10 stvari, ki jih profesorji pozabijo povedati študentom

Predstavljamo vam 10 stvari, ki jih profesorji pozabijo povedati študentom podjetništva. Napotki bodo zanimivi za vse, ki se spogledujete z idejo postati podjetnik, ne glede na to, ali ste ravnokar zaključili študij podjetništva ali pa zgolj razmišljate o samostojni poti.
10 stvari, ki jih profesorji pozabijo povedati študentom

10 stvari, ki jih profesorji pozabijo povedati študentom podjetništva. (Vir slike: sxc.hu)

Ups! profesorji so pozabili omeniti:

1. „Upam, da vam je bilo všeč študentsko življenje.”

Po zaključenem študiju se pričakuje, da bo podjetnik končno prišel do svojega stanovanja, avta in pričel jesti v restavracijah (brez študentskih bonov). Vendar temu ni tako. Kot podjetnik začetnik morate paziti, da ne boste imeli preveč stroškov: več denarja kot ga boste zapravili zase, manj vam ga bo ostalo za posel.

2. „Ni pravilnega odgovora.”

V času študija se naučite, da je odgovor napačen ali pravilen. V podjetniškem svetu je lahko nasvet strokovnjaka popolnoma neuporaben za vaš posel in vašo situacijo, zato morate poiskati sami svojo pot, ki po vsej verjetnosti ne bo natančno določena.

3. „Sledenje začrtanim potem vam ne bo pomagalo pri uspehu.”

Spretnosti kot so učenje na pamet in sledenje profesorjevim navodilom vam v podjetništvu ne bodo prišle nič prav. Čas je, da začnete razmišljati izven ustaljenih okvirjev in pričnete tvegati.

4. „Povprečje ni nikoli dovolj dobro.”

V podjetništvu ne gre več za to, da nekaj zgolj opravite. V kolikor boste ciljali na povprečnost vas bodo konkurenti uničili.

5. „V podjetništvu je vedno čas izpitnega obdobja.”

Pripraviti se morate na to, da boste veliko in težko delali, ne glede na uro in dan v tednu. Imejte v mislih: za podjetnika ima dan vedno premalo ur.

6. „Diploma ni pomembna.”

Nekatere šole dobro pripravijo svoje učence na podjetniški svet (z različnimi samostojnimi projekti, sodelovanjem s podjetniki in pridobivanjem kontaktov ter širjenjem poslovne mreže). Vendar večini investitorjev ne bo pomembno ali imate diplomo ali ne. Pomembna bo zgolj dobra ideja in vaša sposobnost uresničiti le-to.

7. „Sedaj si sam(-a).”

V času študija je veliko timskega dela, za pomoč se lahko študentje obrnejo na profesorje ali asistente. Ko pa imate enkrat svoje podjetje tega ni več, zato je pomembno, da si najdete dobrega mentorja, ki vam bo pomagal premagovati ovire na poti do uspeha.

8. „Poslovite se od starih prijateljev.”

V kolikor ste si v času študija izbirali prijatelje glede na skupne hobije in ljubezen do istih žanrov filma, boste z njimi težko ohranili stike. Razlog je največkrat različen življenjski stil in pomanjkanje časa.

9.”Dela ne morete špricati.”

V kolikor želite uspeti v podjetništvu morate venomer biti prisotni. Vsak dan, tudi med vikendom, morate biti prisotni in pripravljeni za delo.

10. „Nič ni narobe z neuspehom.”

Ne glede na to koliko neuspehov je že za vami, imete v mislih, da bo morda naslednja ideja tista, ki vas bo pripeljala do uspeha. Neprestano morate trdo delati in sproti prilagajati poslovni načrt ali pa celo pričeti z novim poslom, nikar pa ne smete obupati prehitro.

Vir: entrepreneur.com

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje