Nasveti za lažje pisanje poslovnega načrta

Avtor — 12.04.2014
Poslovni načrt je pomemben dokument, ki bi ga moral še pred ustanovitvijo podjetja spisati vsak podjetnik. Da bi se izognili nekaterim pogostim napakam pri pisanju poslovnega načrta, upoštevajte nekaj nasvetov, ki jih je podala Cerina Wheatland, poslovna svetovalka in piska poslovnih načrtov.
Nasveti za lažje pisanje poslovnega načrta

Nasveti za lažje pisanje poslovnega načrta (Vir slike: HubSpot)

1. Ne podcenjujte konkurence

Pogosta napaka mladih podjetnikov je, da podcenjujejo svoje konkurente in zato spregledajo nevarnosti, ki jim grozijo. Da bi se temu izognili, morate v poslovni načrt vključiti redno raziskovanje trga in ugotavljanje, ali se je pojavil kakšen nov ponudnik na trgu, ki bi s svojim delovanjem utegnil vplivati na vaš zaslužek.

2. Izstopajte iz množice preostalih podjetij

Da bi uspeli med konkurenco, ki je dandanes izredno huda na skorajda vseh področjih, morate izstopati. Naredite prodajno strategijo, ki bo prepričala tudi najbolj zahtevne potrošnike. To lahko naredite tako, da poudarite tiste lastnosti, ki vas od ostalih ločujejo.

3. Vedite, da vašega produkta ne bodo kupili vsi

Natančno definirajte vaš ciljni trg. To pomeni, da morate ugotoviti, kdo so tisti posamezniki, ki bodo za vaš produkt ali storitev pripravljeni odšteti denar. S tem se boste elegantno izognili vlaganju vaših dragocenih sredstev v tista tržišča, ki za vas ne bodo dovolj profitabilna.

4. O svoji poslovni ideji povprašajte ljudi

Pri pisanju poslovnega načrta morate dobro razdelati tudi vašo poslovno idejo. Pojdite med ljudi in jih povprašajte o tem, kakšno mnenje imajo o vaših načrtih. Na ta način boste pridobili številne predloge, ki jih lahko upoštevate pri nadaljnji gradnji vašega podjetja.

5. Svoj čas namenite tudi marketingu

Napravite dober načrt za marketing, ki naj temelji na vašem poznavanju industrije, ciljnega tržišča in konkurence. Ugotoviti morate, ali sploh obstaja zadosten trg za vaš produkt/storitev, šele nato se boste namreč lahko mirne vesti podali v podjetniške vode.

Vir: Smallbusinessbc

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje