uvodnih besedah predstavitve zasedanja komisije dejal dr. Jure Knez. “Vsak ima svojo zgodbo, vsak ima prihodnost, cilje in sanje.”

Naziv Mladi podjetnik leta 2023 je osvojil Seudin Softič iz podjetja Autotech d.o.o. ČESTITAMO!

Jure je zmagovalcem zadal pogoj, da naj ne bodo preveč agresivni. “Lepo, korak za korakom,” je dejal.

Rok Starič, Mladi podjetnik leta 2018, predaja plaketo novemu zmagovalcu (Foto: Jernej Kokol)

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Finalisti MP leta 2023 – Izdelki Clariteca za čistejšo kožo

Finalisti MP leta 2023 – Izdelki Clariteca za čistejšo kožo

»Izbor Mladi podjetnik leta spremljam že leta in sem si od nekdaj želela sodelovati pri tem projektu,« nam je zaupala Petja Škufca, ki stoji za podjetjem Clariteca in je ena izmed petih kandidatov, uvrščenih v finale. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – Deltahub lajša bolečine v zapestju

Finalisti MP leta 2023 – Deltahub lajša bolečine v zapestju

Predstavljamo še enega izmed finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2023, ki se nam bodo pridružili na osrednjem dogodku v petek, 24. novembra. Tokrat beseda teče o podjetju Deltahub. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – Autotech stremi k pametnim tovarnam

Finalisti MP leta 2023 – Autotech stremi k pametnim tovarnam

»Podati se v podjetniške vode ni zgolj samo ideja, ampak se za njo skriva tudi vizija, realizacija, analiza, kakovost končnega izdelka in pa seveda povratna informacija končnih kupcev,« sporočajo iz podjetja Autotech d.o.o., ki deluje na področju avtomatizacije in robotike. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – z Wise Up do boljših ocen na maturi

Finalisti MP leta 2023 – z Wise Up do boljših ocen na maturi

»Želimo si kompetentne družbe, ki bo dohajala hiter razvoj, za to pa so najbolj pomembni posamezniki, mladi, ki prihajajo na trg dela,« nam je svoje poslanstvo opisal Luka Vončina iz Wise Up d.o.o.. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2023 – SaleSqueze poenostavlja prodajo

Finalisti MP leta 2023 – SaleSqueze poenostavlja prodajo

Mladi podjetnik Leon Panjtar iz podjetja SaleSqueze d.o.o. je eden izmed petih finalistov, ki je uspel prepričati komisijo in tako nadaljuje boj za naziv Mladi podjetnik leta 2023. Preberite več >>

Kdo so finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2023?

Kdo so finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2023?

Strokovna komisija je izbrala 5 podjetnikov oziroma podjetniških ekip, ki se bodo v petek, 24. novembra, v okviru brezplačnega dogodka Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! udeležili finalnega dela izbora Mladi podjetnik leta 2023. Preberite več >>

Nasvet Roka Stariča za uspeh: “Vztrajnost, nasmeh in dober marketing”

Nasvet Roka Stariča za uspeh: “Vztrajnost, nasmeh in dober marketing”

Pogovarjali smo se z Rokom Staričem, prejemnikom laskavega naziva Mladi podjetnik leta 2018. Govorili smo o njegovi zmagi, napredku v zadnjih petih letih in njegovih trenutnih aktualnih podjetniških podvigih. Preberite več >>

Za rast in razvoj: v Tiko Pro so uvedli sistem solastništva zaposlenih

Za rast in razvoj: v Tiko Pro so uvedli sistem solastništva zaposlenih

Podjetje Tiko Pro, specializirano za pomoč podjetjem pri pridobivanju sredstev iz nacionalnih in evropskih razpisov, je konec minulega leta uvedlo inovativen sistem solastništva zaposlenih. Ta korak sledi podobnemu modelu, ki ga je nedavno na HardwareSTART meetupu predstavil soustanovitelj in direktor podjetja Dewesoft Jure Knez.  Preberite več >>

Anja Marić: »Na začetku moraš biti zadovoljen z vsako majhno zmago.«

Anja Marić: »Na začetku moraš biti zadovoljen z vsako majhno zmago.«

Podjetje Woodway je svojo zgodbo o uspehu začelo pisati leta 2013. Zaradi zelo dobre prodaje lesenih ročnih ur, očal, etuijev in drugih modnih dodatkov priznanih proizvajalcev je kmalu prišlo do odprtja šestih fizičnih trgovin po vsej Sloveniji. Kaj se s startupom dogaja v zadnjem času? Preberite več >>

Rok Starič, mladi podjetnik leta 2018, potrebuje vašo pomoč

Rok Starič, mladi podjetnik leta 2018, potrebuje vašo pomoč

Rok Starič, mladi podjetnik leta 2018, je pred kratkim zagnal kampanjo »Lifting like nuts«, v kateri zbira sredstva za nakup viličarja, ki bo zaposlenim v podjetju Rok's pomembno olajšal vsakodnevno delo s paketi surovin in izdelkov. Kampanjo lahko podprete do konca maja s spletnim nakupom izdelkov iz njihove ponudbe. Preberite več >>

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje